Måned: oktober 2010

Halloweenslik: Ildkugler og fyldte kranier

Halloweenslik: Ildkugler og fyldte kranier

Sådan så velkomstkomiteen ud ved indkørslen… Som sagt holdt vi Halloweenfest i går, og det var (u)hyggeligt! Jeg havde lavet lidt Halloweenslik til at supplere udvalget af snacks, og så startede gemalen og jeg selvfølgelig festen med en hidsig drink med navnet Zombie! Opskriften til 

Gnocchi

Gnocchi

I onsdags havde jeg Vegetarvennen på besøg, og en af de bedste madkulturer at ty til i det tilfælde er det italienske, hvilket hun heldigvis også holder meget af. Jeg fandt opskriften på gnocchi på italy.dk og legede lidt videre med den ved blandt andet 

Luftige abrikosboller og mandler, æble-marcipantærte

Luftige abrikosboller og mandler, æble-marcipantærte

I sidste uge skulle gemalen bruge en portion boller, og i et anfald af flinkhed kom jeg til at tilbyde at bage dem! Jeg ville faktisk være så flink også at bage en kringle, men da det blev for besværligt på grund af et par råvarer og manglende tid, ændrede jeg det til en tærte. Jeg var lige gået i gang, da han så sagde, at tærten ikke var relevant, og det kun var boller, han skulle bruge!

*mumlemumle*

Så jeg pausede tærtebagningen, puttede den i køleskabet og bagte den først næste aften. Så fik vi et lille stykke, og resten blev så frosset ned.

Luftige abrikosboller med mandler

16 stk.

6 dl vand
25 g gær
15 tørrede abrikoser
2 håndfulde smuttede mandler
2 dl havregryn
2 dl grahamsmel
lille smule salt
hvedemel for resten

Hæver to timer. Formes til boller, der hæver i 15-30 minutter. Bages ved 220 grader i ca. 15 minutter.

Note: Disse abrikosboller blev lette og luftige, men jeg var ikke helt tilfreds med de smuttede mandler – en anden gang vil jeg nok foretrække enten at udelade dem eller bruge ikke-smuttede nødder.

Æble-marcipantærte

170 g hvedemel
100 g sukker
125 g koldt smør
lidt vand

Fyld:
100 g usødet marcipan (købt i Frankrig)*
4 spsk æblesirup
2 æg
2 tsk mørk farin
5 små æbler
2 håndfulde hakkede mandler

Bland mel og sukker og smuldr smørret i. Tilsæt lidt vand og saml hurtigt dejen. Beklæd et tærtefad med dejen, og sæt fadet i køleskab i mindst en halv time. Riv marcipanen og æblerne på et groft rivejern. Vend det med resten af ingredienserne (undtagen mandlerne) og hæld fyldet i tærtefadet. Drys de hakkede nødder over.

Bag den ved 185 grader i ca. 40-45 minutter. Servér den med lidt creme fraiche til.

Note: En god og lidt fast tærte, hvor æbler og nødder vanen tro klæder hinanden.

*Nu var det lige noget, jeg skulle bruge op, men du kan sagtens bruge almindelig marcipan og så nøjes med 2-3 spsk æblesirup.

æble-marcipantærte, tærte, æbletærte, desserttærte, kage, dessert, hvedemel, rørsukker, smør, marcipan, æblesirup, sirup, æg, mørk farin, æble, mandler
Rødbede-kartoffelmos og speltsalat med granatæble, spinat, nødder og æbler – og zombiehjerne til dessert!

Rødbede-kartoffelmos og speltsalat med granatæble, spinat, nødder og æbler – og zombiehjerne til dessert!

I går aftes havde vi inviteret nogle venner på besøg til brætspil, og jeg lavede derfor noget forholdsvis hurtig og let aftensmad. Spelten snød mig dog lidt, men mere om det under selve opskriften. Rødbede-kartoffelmos – trefjerdedele kartofler– en fjerdel rødbeder– smør– mælk– salt Kog 

Æblemuffins med edderkopper

Æblemuffins med edderkopper

Nu nærmer Halloween sig med hastige skridt, så jeg kunne selvfølgelig ikke nære mig og bagte disse æblemuffins med edderkopper. Ok, edderkopperne er af plastik, så de var kun til pynt! Det er alt for længe siden, jeg sidst har bagt muffins, så jeg fandt 

Syltede rødbeder

Syltede rødbeder

Jeg har fået hjemmesyltede rødbeder lige fra barnsben, men indtil for få dage siden har jeg aldrig prøvet at lave det selv. Nu syntes jeg dog, at det var på tide, for sådan et par skiver syltede rødbeder gør sig rigtig godt på en leverpostejmed – eller hvad med en andeleverpostejmad – og dem får man jo kværnet nogle stykker af om året, når man bor i Danmark.

Nedenstående er en sammenblanding af en håndfuld opskrifter, jeg har skimmet på nettet, kombineret med gode råd fra barndomshjemmet.

