Fougasse
Fougasse er et fransk brød fyldt med krydderurter, og det har jeg selvfølgelig bagt i anledning af månedens Provence-benspænd. Det er et brød, der findes i en del varianter – både i forhold til hvilke krydderurter, folk vælger at bruge, om krydderierne skal være friske eller tørrede samt hvordan man udformer brødet som et blad.
Jeg valgte en udgave fra BBC Food, hvor man bruger friske krydderurter, for så kunne jeg gøre et lille indhug i vores krydderurtebed. Jeg justerede lidt på blandingsforholdet samt brugte frisk gær i stedet for tørgær.
Fougasse
et stort brød
10-15 g gær
2 dl håndvarmt vand
2 spsk olivenolie
ca. 5 dl hvedemel
1 spsk finthakket frisk rosmarin
1 spsk finthakket frisk timian
1 spsk finthakket fris salvie
½ spsk salt
olivenolie til pensling
Hæld vandet i en stor skål og rør gæren ud i det. Tilsæt olie og krydderier og rør hvedemelet i lidt efter lidt. Ælt dejen godt igennem – den skal være smidig og lidt klæbrig – og læg så et fugtigt viskestykke over skålen. Lad dejen hæve et lunt sted i 1-1½ time, inden den er dobbelt så stor.
Læg bagepapir på en bageplade og vip dejen ud på det. Form dejen til en oval og skær to snit i midten på den lange led samt mindre små snit på hver side. De skal ikke nå helt ud til kanten. Træk lidt i kanten af ‘bladet’, så snittene bliver tydeligere.
Tænd ovnen på 210 grader og lad din fougasse efterhæve, mens ovnen varmer op. Pensl brødet med olivenolie lige inden, at du sætter det i ovnen. Det skal bages i 15-20 minutter, indtil det er gyldent.
Note: Fougasse er luftigt og saftigt madbrød, der har en frisk smag fra krydderurterne. Du kan selv skrue op og ned for mængden af de enkelte krydderurter (og udskifte med andre, du måske bedre kan lide – for eksempel oregano).