Snobrød på grillen
Jeg skal snart afrunde maj måneds ild-benspænd, hvor det næstsidste eksperiment var snobrød på grillen! Ja, når man ikke lige har en bålplads men har lyst til snobrød, så finder man da bare grillen frem!
Snobrød kan laves på mange måder – både mht. dej og fyld – og jeg kunne selvfølgelig ikke nære mig, så jeg rørte to slags dej, så jeg kunne lave tofarvede snobrød. Funky ikke sandt? (du kan naturligvis også bare holde dig til én farve – smagen er stort set den samme).
Det er helt op til dit eget temperament, om du vil bage snobrødet med en pølse i eller ej, men i denne udgave har jeg brugt pølser, og så serverede jeg ketchup og sennep ved siden af. Det kan man dog også smøre på pølsen inden, at man snor dejen omkring.
Snobrød på grillen
4 stk.
4 mellemstore pølser – jeg brugte oksekødspølser
Dej:
ca. 12 g gær
2½ dl lunkent vand
½ dl fløde (du kan også bruge mælk)
2 tsk salt
2 spsk rapsolie
6 dl hvedemel
1 spsk brændt maltmel
2 dl ølandshvedemel (kan erstattes af speltmel)
Rør vand, fløde og gær sammen i en skål til en ensartet væske. Rør derefter salt, olie og 4 dl hvedemel i. Tag fire spsk dej fra i en lille skål og rør maltmelet i denne blanding. Tilsæt derefter 1 dl ølandshvedemel og ½ dl hvedemel og ælt det sammen. Tilsæt evt. lidt mere hvedemel hvis nødvendigt – det skal dog fortsat være en blød og fugtig dej. Læg et fugtigt viskestykke over den lille skål og sæt den til side. Ælt det resterende mel i den øvrige del, indtil dejen er blød og fugtig, og læg også et fugtigt viskestykke over denne skål. Lad det hæve en halv times tid.
På dette tidspunkt kan du meget passende fyre op i grillen. Husk at flammerne skal dø ud, så der er gløder tilbage, inden du begynder snobrødsbagningen.
Du kan nu lave to stk. tofarvede snobrød og to almindelige snobrød. Tag den mørke dej og del den i to lige store halvdele, som du ruller ud, så dejpølserne får ca. samme tykkelse som en almindelig hotdogpølse. Del den lyse dej i fire lige store dele og rul dem ud på tilsvarende måde. Til de tofarvede snobrød skal du bruge en dejpølse af hver farve. Stik pølsen på en lang pind eller spyd og sno så først den ene dejpølse omkring pølsen. Dejen skal ikke slutte helt tæt – der skal være mulighed for at sno den anden farve dej omkring også. Klem dejenderne godt sammen og rul snobrødet forsigtigt, så dejpølserne slutter tæt om pølsen. Nu er det tid til at lave snobrød på grillen.
… og sådan ser det ud. Meget håndholdt. Du kan dog bruge et af følgende snydetricks:
1. Sæt spyddene i klemme (virker kun hvis du har en grill med et tungt låg). Så skal du blot huske at dreje spyddene med jævne mellemrum
2. Læg dine snobrød i en foliebakke, som du sætter på en rist i grillen. De får ikke helt den samme dejlige letsprøde overflade, og det tager lidt længere tid, men så slipper du for at fumle rundt med pinde og spyd.
Note: Man kan godt bage snobrød på grillen! Det var så hyggeligt at få snobrød igen, og det fungerede fint mht. at bage dem på grillen. Man kan som sagt lave dem i mange varianter, og er du ikke til den funky tofarvede udgave med groft mel, som jeg lavede, kan du sagtens udskifte maltmel og ølandshvedemel med almindeligt hvedemel.