Lammespyd og fetacreme
Første ret fra New Zealand er lammespyd, for landet er i den grad kendt for sin produktion af lammekød. Sidste år var der ca. 26 millioner får i New Zealand (til sammenligning bor der ca. 5 millioner mennesker), men produktionen har været meget højere. I 1982 var der således over 70 millioner får i landet. Jeg har dog brugt dansk lammekød i madlavningen, da det også er af god kvalitet, og så skal det ikke transporteres lige så langt.
Da jeg kiggede på new zealandske opskriftsider, blev jeg lidt overrasket over, hvor mange udenlandsk-inspirerede opskrifter, de brugte. Selvfølgelig er der enkelte lammeretter, der går igen i New Zealand, men de serverer lam på mange forskellige måder.
Jeg har lavet nogle helt enkle lammespyd, som tilberedes på grillen. De blev kombineret med en rørt fetacreme samt en grøn salat.
Lammespyd
ca. 3 personer
ca. 500 g lammekød, skåret i tern
½ peberfrugt, skåret i tern
olivenolie til pensling
salt og peber
Du skal bruge 5-6 træspyd eller metalspyd, du kan stikke kød og peberfrugt på. Hvis du bruger træspyd, skal du huske at lægge dem i vand i en halv time inden, at de skal på grillen.
Stik kød og peberfrugt skiftevis på spyddene. Pensl dem med olivenolie og drys lidt salt og peber over.
Læg dem på grillen ved indirekte varme i ca. 15 minutter, indtil de er færdige. Vend dem gerne et par gange undervejs.
Fetacreme
100 g feta
100 g flødeost
lidt citronsaft eller mælk
evt. salt
Pisk feta og flødeost sammen. Tilsæt lidt citronsaft, så cremen bliver mere lind. Hvis du bruger en meget syrlig feta, så udskift citronsaften med mælk. Smag til med salt.
Note: Grillede lammespyd er en let grillret, man sagtens kan tilberede på en hverdagsaften. Spyddene kan varieres, hvis du enten udskifter peberfrugten med andre grøntsager såsom svampe eller squash, eller du kan vælge at putte flere krydderier på.