Rådyrfilet med kartoffel-sellerifad og rødvinssauce
Månedens første benspændsret bliver en ultrasimpel rødvinssauce, hvor selv sauce-nybegyndere kan være med! Jeg lavede den i forbindelse med en vildtret, hvor jeg stegte en rådyrfilet på panden med lidt enebær – en mild, let og velsmagende ret.
Jeg havde fundet en Coppola-vin frem til lejligheden – nærmere bestemt Zinfandel Diamond Collection 2011. Den egner sig ikke lige så godt til vildt som Coppolas Diamond Collection Ivory Label Cabernet Sauvignon fra 2008, som jeg før har brugt til rådyrbov, men den fungerede udmærket, da rådyrfilet har en forholdsvis mild smag sammenlignet med andre typer vildtkød.
Rådyrfilet med enebær
3-4 personer
1 rådyrfilet og rødvinssauce
2-3 dl creme fraiche
smør
5-6 knuste enebær
salt
1 dl kraftig rødvin
1 dl fløde
lidt kulør
1 spsk blommesirup – eller evt. anden frugtsirup såsom æblesirup
evt. lidt majsstivelse
Fjern evt. sener fra din rådyrfilet og put den i en frysepose aftenen før, at du skal bruge den. Hæld creme fraiche i posen og massér det godt ind i kødet. Læg posen i køleskabet og tag den ud en time inden, at du skal stege kødet.
Smelt en god klat smør på en pande og vend enebærrene i det. Brug et minut eller to på dette. Skyl creme fraichen af kødet og dup det tør med køkkenrulle. Drys lidt salt på og brun kødet på panden – sørg for, at det for en god og jævn bruning. Tilsæt rødvin og fortsæt stegningen – kødet skal nå at have en gang mere på hver side, mens rødvinen koger ind til halv mængde. Tag kødet af panden og lad det hvile i 5-10 minutter, inden du skærer det ud. I mellemtiden arbejder du videre med saucen. Tilsæt fløden, rør godt rundt og tilsæt så siruppen. Farv saucen med lidt kulør og lad det simre et par minutter.
Hvis du vil have saucen lidt tykkere, kan du jævne den med lidt majsstivelse. Husk i så fald at hælde lidt af saucen over i en skål og rør lidt majsstivelse ud i denne sjat, inden den hældes tilbage i saucen. Hælder du majsstivelse direkte i saucen, risikerer du, at det klumper – og det ser ikke særlig kønt ud.
Smag til med salt og servér sammen med rådyrfilet og tilbehør, som i dette tilfælde var kartoffel- og selleritern vendt i olivenolie, krydret med timian og salt og bagt i ovnen.
Note: God og lækker sauce med masser af smag. Jeg vil til enhver tid anbefale, at du bruger samme vin, som den du har tænkt dig at drikke til maden, når du bruger rødvin i madlavningen. Samtidig udnytter du smag og saft fra kødstegningen, når du laver saucen direkte på panden. Det er ikke en særlig sund sauce – men den smager fantastisk, og den har så megen smag, at du ikke behøver at pøse flere dl ud over maden.
Hej
Du skriver at du masserer fileten med cremefraiche og fjerner det inden bruning, hvad gør cremefraiche ved kødet?
Tak for en god og inspirerende blog.
Hilsen Lene
Jeg bruger ofte kærnemælk til at mørne vildtkød med, men da jeg ikke lige havde det ved hånden, prøvede jeg at bruge creme fraiche, da det også er et syrligt mælkeprodukt – og det fungerede fint 🙂
Uh, hvor ser det godt ud, kødet er jo helt perfekt – og så elsker jeg simpelthen enebær, især på denne årstid, det smager bare af ren efterår!
– Anne
Det samme her! Enebær forbinder jeg i den grad med efterår og vinter, og så er det rigtig godt til vildt 🙂
Igen en fantastisk idé til benspænd, som jeg glæder mig ligeså meget til at følge med i som det mexikanske! Og når du så starter med en lækker rødvinssauce, så er der jo ikke en øje tørt 🙂
Jeg savner virkelig muligheden for at lave noget vildt – i Danmark er svigerfar jæger, og ellers kan man jo ofte finde noget lækkert i supermarkedet. Hernede er det kun harer eller vilde fugle, men slet ikke noget større… Æv bæv 🙁 Så må jeg drømme lidt gennem din lækre madlavning 😉
Hehe, mange tak! 🙂
Jeg vil nu indrømme, at jeg er lidt misundelig over adgangen til harer og kaniner, som I har nede sydpå – det har jeg nemlig haft svært ved at opspore herhjemme, og hvis det endelig er til at skaffe, ryger det let op i flere hundrede kr per stk! (da jeg var i Firenze i foråret, købte jeg en hel kanin til ca. 70 kr – damn…!)
Enebær er et stort hit her i huset, men vi får alt for sjældent rødvinssauce – det vil jeg rette op på en af de kommende dage 🙂
That’s the spirit! Husk at nyde en god rødvin til selve maden 🙂
Åh, mine tænder løb i vand da jeg så det billede….
Hehe 😉
Flot flot blog som jeg faldt over ved en tilfældighed. Og nu er rådyret taget op af fryseren. Spændende om det går til stenbiderrogn på blinis, bagt torsk i porrecreme og braiseret ananas til slut, – men prøves skal det da.
Jeg glæder mig til flere benspænd! Mange hilsner fra Jan
Mange tak! Jeg håber, det falder i din smag 🙂
Ps. Hvis du er til søde sager, så glæd dig til næste måneds benspænd 😉