Sønderjyske solæg

Sønderjyske solæg

I morgen holder vi påskefrokost for familien, og vanen tro vil klassikerne blive kombineret med en række nye påfund. En af de nye retter er dog en klassiker – en gammel dansk klassiker vel at mærke – fra Sønderjylland. Jeg har nemlig lavet solæg, og selvom det ikke nødvendigvis er en påskeret, så passer den fantastisk til påskebordet – og mit æg & kylling-benspænd.

Solæg er en yderst simpel ret, hvor du langtidskoger æggene og derefter lader dem trække i saltlage. Jeg har set opskrifter, hvor solæg trækker i op til 10 dage, men hvis du ikke vil risikere, at æggene bliver alt for salte, så lad dem trække i 3-4 dage i stedet. Husk, at saltvandet skal skiftes hveranden dag!

Solæg

5-10 personer

5 æg
et lille løg
vand til kogning

Derudover:
– sennep
– hvidvinseddike
– rapsolie

Pil skallen af løget og del løget i både. Prik æggene i hver ende og lad dem koge i ca. 20 minutter sammen med løgbådene. Put æggene i koldt vand og giv hver æggeskal et par moderate slag, så de revner (men ikke går i stykker!). Lav en portion saltvand. Du skal bruge 3 spsk salt per liter vand – i dette tilfælde kan du lave en saltvandsportion på 5-7 dl. Husk at skifte vandet hveranden dag!

Når du serverer dine solæg, halverer du hvert æg og vipper forsigtigt blommen ud. Dryp en lille klat sennep ned i blommehullet sammen med lidt rapsolie og hvidvinseddike. Du kan alternativt også bare røre en sennepsdressing af de tre ingredienser (det gør jeg i morgen). Læg blommen på plads oven på blommehullet – dog med blommens runding opad. Solæg spises med fingrene i én mundfuld og skylles efter med øl eller snaps.

Note: Solæg har en fin letsaltet smag, der går godt sammen med sennep. De kan serveres som snack (det har jeg oplevet på en bar i Sønderjylland), som appetizer eller som en del af (påske-) frokosten.



4 thoughts on “Sønderjyske solæg”

  • Det er også værd at lege med engelsk sauce og tabasco nede ved blommen. Det giver lige en anelse mere fylde til smagen.

    Mvh. en sønderjyde

    • Tak for tippet. Jeg har hørt, at det er en mere moderne måde at servere solæg på, så det kan være, jeg vil prøve det næste gang 🙂

    • Det er en fin lille ret – og meget passende at servere i denne måned, når nu der er æg & kylling-tema 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *