Simit – tyrkiske sesamboller
Så er der atter lidt til morgenmadsfronten i det tyrkiske køkken, for her kommer en opskrift på simit – aka tyrkiske sesamboller!
Det er altid lidt spændende at bage, når man er på ferie i udlandet, for man kan ikke nødvendigvis skaffe de ingredienser, man er vant til at bruge (det gælder især frisk gær, creme fraiche og piskefløde). Min svigermor havde dog været så snedig at medbringe tørgær, så det brugte jeg til disse sesamboller.
Inspirationen hentede jeg hos Ozlem’s Turkish Table, men jeg brugte dog lidt mindre gær, da jeg koldhævede bollerne i køleskabet, ligesom jeg skar ned på mængden af sesamfrø og salt. Man bruger normalt pekmez til at vende bollerne i, men jeg valgte at bruge agavesirup i stedet.
Simit – tyrkiske sesamboller
10 boller
450 g hvedemel
2 tsk tørgær
½ tsk salt
3½ dl håndvarmt vand
Derudover:
1 dl pekmez eller agavesirup
1 dl vand
1 dl sesamfrø
Hæld ½ dl vand i en skål og rør gæren ud i det. Lad det stå i 5-8 minutter og rør dernæst resten af vandet i. Rør salt og hvedemel i og ælt dejen grundigt. Dæk skålen til med et fugtigt klæde og stil den i køleskabet natten over (eller på køkkenbordet i en times tid).
Vip dejen ud i af skålen på et meldrysset bord og del dejen i ti lige store boller. Rul dem til tynde pølser, der er ca. 40-50 cm lange. Fold hver pølse på midten og sno dem. Tryk enderne af den snoede dej sammen, så der danner sig en lille ring. Rør sirup og vand sammen i en skål og dyp bollerne i det. Sæt dem derefter på en bagepapirbeklædt bageplade og drys dem med sesamfrø. Lad dine sesamboller efterhæve i ti minutter, inden du bager dem ved 200 grader i ca. 15 minutter.
Note: Disse sesamboller er ikke bare smukke – de smager også aldeles fremragende! Den fortyndede sirup giver dem en let sødme, og de små sesamfrø giver lidt ekstra smag.
Er sikker på du koldhævede dem i køleskabet, og ikke i fryseren😀 de må prøves👍😊
Hæhæhæ – tydeligt tegn på, at man ikke skal blogge for tidligt om morgenen! Tak 😀