Sønderjyske solæg
I morgen holder vi påskefrokost for familien, og vanen tro vil klassikerne blive kombineret med en række nye påfund. En af de nye retter er dog en klassiker – en gammel dansk klassiker vel at mærke – fra Sønderjylland. Jeg har nemlig lavet solæg, og selvom det ikke nødvendigvis er en påskeret, så passer den fantastisk til påskebordet – og mit æg & kylling-benspænd.
Solæg er en yderst simpel ret, hvor du langtidskoger æggene og derefter lader dem trække i saltlage. Jeg har set opskrifter, hvor solæg trækker i op til 10 dage, men hvis du ikke vil risikere, at æggene bliver alt for salte, så lad dem trække i 3-4 dage i stedet. Husk, at saltvandet skal skiftes hveranden dag!
Solæg
5-10 personer
5 æg
et lille løg
vand til kogning
Derudover:
– sennep
– hvidvinseddike
– rapsolie
Pil skallen af løget og del løget i både. Prik æggene i hver ende og lad dem koge i ca. 20 minutter sammen med løgbådene. Put æggene i koldt vand og giv hver æggeskal et par moderate slag, så de revner (men ikke går i stykker!). Lav en portion saltvand. Du skal bruge 3 spsk salt per liter vand – i dette tilfælde kan du lave en saltvandsportion på 5-7 dl. Husk at skifte vandet hveranden dag!
Når du serverer dine solæg, halverer du hvert æg og vipper forsigtigt blommen ud. Dryp en lille klat sennep ned i blommehullet sammen med lidt rapsolie og hvidvinseddike. Du kan alternativt også bare røre en sennepsdressing af de tre ingredienser (det gør jeg i morgen). Læg blommen på plads oven på blommehullet – dog med blommens runding opad. Solæg spises med fingrene i én mundfuld og skylles efter med øl eller snaps.
Note: Solæg har en fin letsaltet smag, der går godt sammen med sennep. De kan serveres som snack (det har jeg oplevet på en bar i Sønderjylland), som appetizer eller som en del af (påske-) frokosten.
Det er også værd at lege med engelsk sauce og tabasco nede ved blommen. Det giver lige en anelse mere fylde til smagen.
Mvh. en sønderjyde
Tak for tippet. Jeg har hørt, at det er en mere moderne måde at servere solæg på, så det kan være, jeg vil prøve det næste gang 🙂
Det lyder rigtig lækkert – jeg har ikke før hørt om solæg 🙂 Vi fik jo, som du ved, skidne æg i dag 🙂
Det er en fin lille ret – og meget passende at servere i denne måned, når nu der er æg & kylling-tema 🙂