Hurtigt kernerugbrød

Hurtigt kernerugbrød

Jeg plejer at bage rugbrød med surdej og bager gerne en portion, som giver 24-26 velvoksne skiver, men da jeg faldt over CookieCrumbles opskrift på kernerugbrød, hvor du ikke skal bruge surdej, så fik jeg lyst til at afprøve den. Jeg erstattede grahamsmel med fuldkorns-kamutmel og holdt mig ellers til opskriften.

Hurtigt kernerugbrød

1 lille brød

½ l kærnemælk
50 g gær
1½ tsk salt
1 spsk mørk sirup
150 g fuldkorns-kamutmel*
200 g solsikkekerner
250 g groft rugmel

*kan udskiftet med almindelig fuldkornshvedemel eller rugmel

Lun kærnemælken, så den er håndvarm. Rør gæren ud i den og tilsæt derefter resten af ingredienserne. Det er en blød dej, så du kan godt røre den sammen med en ske. Smør en lille brødform og fordel dejen i den. Bag brødet ved 175 grader i 1-1½ time. Jeg brugte en lille men ret bred form, så mit brød skulle kun have 60-65 minutter.

Note: Det er nok det letteste kernerugbrød, jeg nogensinde har bagt. Ingen afhængighed af surdej, dejen skal ikke køre i mindst ti minutter, og den skal heller ikke langtidshæve i 12-24 timer. Dette er kernerugbrød, der kan laves kort tid inden, at du skal bruge det. Når det så er sagt, så har det (selvfølgelig) ikke lige så megen smag som et langtidshævet brød. Jeg overvejer at eksperimentere videre med ingredienserne, for det er nu rart at kende til denne hurtigløsning, hvis nu jeg skal bruge rugbrød samme dag eller dagen efter.

Update: Det viste sig desværre, at dette kernerugbrød hurtigt tabte noget af smagen – allerede næste dag var noget af friskheden forsvundet. Jeg vil derfor anbefale, at du bruger min videreudvikling – nemlig dette kernerugbrød med solsikkekerner.



15 thoughts on “Hurtigt kernerugbrød”

  • Uuuuh hvor blev det fint 🙂 og dejligt du synes det er en ok erstatning til et ellers langsommeligt surdejsrugbrød 😉

    Jeg har også tænkt mig at variere lidt i kerner, mel og frø 🙂 Det er jo et nemt bræd at eksperimentere lidt med 🙂

    • Ja, denne udgave er unægtelig noget hurtigere 😀
      Jeg har et par ideer til, hvad jeg kan gøre for at skrue mere op for smagen. Er spændt på hvad du finder på af variationer 🙂

  • Det lyder rigtig spændende! Det er ikke altid, man kan vente så længe, som det tager at fremstille et langtidshævet brød på surdej. Glæder mig til at høre mere om dine eksperimenter! Her står Kenwood’en fremme hele tiden, og det er lidt træls i et lillebitte køkken 😉

    • Nej, det er rart også at kende en løsning, som man kan bruge med langt kortere varsel!
      Kan forestille mig at den fylder en del. Vores røremaskine står pænt og kukkelurer i vikturalierummet, når den ikke er i brug – tror den er lidt misundelig på jeres 😉

  • Det lyder rigtig godt. Jeg skal helt klart prøve opskriften. Jeg har nemlig ikke lige nogen surdej. Hvad smagen angår, så kan den kun være god med de sunde sager, brødet indeholder.

    • God fornøjelse – og ja, man kan jo altid justere sammensætningen lidt, så man kan putte de ting i, man godt kan lide. Jeg vil for eksempel gerne lave en mørkere version på et tidspunkt, for jeg elsker mørkt rugbrød 🙂

  • Jeg bagte det forleden med rugkerner og 2 tsk salt. Det er lidt smagsløst efter min mening, så jeg leder stadig efter et velsmagende rugbrød lavet udelukkende på rugmel og -kerner.

    • Er der en bestemt grund til, at det kun skal være på rug? For den kan jo varieres med en hel del meltyper, nødder, kerner eller grøntsager?

  • En af mine opskrifter ligner din, dog uden sirup og solsikkekerner, men med en spsk eddike og en spsk olie + mere mel. Jeg prøvede en gang at tilsætte et par håndfulde grovhakkede valnødder, og de passede godt til brødsmagen 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *