Stegt flæsk med persillesovs
Det er en klassiker, der får lov til at afslutte november måneds sauce-benspænd. Nu har jeg primært lavet saucer i november måned, men enkelt solid sovs skal der også være plads til, og hvad er mere oplagt end stegt flæsk med persillesovs?
En persillesovs er en opbagt sovs, hvor du først smelter smør i en gryde, inden du pisker mel i. Derefter tilsætter du mere og mere væde, indtil du har en tyktflydende sovs (hvor tyktflydende er op til din egen smag). Persille og krydderier tilsættes til sidst.
Det er lidt forskelligt, hvordan folk foretrækker at lave persillesovs. Jeg har læst opskrifter på stegt flæsk med persillesovs, hvor folk holder sig til mælk til sovsen, mens andre opskrifter bruger lige dele mælk og kartoffelvand. Sidstnævnte er jo oplagt, når du alligevel koger kartofler til retten, og så er det en fin måde at reducere kalorierne i sovsen på, så det ville jeg prøve, for normalt plejer jeg blot at holde mig til mælkeudgaven.
Persillesovs
2-3 personer
25 g smør
1 spsk hvedemel
1½ dl kartoffelvand
1½ dl letmælk
1 håndfuld friskhakket persille
salt og peber
evt. citronsaft
Smelt smørret i en lille gryde ved middelvarme. Rør hvedemelet i med et lille piskeris og tilsæt derefter lidt kartoffelvand. Rør grundigt og fortsæt med at tilsætte vand, mens du rører. Fortsæt med mælken. Når det hele er rørt til en jævn sovs, lader du det simre lidt ved lav varme. Rør persillen i, lad det simre et par minutter og smag så til med salt, peber og evt. citronsaft. Tilsæt mere mælk, hvis du synes, at sovsen er blevet for tyk.
Servér den til stegt flæsk, kogte kartofler og grøntsager – dette tilfælde snittet, dampet kål.
Note: Stegt flæsk med persillesovs skal serveres med en fyldig sovs, og det er denne persillesovs også. Sovsen har en forholdsvis mild smag, så tilsæt gerne endnu mere persille, hvis du gerne vil have en kraftig persillesmag.
Det er en ret, jeg lærte at lave på Frederiksberg Husholdningsskole i min grønne ungdom – jeg tror ikke, jeg har spist den siden … 😉
Det er da ellers ikke fisk 😉
Fortrækker persillesovs til noget fladfisk , stegt flæsk er ikke lige mig . Fik det for tit som barn .