Lam med æbler og pastinakcreme
Vi har desværre ikke fået købt lammekød hos vores ‘sædvanlige’ lammeavler i år, men jeg syntes dog ikke, vi skulle snydes for lam, så da jeg faldt over et stykke lamme-inderlår til halv pris hos Irma (fordi den var tæt på sidste salgsdato), så røg det i indkøbskurven. Stykket passede fint til to personer, og det røg derfor i ovnen sidste weekend i et par timer, da jeg havde lyst til at lave lam med æbler.
Lammekød har – som en del andre typer kød – rigtig godt af langtidsstegning, så det kan blive mørt og velsmagende. Jeg kombinerede mit lam med æbler, så kødet fik lov til at stege i et fad med æblemost, for jeg tænkte, at den milde most ville passe godt til lammekødet.
I sidste uge fik jeg også købt en del rodfrugter, så de skulle naturligvis også indgå i madlavningen, og jeg serverede derfor en pastinakcreme sammen med den grønkålssalat, jeg også lavede.
Lam med æbler
2 personer
1 lamme-inderlår
3 dl æblemost
salt
2 spsk sød sennep
Fjern evt. sener, hinder og fedt fra ydersiden af lammekødet. Gnid det derefter med salt og læg det i et ildfast fad. Hæld æblemost i fadet og smør kødet med sennep. Læg stanniol over fadet og stil dit lam med æbler i ovnen ved 150 grader i 2-2½ time. Derefter kan du nærmest flå det fra hinanden med to gafler – ligesom ved pulled pork.
Pastinakcreme
2 personer
3 pastinakker
ca. 1 dl væde fra lammefadet
1-1½ tsk timian
salt og peber
Skræl pastinakkerne og skær dem i mindre stykker. Kog pastinakternene i vand, til de er møre. Hæld vandet fra og tilsæt lidt af væden fra lammefadet. Blend det (med en stavblender eller i en blender) og smag til med timian, salt og peber.
Grønkålssalat med perlespelt og æbler
2 personer
1 grønkålsblad
1 dl perlespelt
1 æble, skåret i tern
lidt væde fra lammefadet
evt. lidt æblecidereddike
Kog perlespelten mør (se anvisning på pakken). Skyl grønkålen, hak det og put det i en skål. Hæld kogende vand over og lad det trække i fem minutter, inden du hælder vandet fra. Vend grønkål, perlespelt og æbletern i en skål. Tilsæt lidt væde fra lammefadet og smag til med æblecidereddike og salt.
Vi er gået i gang med at teste juleøl, for i år har vi besluttet os for at finde frem til et par julefavoritter. Jeg fandt to ret forskellige juleøl frem, selvom de kommer fra samme producent. Skovlyst har sendt disse to juleøl på markedet – en lys og en mørk. Den lyse, JuleFryd, var overraskende frisk og lækker. Jeg er ellers mest til mørke øl, men denne havde en mild og frisk smag, som jeg gerne vil prøve at kombinere med noget julemad på et tidspunkt.
Til gengæld var den mørke, JuleBuk, nærmest udrikkelig. Den var alt for sød og havde en tydelig vaniljesmag – noget der virkelig ikke passede sammen med aftensmaden (eller varme retter i det hele taget). Men måske vil den være fin at kombinere med en dessert? Det er dog ikke en øl, jeg umiddelbart har planer om at købe igen.
1 thought on “Lam med æbler og pastinakcreme”