Mämmi – finsk dessert
Første finske ret i månedens benspænd skal naturligvis være en dessert! Ikke kun fordi finnerne elsker søde sager (og det er jo let at relatere til her i Norden), men også fordi jeg får lavet alt for få desserter – bare se det iranske benspænd her i sommers.
Du har muligvis hørt om mämmi før, selvom finsk mad ikke er specielt kendt her i Danmark. Det var nemlig en af de finske retter, som brødrene Price lavede i forbindelse med deres nordiske serie, og det er også herfra, at jeg har opskriften. Jeg brugte dog lidt flere rosiner, og så erstattede jeg frisk appelsinskal med Cointreau.
Mämmi – finsk dessert
2 personer
2½ dl vand
40 g mørk sirup
30 g rugmel
½ dl rosiner
1 tsk Cointreau
et lille knips salt
Tilbehør:
flormelis
flødeskum
Rør vand, sirup, salt og rugmel sammen i en kasserolle og varm det langsomt op. Når det koger, rører du rosiner og Cointreau i og skruer ned for varmen, så det simrer i fem minutter. Hæld massen over i et lille ildfast fad og bag den i ovnen ved 140 grader i 2½-3 timer.
Lad din mämmi køle af, inden du drysser flormelis over og serverer den sammen med flødeskum.
Note: Enkel men overraskende god dessert. Jeg var lidt spændt på, om mämmi ville smage meget af rugbrød, da den bestemt duftede sådan under kogningen, men den havde en mild og sødmefuld smag (jojo, lidt brødagtig stadigvæk), som komplimenterede flødeskummet. Fin og simpel dessert.