Grønkålstatar
Jeg har prøvet grønkålstatar for første gang, og den servering kan jeg varmt anbefale! Det var faktisk en af bloggens læsere, Anne, der foreslog retten, da jeg annoncerede månedens benspænd. Ooog jeg kunne da ikke stå for et stykke smørrebrød med grønkål! Det passer perfekt til årstiden.
Du kan lave grønkålstatar på flere forskellige måder, og jeg har både set versioner med mayonnaise, græsk yoghurt, sennep (?) og hvidvinseddike. Jeg valgte at skolde kålen, så den både er helt ren, lidt blødere, lidt mindre bitter og sidst men ikke mindst intens grøn, når den kommer på rugbrødet.
Grønkålstatar
1 person
1 stykke rugbrød
1 håndfuld hakket grønkål
1 tsk mayonnaise
1-2 tsk citronsaft
lidt salt og peber
1 tsk meget finthakket rødløg
1 æggeblomme
Læg kålen i en skål og hæld kogende vand over. Lad det trække et minuts tid og hæld så vandet fra. Kram kålen fri for det sidste vand og læg den tilbage i skålen. Rør mayonnaise og citronsaft i kålen og smag til med salt og peber.
Rist et stykke rugbrød på panden. Du kan eventuelt smøre lidt smør på den ene side inden, men jeg synes ikke, at det behøves (medmindre brødet er tørt). Læg rugbrødet på en frokosttallerken og fordel grønkålen ud over det. Lav en fordybning i midten og læg æggeblommen der. Drys til sidste med rødløg.
Note: Grønkålstatar er et virkelig godt bud på vegetarisk smørrebrød. Det er selvfølgelig i høj grad æggeblommen, der binder smagen sammen, men jeg vil vove at påstå, at selv kålskeptikere kan spise denne mad. Så det er nok mere den rå æggeblomme, der kan dele vandene.
Hvis du vil lave dette smørrebrød men ikke har mod på at bruge en almindelig rå æggeblomme, så vil jeg foreslå, at du køber en pasteuriseret og hælder den ud over maden lige inden servering.