Risalamande-budding
Jeg kunne ikke nære mig, så forleden benyttede jeg mit gelé-benspænd som undskyldning for at opfinde en ny juledessert – en risalamande-budding! Det er selvfølgelig en budding-udgave af den klassiske risalamande, og den er mild, luftig og cremet. Den er lige noget for dig, der ellers ikke bryder sig om konsistensen i risalamande, eller som er frisk på at prøve noget nyt.
Risalamande-budding serveres naturligvis med kirsebærsauce. Den må dog ikke være særlig varm, da den så risikere at smelte buddingen – servér derfor saucen ved rumtemperatur. Du kan enten bruge hjemmelavet kirsebærsauce eller finde en god en i supermarkedet (jeg foreslår Selleberg kirsebærsauce eller den økologiske fra Irma).
Da jeg udviklede min risalamande-budding, skelede jeg til kogebogen ‘Budding & andre dirrende desserter’ for at se på blandingsforhold i buddinger. De kan nemlig godt drille lidt, hvis man ikke er opmærksom, men her var der ingen problemer.
Risalamande-budding
10-12 personer
11 blade husblas
5 dl fløde
6 dl sødmælk
2 dl grødris
200 g rørsukker
3 tsk vaniljepulver
12 æggeblommer
5 dl fløde, der piskes til en blød flødeskum
Derudover: Kirsebærsauce
Læg husblassen i blød i koldt vand. Hæld fløde, sødmælk, vanilje og grødris i en tykbundet gryde og varm det langsomt op. Husk at røre i gryden undervejs. Når det er lige ved at koge, tager du gryden af komfuret og lægger et låg på gryden. Lad det trække i ti minutter. Si derefter væden, så du kan tage risene fra, og hæld væden tilbage i gryden. Risene gemmer du – dem kan du koge færdige i sødmælk og derefter bruge som deluxe-morgenmad med kanel og friske æblestykker oven på.
Varm mælkeblandingen op igen i gryden. Pisk imens æggeblommer og rørsukker til en luftig creme. Når mælken er tæt på kogepunktet, hælder du den i æggeblandingen under konstant piskning. Hæld det derefter tilbage i gryden og varm det langsomt op igen, mens du rører i det med en grydeske. Hvis du bruger termometer, skal cremen have en temperatur på 83-85 grader. Du kan dog også undvære og i stedet holde øje med, når blandingen begynder at få en cremet konsistens (du kan bedst se det på bagsiden af grydeskeen, hvor det vil ‘hænge ved’ i stedet for at dryppe af med det samme).
Tag gryden af varmen. Knug husblassen, så vandet drypper af, og put derefter husblassen i gryden. Rør godt rundt og hæld derefter cremen i en skål. Stil den i køleskabet i 1-1½ time, indtil cremen er næsten afkølet. Den må godt stivne en smule i kanten – men kun lidt. Vend forsigtigt det bløde flødeskum i cremen – lidt ad gangen – og hæld det dernæst over i en buddingeform på ca. 2 liter. Stil din risalamande-budding i køleskabet natten over.
Når du skal have din risalamande-budding ud af formen, bruger du spidsen af pegefingrene til forsigtigt at trække buddingekanten fri fra siden af formen. Fingrene skal naturligvis være 100% rene. Tag en stor skål eller dybt fad, der er større end buddingeformen, og fyld det med varmt vand. Tryk kortvarigt formen ned i vandet (max til kanten – du skal ikke oversvømme buddingen), så buddingen får et varmechok og lettere slipper formen. Læg serveringsfadet oven på formen og vend den rundt. Nu skulle du gerne høre et ‘svup’, og så giver din risalamande-budding slip. Hvis ikke, så slå buddingeformen let ned på fadet eller giv det en tur mere i vandbadet.
Risalamande-budding serveres naturligvis med kirsebærsauce til – og kirsebærvin!
Note: Halløjsa, det var et godt eksperiment! Risalamande-budding har en mild og cremet smag – med masser af vanilje – og så har den en lækker blød konsistens, der smelter på tungen. Hvis du serverer den juleaften (det er ikke for noget, men du tør ikke!), så kan du stikke en smuttet mandel ind i buddingen, inden du vender den ud på fadet.
Den her skal helt klart prøves 😍 Åhhh.. det ser lækkert ud!!
God fornøjelse – jeg kunne helt klart godt spise en portion lige nu 😀