Profiteroles med karamelis og chokoladesauce
Profiteroles er en af gemalens favoritdesserter – det var i hvert fald den dessert, han ønskede sig til sin fødselsdag, så det skulle han naturligvis have. Det er en fransk bistroklassiker og smager vanvittigt godt, så jeg kan godt forstå hans valg. Jeg skelede til Brødrene Prices opskrift på profiteroles og lavede kun en lille smule om, men til gengæld droppede jeg deres chokoladesauce og lavede en simpel version på chokolade og fløde. Vaniljeisen undlod jeg også, for jeg havde lyst til at lave en rigtig heftig is til – nemlig en karamelis!
Normalt bruger jeg ikke kondenseret mælk til hjemmelavet is, da det bliver lidt for sødt og tungt til min smag, men det var jo ret oplagt at bruge til karamelis, så jeg gik all in og lavede en rigtig heftig is. Du kan sagtens tilsætte lidt mere mælk og fløde til opskriften, hvis du vil have en lidt lettere udgave.
Profiteroles
ca. 11-12 personer
200 g smør
4 dl vand
250 g hvedemel
en lille smule salt
7 æg
½ tsk bagepulver
Smelt smørret i en gryde sammen med vandet. Tilsæt derefter mel og bagepulver og rør det grundigt sammen. Tag gryden af komfuret. Lad dejen køle af et par minutter og rør derefter æggene i ét efter ét. Hæld dejen i sprøjtepose og tryk små kugler af dej ud på en bagepapirbeklædt bageplade. Dejkuglerne skal være på størrelse med en stor valnød. Bag dine profiteroles ved 200 grader i 15-20 minutter. OBS – åbn ikke ovnen, før de har fået noget farve! Ellers falder de sammen. Sørg for at bage dem så meget, at de har fået en pæn gylden overflade, som lyder hul, når du banker let på dem.
Lad de små profiteroles afkøle, inden du flækker dem, fylder dem med is og hælder chokoladesauce ud over.
Chokoladesauce
200 g mørk chokolade – gerne en letbitter på 60-70%
2½ dl fløde
Smelt forsigtigt chokoladen i en gryde sammen med fløden. Rør det godt rundt og servér med det samme.
Karamelis
8-10 personer
1 dåse kondenseret mælk
200 g rørsukker
50 g smør
et lille knips salt
2½ dl fløde
1½ dl sødmælk
1 tsk vaniljesukker
Hæld den kondenserede mælk i en tykbundet gryde sammen med rørsukker, smør og lidt salt. Lad det simre ved lav varme i ca. 20 minutter, indtil det er kogt til en smuk, gylden karamelmasse. Sørg for at røre i gryden med jævne mellemrum undervejs, så det ikke brænder fast.
Lad karamelmassen køle lidt af, inden du blander fløde, sødmælk og vaniljesukker i. Pisk det godt, indtil massen er homogen. Sæt den derefter i køleskabet, indtil den er helt afkølet. Hæld blandingen i en ismaskine og lad det køre til en blød, cremet og lidt sej is. Put den i fryseren et par timer, inden du skal bruge den.
Note: Profiteroles er som sagt en syndig god dessert! Den er også smækfuld af kalorier… men sådan er det jo tit med syndige retter 😉
Hvor lyder det dog lækkert! Det er en dessert, jeg ikke har hørt om før 🙂
Den skal du prøve! Den er stærkt vanedannende 🙂
Det ser godt nok lækkert ud! Må jeg spørge hvilken ismaskine, du har brugt til at lave isen?
Mange tak! Det er en DeLonghi-ismaskine – du kan læse mere om den her: https://piskeriset.dk/hjemmelavet-is-typer-og-teknikker/