Syltede rødbeder

3 glas

1 kg rødbeder, samme tykkelse
2 tsk salt
½ l eddike
ca. 200 g sukker
2 stjerneanis
10 peberkorn
3 hele nelliker
3 skiver frisk peberrod

Skrub rødbederne godt (må ikke skæres i) og kog dem med et par tsk salt i ½-1 time afhængig af tykkelsen på rødbederne. Hæld vandet fra og hæld godt med iskoldt vand ud over rødbederne. Lad dem stå i vandet, til de er lune, og gnid derefter skrællen af rødbederne. Skær dem i skiver og læg dem i skoldede glas med en skive frisk peberrod i hver. Bring eddike og sukker i kog og tilsæt derefter resten af krydderierne. Hæld den kogende eddike ud over rødbederne og sørg for, at væsken dækker helt.

Stil glassene køligt.

Note: De syltede rødbeder er nu testet på et stykke brød med paté, og jeg må sige, at det faldt ganske heldigt ud. At tilsætte nelliker var et råd, jeg læste et sted, og jeg troede egentlig ikke, at de ville gøre så meget forskel, når der var så få af dem, men jeg syntes, de gav et godt pift til smagen og var med til at give lidt ‘kant’. Jeg tror bare, jeg holder mig til hjemmesyltede rødbeder fremover – de er superlette at lave og smager simpelthen så godt.

Culottesteg med hyldebær og krydderurter, kartoffelrösti og søde græskartern

Culottesteg med hyldebær og krydderurter, kartoffelrösti og søde græskartern

Jeg er lidt bagud med at blogge – for eksempel har jeg ikke fortalt om dette dejlige måltid, som gemalen og jeg fik sidste weekend. Det blev noget spontant, for culottestegen var en lille sag, vi fandt i supermarkedet, da vi handlede ind den dag, 

Stærk kyllingesuppe med mangotern

Stærk kyllingesuppe med mangotern

Ha, så blev det weekend igen, og det blev søreme tid til at præsentere en stærk kyllingesuppe her på bloggen! Suppen kom i stand, da jeg havde en mango, der skulle spises her og nu, så jeg tog et hurtigt kig i min alt for 

Oksebov i øl, krydderier og blommer, rustik kartoffelmos med græskar

Oksebov i øl, krydderier og blommer, rustik kartoffelmos med græskar

I tirsdags, da der rigtig blev leget i køkkenet, skulle der selvfølgelig også fremtrylles noget aftensmad, så jeg lavede en gang oksdebov i øl, som kunne passe sig selv det meste af tiden. Til denne oksebov i øl lavede jeg en ultrasimpel salat til (romainesalat, gulerodsstrimler samt en smule valnøddeolie), så der også var noget frisk og sprødt til retten.

Oksebov i øl, krydderier og blommer

ca. 4 personer

ca. 900 g oksebov
smør
2 løg
1 stor, mørk øl
5 nelliker
3-4 laurbærblade
3 mørke blommer

salt og peber
2 spsk rørsukker
et skvæt fløde

Løgene hakkes og svitses i en gryde med en god klat smør. Fjern fedtkanten fra oksekødet og skær kødet i tern. Put kødet i gryden og brun det. Tilsæt en tredjedel af øllen sammen med nelliker og laurbærblade.

Lad det simre i en times tid – husk at røre lidt undervejs. Tilsæt mere øl samt blommer skåret i både og lad det simre videre en times tid. Rør godt rundt i det og tilsæt det sidste øl. Efter fem minutters kogetid mere smager du retten til med rørsukker, salt og peber. Smidt et skvæt madfløde i retten lige inden servering.

Note: Jeg var lidt bekymret for, at øllen ville blive for tydelig og tung i denne oksebov med øl, men rørsukkeret og madfløden er med til at runde smagen af, og kombineret med mos og den simple salat blev retten fænomenal.

Rustik kartoffelmos med hokkaido

trefjerdele kartofler
en fjerdedel hokkaido græskar
lidt smør
salt
mælk

Kartoflerne skrubbes godt og koges møre med skræl på. Fjern skallen fra græskarret, skær det i tern og put dem ned til de kogende kartofler. Efter få minutter er græskarret kogt mørt.

Hæld vandet fra og hæld kartofler og græskar i en skål, hvor du moser kartoflerne med en gaffel. Tilsæt smør, salt og en sjat mælk og pisk det til kartoffelmos.

Note: Jeg er så meget fan af rustik kartoffelmos – og ikke kun fordi, at jeg er for doven til at skrælle kartoflerne først! 😀

Macarons – lavet af pureret ork!

Macarons – lavet af pureret ork!

Sidste år læste jeg nogle imponerende og ærefrygtindgydende indlæg om macarons hos Anarkisten og Auramin (begge er tidligere madblogs). Disse små fine kager er tilsyneladende djævelens værk – i hvert fald skulle det være alt andet end let at lave perfekte macarons. Nu er jeg