Kiksekage – nyfortolkning
Jeg har fået kiksekage på et tidspunkt, da jeg var barn, men ellers forbinder jeg faktisk mere kiksekage med mine teenageår, hvor det en overgang var et hit at smide sådan en på bordet, når vennerne kom på besøg. Der var noget fordækt ved den tunge, fedtede kage, og i bedste teenagestil var det jo fantastisk at gøre noget så depraverende!
Dengang blev kiksekage lavet på palmin, rå æg og kakao, men da de to første ting nærmest er bandlyst i dag, fandt jeg en mere moderne udgave af kiksekage på opskrifter.dk. Jeg havde læst flere steder på nettet, at det var en god idé at putte appelsinchokolade i kiksekage, da det gør den mindre kvalm, så det prøvede jeg.
Kiksekage
6-8 personer
100 g mørk chokolade
100 g mørk chokolade med appelsin
2 dl fløde
70 g flormelis
70 g smør
20-25 vaniljekiks
Beklæd en sandkageform med bagepapir, der er klippet til efter formen eller brug en silikoneform. Hak chokoladen fint og kom den i en skål. Hæld fløde og flormelis i en tykbundet gryde og bring det i kog. Hæld det straks over den hakkede chokolade og rør forsigtigt men grundigt sammen. Lad blandingen køle lidt af i et par minutter, inden du deler smørret i små stykker og rører dem ud i chokoladeblandingen. Lad det køle af og hæld derefter lidt af massen i sandkageformen, så bunden bliver dækket af et tyndt lag chokolademasse. Læg et lag vaniljekiks, dæk dem af endnu et lag chokolademasse og fortsæt sådan, indtil du slutter af med det sidste lag chokolademasse. Dæk formen med husholdningsfilm og lad din kiksekage stå i køleskabet til næste dag.
Note: Det var rigtig hyggeligt med lidt kiksekage, og så var den bedre end den traditionelle udgave! Appelsinen gjorde den ganske rigtig mere frisk og lækker, og så gjorde koncentrationen af chokolade frem for palmin og kakao det til en delikat oplevelse. Kan varmt anbefales!
Du giver mig en dejlig tur i tidsmaskinen – kiksekage var meget in i min barndom på den gammeldaws måde, der er helt yt i dag. Men din udagave lyder meget spændende!
Bum bum, jeg kan huske, at en mand og hans søn døde for nogle år siden, efter at have fået en kiksekage forærende af naboen …
Mums, hvor lækkert. Jeg kan altså kun huske at have lavet det en gang som teenager (til trods for indtag af uanede mængder af chokoladkiks…), og så ellers bestille sådan et stykke på arbejdermuseet 🙂
Jeg så en opskrift hos Tina Nordström for nogle år siden, hvor hun brugte karamelliserede mandelflager i stedet for kiks – hun kaldte den “Radio-kake”.
Jeg fik helt nervøse trækninger da jeg så overskriften, kiksekage har aldrig rigtig været mig – især pga palminen og dårlig kakao tror jeg. Jeg har også fået “gammeldags” kiksekager med appelsinskal i og selvom det hjælp lidt, så var det ikke meget 🙂
Men denne her version ser dog tiltalende ud og brugen af rigtig chokolade tiltaler mig. Måske jeg skulle vove forsøget……
Mange hilsner
Birthe
NYBH – hihihi! Ja, den kage vækker både gode minder – og det modsatte, for der plejer at være ret delte meninger om den. I denne version tror jeg dog godt, at kiksekage-skeptikere kan være med, for chokoladen – og den manglende palmin – gør det til en noget bedre oplevelse 🙂
Det lyder faktisk rigtig lækkert 🙂 får det helt ved tanken om det palmin. Jeg fik faktisk serveret sådan en palmin kiksekage for en måneds tid siden, det var ikke et rart gensyn. Jeg var så “heldig” at få endeskiven med ekstra meget snask på 😉
Jeg ELSKER kikesekage… Uhm, kiksekage og rød sodavand, det er bar sagen:)
Engang imellem kan jeg lokke min veninde Lotte til at lave en til mig og den er bar så god… Mums..
Kun godt li klemme sån et stykke ned selvom det er ret så tidligt på morgenen stadigvæk:)
Uhm, uhmmmm…. elsker det.
Jeg har nogle gange givet den en sjat contreau eller gran marnier – det kan også anbefales 🙂
Hvor har jeg dog lavet mange kiksekager i min tid, den her skal der bare handles ind til på vejen hjem, min datter vil elske mig 🙂
MissMuffin – hæhæ, den kombination har jeg ikke prøvet! 😀
Og kage kan og skal spises døgnet rundt 😉
Hanne – det lyder heller ikke dårligt! I det hele taget klæder chokolade og cointreau hinanden rigtig godt 🙂
Pernille – pøjpøj med det. Håber hun kan lide denne version 🙂
Hvorfor er Palmin bandlyst? Indtil for ganske nyligt, troede jeg at det var baseret på noget animalsk, svin f.eks. Nu har jeg fundet ud af at det er hærdet rafineret kokosolie…det er vel ikke så galt?
I bund og grund er palmin et restprodukt af kokosolie, som har gennemgået en hel del forarbejdning, og derfor har der været udsat for en del kritik og skepsis. Jeg ved ikke, hvor galt det som sådan er, men for en sikkerheds skyld har jeg undgået det i kiksekage 🙂