Laksemad med wasabicreme samt marinerede sild med jordskokke-æblepuré
I går havde jeg en brætspilsaftale med et par venner, og da de ankom ved frokosttid, var det jo nærliggende at servere noget smørrebrød for dem. Det første stykke var denne laksemad, som jeg fik inspirationen til, da jeg læste om Ida Davidsens smørrebrød ved navn ‘Prinsesse Alexandra’. Den består af røget laks, wasabi-flødeostecreme, krebsehaler og Cavi-Art lakserogn, men jeg undlod krebsehalerne og valgte at anrette den anderledes.
Laksemad med wasabicreme
4 personer
200 g røget laks
100 g flødeost
2 tsk wasabicreme fra tube
lidt citronsaft
2 stykker godt fuldkorns-toastbrød
smør
Cavi-Art lakserogn
lidt brøndkarse eller dild
Flødeosten røres sammen med wasabicremen og smages til med salt og peber. Lad den stå i køleskabet i mindst en time. Smør toastbrødene med smør og halvér dem. Fordel laksen ud over brødene. Put wasabi-flødeosten i en sprøjtepose og lav små toppe på laksemadderne (her har du måske brug for lidt tålmodighed og snilde, da flødeosten ikke nødvendigvis har lyst til at sidde fast på laksemaden). Læg lakserogn på hver laksemad og top dem med lidt brøndkarse.
Note: Wasabicremen pifter laksen op og fjerner noget af den fede smag, som laks ofte har. Laksemad er et stykke smørrebrød, du kan lave ret dekadent (især hvis du også bruger krebsehaler), og det er en prinsesse værdig 🙂
Den anden fiskeservering denne dag var lækre, marinerede sild med jordskokke-æblepuré. Sidstnævnte havde jeg set i ‘Aamanns til frokost’, men jeg valgte at kombinere den med en anden type marinerede sild.
Marinerede sild med jordskokke-æblepuré
6 personer
6 sild, mediumstørrelse
Lage:
2 dl æblecidereddike
1½-2 dl lyst rørsukker
1 dl vand
2 laurbærblade
½ spsk anisfrø
½ spsk spidskommenfrø
½ spsk chiliflager
5 nelliker
1 kanelstang
1 tsk paradispeberkorn
Rens fiskene og skær finnerne af. Læg dem i en ildfast skål. Hæld ingredienserne til lagen i en gryde og kog det op. Lad det simre i fem minutter, inden du tager det af varmen. Lad det køle af i et minuts tid, inden du hælder det over fiskene. Læg noget ovenpå fiskene – for eksempel en lille tallerken – så de hele tiden er dækket af lagen. Stil skålen i køleskabet og lad fiskene trække i tre dage.
Lav jordskokke-æblepureen et par timer før, du skal bruge den.
Jordskokke-æblepuré
6 personer
1 stort madæble
to jordskokker eller hvad der svarer til ca. halv mængde af æblet
smørklat
saften fra en appelsin
1 tsk honning
salt
evt. lidt citronsaft
Fjern kernehuset og skær resten af æblet i mindre stykker. Skræl jordskokkerne og skær også disse i mindre stykker. Put æbletern og jordskokketern i en kasserolle sammen med en klat smør og lad det simre i nogle minutter. Husk at røre undervejs. Tilsæt appelsinsaft og honning, rør godt rundt og lad det simre videre under låg. Når æbleternene og jordskokketernene er helt møre, blender du det til en puré, som du smager til med salt og citronsaft. Stil den på køl, inden du skal bruge den.
Lige inden servering skal du have jordskokkechipsene. Her tager du blot en jordskok, som du vasker grundigt og skærer i meget tynde skiver med en skarp kniv. Opvarm noget rapsolie i en lille gryde – du behøver kun at hælde så meget olie i, at den er 1-1½- cm dyb. Skru helt op for varmen på kogepladen, og når olien er brændende varm, putter du 4-5 jordskokkeskiver i. Hold godt øje med dem, mens de friterer, for det går stærkt! Fisk dem forsigtigt op af olien, læg dem på et stykke køkkenrulle og put så de næste skiver i den varme olie. Fortsæt sådan indtil du har lavet nok jordskokkechips.
Note: Ret kæk med at få sild på! De marinerede fisk er ret søde, så jeg vil anbefale, at du holder dig til 1½ dl sukker, når du bruger opskriften (jeg brugte 2 dl), med mindre du gerne vil have en meget sød marinade til fiskene. Husk endelig at lave jordskokkechipsene – smørrebrødet bliver meget smukt på denne måde, og så giver chipsene lidt sprødhed til den lækre mad.
Dit smørrebrødstema er altså timet helt genialt i forhold til, at jeg for første gang skal være vært ved en traditionel påskefrokost. Tak for det!
Jamen det passer jo perfekt! Håber du kan bruge mange af ideerne 🙂
Det ser superflot ud! Wasabi-flødeostecreme og jordskokke-æblepuré må prøves her, hvor vi i øjeblikket er ret vilde med wasabipulver fra Arche 🙂
Det lyder interessant – hvor køber I det?
Øj, de 2 ville uden tvivl være mine favoritter, hvis jeg kunne vælge mellem alle smørbrød.
Tak skal du have – de var også lidt anderledes, og den slags kan jeg jo ikke stå for 😀
HAPS til begge! Gad virkelig godt være den prinsesse, der fik laksemaden serveret til frokost idag – min nye arbejdskantine er IKKE værd at råbe hurra for. Men det er dit benspænd jo som altid 😉
*rødme* Tuuuusind tak 🙂
kan godt se, det er mange år siden disse opskrifter og kommentarer er skrevet. Jeg prøver alligevel, da jeg ikke har set det før nu. På sildebilledet ligger der det, der ligner 2 kanelstænger. Stængerne er ikke nævnt i opskriften. Hvad er det?
Mvh Kirsten
Hov, det er godt spottet! Der er godt nok kun én kanelstang (den er stor og bred, så det ser ud som to), men jeg kan se, at den er smuttet ud af ingredienslisten. Den er nu tilføjet. Tak 🙂