December: Julesmåkager
December er over os, og dermed er det også tid til årets sidste benspænd: Julesmåkager! De tidligere år har jeg blandt andet haft et konfektkalender-benspænd og benspænd om jul i andre lande, men i år er jeg i kagehumør.
Nu afslører jeg muligvis noget, der næsten kan få smidt mig ud af landet, men… jeg er faktisk ikke særlig glad for for julesmåkager. Jeg synes, de er superhyggelige at bage, men jeg spiser dem sjældent. I år vil jeg dog gøre en undtagelse, for nu går jagten ind på de bedste julesmåkager, og jeg vil ikke kun holde mig til de danske klassikere – der bliver også bagt en række julesmåkager fra udlandet. Det betyder dog også, at min omgangskreds godt kan se frem til at få stoppet småkager ned i lommer, tasker og penalhuse, for ellers drukner vi i småkager 😉
Hvad er din yndlings blandt det store udvalg af julesmåkager?
Brunkager! Og hvis man må komme med en forespørgsel, så leder jeg efter gode småkager, hvor dejen kan fryses i 1-2 uger, tøes op på 4 timers togtur, evt. længere tid, og bages dagen efter.
Jeg har i øvrigt lige lavet endnu en portion fudge fra dit konfektkalenderbenspænd. Dem med lakrids er et hit herhjemme 🙂
Brunkager er normalt en af de julesmåkager, jeg holder mig helt fra, men jeg har lige prøvet en rigtig god opskrift, så nu er jeg knapt så skeptisk over for brunkager 😀
Mht. din forespørgsel så ville det mest oplagte jo være brunkager, men jeg skal nok være obs på det i løbet af måneden 🙂
Fedt med fudgen! Den er jeg også selv ret glad for.
Jeg har en opskrift på brunkager, som uden problemer kan fryses.
Faktisk er den lettest at håndtere når den har været i fryseren og er halvfrossen når den skæres i tynde skiver.
Vaniljekranse. Intet over, intet under. Men de skal være hjemmelavede med masser af mandler, ægte vanilje og smør, ellers vil jeg hellere undvære, haha. Lidt vaniljekransesnob er man vel. 😉
Vaniljekranse er også en klassiker! Og dem vil jeg også blogge om i denne måned… men jeg laver dem med et lille twist… 😉
Finskbrød! Og det skal være min egen opskrift, for det er den bedste. 😉 Jeg glæder mig til at se, hvad du finder på, da jeg synes jeg mangler lidt inspiration til knap så klassiske julesmåkager i år..
Hjemmebag er nemlig bedst 😉
Og jeg har forhåbentlig nogle sjove ting i ærmet, så bare vent!
Jeg er først begyndt at bage småkager de sidste par år, da det ikke har sagt mig noget før. Men med gode råvarer, er det jo en helt anden sag. Jeg søger efter noget a’la Bastogne, som jeg kan bage selv. Det er den eneste købe småkage jeg kan lide, men jeg er desværre en af dem der ikke tåler hvede, men alt kan laves mindst lige så godt med spelt. Så det er på med forklædet.
Kh.
Anne-Marie
Lige et opklarende spørgsmål – har du ingen problemer med at tåle spelt, eller er det blot knapt så generende i forhold til hvedemel?
Nej, heldigvis ingen problemer med spelt. Det er fordi jeg har svært ved, at nedbryde nogle kulhydrater, så det har ikke noget med gluten at gøre.
Jeg tænkte på om den hollandske speculoos-småkage måske kunne være et bud til dig, Anne-Marie? Jeg har aldrig selv prøvet at bage dem, og jeg ved ikke om det kan lade sig gøre med spelt, men hvis jeg ikke husker helt forkert så minder de smagsmæssigt ret meget om Bastogne.
/Kristina.
Åh en god idé – jeg glæder mig til at se, hvad du finder på 🙂 Jeg tror, det er brunkager, der er min favorit 🙂
Så kan du godt glæde dig – dem har jeg en god opskrift på, som kommer i weekenden 😉
Jeg forstår altså ikke at noget kun kan spises i julen.
Men min yndlingssmåkage, som oftest er lavet i juletiden er bomhuskager – der er lidt fyldte florentinere over dem, da de indeholder mandler og chokolade.
Til gengæld har jeg svært ved at forstå jødekager og finskbrød – mørdej med krymmel.
Dem kender jeg slet ikke – ved du, hvor de stammer fra?
Jeg har opskriften fra min mormor, så hvor hun har den fra er et godt spørgsmål (jeg har lagt opskriften ind og jeg håber et link er ok – eller undlader du bare at udgive indlægget http://jordforbindelsen.com/bomhuskager/ )
Vil glæde mig til at lade mig stopfodre med småkager som en anden foie gras-gås!
Var det carte blanche til at tage en stor portion med til adventshygge? Det tror jeg nok, det var!
*muarhahah*
Pebernødder – købe udgaven nej tak, men de hjemmelavede er mmmm Lagkagehusets opskrift ( som findes på nettet) kan anbefales
Jeg tror, jeg én gang er stødt på en god købeudgave, men desværre lagde jeg ikke mærke til producentens navn. Resten af købeudgaverne har – som du også er inde på – ikke særlig spændende.