Saltbagt selleri
Jeg slutter månedens benspænd af med saltbagning – nærmere bestemt saltbagt selleri. Man kan saltbage på flere forskellige måder. Jeg har set eksempler, hvor folk blander en dej af salt, vand og mel, mens andre foretrækker at pakke knoldsellerien ind i stanniol sammen med salt. Jeg valgte dog at lave saltbagt selleri på den måde, jeg synes er mest dekorativt – nemlig ved at pakke sellerien ind i en dej af salt og vand. Simpelt og let.
Opskriften på saltbagt selleri kan selvfølgelig variere i forhold til, hvor stort sellerien er. Er det større end det, jeg har brugt, skal det have længere tid i ovnen, og du skal bruge mere salt – og omvendt hvis knoldsellerien er mindre. Jeg vil dog foreslå, at du ikke saltbager knoldselleri, der er mindre end 1 kg, da det så bliver et meget lille selleri, du skal tilberede.
Saltbagt selleri
ca. 4 personer
1 knoldselleri på ca. 1 kg
1 kg groft salt
lidt vand
Skær top og bund af knoldsellerien og skær skrællen af. Bland saltet med lidt vand, så det er fugtigt nok til, at man kan forme det. Læg et lag salt på ca. 1 cm tykkelse i bunden af et ildfast fad og stil knoldsellerien oven på det. Dæk knoldsellerien helt til med saltdejen og stil derefter fadet i ovnen.
Her skal knoldsellerien have ca. 1 time og tre kvarter ved 200 grader. Brug en tynd træpind til at stikke ind i midten af knoldsellerien for at tjekke, om det er gennembagt.
Tag fadet ud af ovnen. Saltbagt selleri skal stå og trække i 20-30 minutter, inden du slår løs på saltlaget. Stil fadet direkte på bordet, så folk kan grave det møre sellerikød ud med en ske.
Note: Saltbagt selleri er både let at lave og en sjov og anderledes måde at få knoldselleri på. Saltet i dejen er med til at krydre sellerien, og saltlaget gør samtidig knoldsellerien meget mørt og saftigt under bagningen. En dejlig form for tilbehør, der gør sig godt til efterårs- og vinterretterne.
Det har jeg aldrig hørt om før, men det ser godt nok spændende ud, så det må jeg prøve en dag 🙂
Det kan anbefales! Men nu kan jeg jo heller ikke stå for, at det også ligner et lille månelandskab 😀
Spændende – det har jeg aldrig hørt om før. Kun at bage kastanjer i salt, som min mor har lært mig.
Saltbagte kastanjer er nu også skønt ♥
Lyder lækkert – gad vide om det ikke ville være lækkert til nogle basale frikadeller og en gang brun sovs og bløde løg?
Grim og lækker vintermad :p
– Anne
http://www.venterpaavin.blogspot.com
Alt er godt med brun sovs og bløde løg – også saltbagt selleri! Mmm… vintermad 🙂