Æblesmør med kardemomme
Jeg har tidligere lavet æblesmør… eller rettere jeg troede, jeg havde lavet æblesmør, indtil jeg læste hos KageAnarkisten, at æblemassen skal koges i meget længere tid, end jeg oprindeligt havde lært. Vi fik en pose lysegrønne og meget fine sommeræbler fra mine svigerforældre den anden dag, og størstedelen af dem indgik i produktionen af et par glas æblesmør – selvfølgelig inspireret af KageAnarkisten men med anden krydring.
Æblesmør med vanilje og kardemomme
2 glas
1½ kg syrlige sommeræbler
4 dl vand
400 g rørsukker
1 knips salt
1 vaniljestang
10 kardemommekapsler
Æblerne vaskes og skæres i både, inden de puttes i en gryde (nej, du skal hverken fjerne skræl eller kernehus). Hæld vandet over æblerne, bring gryden i kog og lad æblerne simre under låg, indtil de er kogt helt ud.
Tag gryden af varmen og mos æblemassen gennem en sigte, så det bliver til fin puré. På den måde får du også siet kernehusene fra. Den fine puré hældes i en gryde sammen med sukker og salt. Vaniljestangen flækkes, vaniljekornene skrabes ud, og både korn og stang puttes i gryden. Kardemommekapslerne skal lige have et tryk, så de åbner sig, inden de også hældes i gryden.
Bring mosen i kog og lad de simre et par timer. Kogetiden afhænger af, hvor høj eller lav varme du bruger – jo højere varme, jo kortere kogetid – og jo oftere skal du røre i gryden. Jeg kogte pureen i ca. tre timer ved middelvarme og rørte i gryden ca. hvert kvarter. Massen skal være tyk, brun og så fast, at du kan tegne streger med det på en tallerken, uden at det flyder ud.
Hæld æblesmørret på skoldede glas og nyd det som pålæg på en bolle eller som tilbehør til efterårs- og vinterretterne.
Note: Det er mildt, godt og lækkert med den fine æblesmag blandet med vanilje og kardemomme. Du kan selvfølgelig eksperimentere med andre krydderier, og jeg kan for eksempel forestille mig, at kanel og stjerneanis også vil gøre sig godt i en portion æblesmør.
Det er det pureste guf! 😀
Bland det med æblecidereddike, sennep, hvidløg og ketchup – så har du den lifligste grillmarinade til svinekød 😉
Uhhh, dét lyder også lækkert!
Måske endda også et skvæt whiskey….
Det er meget pudsigt, du siger det, for jeg har faktisk pt. gang i kombinationen af æblesmør og svinekød 😀
Det der! Det sgisme lige mig. Det skal prøves i weekenden! Også noget min datter kan være med til.
Mvh
Jesper
Jep, det er sagtens noget, som børnene kan være med til. Altså hvis de er tålmodige, for det tager trods alt nogle timer. Pøjpøj med det 🙂
Uhm, tak for en spændende idé – det må prøves!
Tror det vil gå godt sammen med hjemmebagte boller, så du må sætte Monsieur i gang 😉
Jeg som troede jeg havde lavet æblesmør før – nej – ikke efter jeg har læst dit indlæg. Tror dog det bliver vanskeligt at finde nye æbler – skønt tiden er til det nu.
Hilsen Charlotte
Æblerne er så småt ved at myldre frem, så inden længe skulle der gerne være masser af sorter at vælge imellem 🙂
Jeg har også været ude og plukke dejlige, syrlige æbler 🙂 Den opskrift skal da prøves inden længe! Mums!
God fornøjelse med det – jeg tror, jeg skal have det på morgenbrødet her i weekenden 😉
Har lyst til straks at løbe ud og finde nogle æbler! Så hvad sidder jeg her for … afsted med mig!
Gogogo! 😀
Done! Der står nu 7 små glas med dejlig æblesmør lavet af vilde æbler 🙂 … Rigtig god weekend til dig!
Lækkert! 😀
Uhmmm 🙂
Mange hilsner
Birthe
Jep, det kan anbefales 🙂
Jeg synes bestemt at du skal læse den, for den er fantastik 😀
jeg fik også lige at vide af forlaget, at den udkommer på film, og at det bliver holdet bag The Hunger games som kommer til at lave den, så det kun blive spændende.
Hvis du låner på biblioteket, kan du låne dem på eReolen.dk. det er der fra jeg læste den 🙂
Oh, jamen så er det nok meget godt at have læst bogen i god tid inden! Jeg skal lige lure lidt på, om jeg vil læse den på engelsk eller dansk 🙂
Hej
jeg har aldrig hørt om æblesmør før, men er nu gået igang. Skal de tre kogetimer foregå med eller uden låg?
Mange tak for opskriften.
Mvh. Christine
Der udfordrer du lige min hukommelse – jeg mener, at låget lå halvt på under den del af kogningen 🙂
Tak for tippet. Går ud og går i gang med det samme, har en frygtelig masse æbler. 🙂
Det er nemlig en rigtig god måde at få brugt en masse æbler – tror snart jeg skal lave en ekstra portion – evt. med kanel 🙂