Karl Johan remoulade
Svampeturen for nylig bød ikke kun på tragtkantareller og rørhatte – vi fandt søreme også et par Karl Johan svampe. Sammen med de gule kantareller er Karl Johan svampene blandt de mest eftertragtede spisesvampe i de danske skove, så vi var glade for, at det lykkedes at finde et par stykker. Det var dog også en så beskeden mængde – især fordi et par orme allerede havde spist lidt af den ene – at jeg måtte tænke småt men godt, og her kom jeg til at tænke på Karl Johan remoulade, som jeg har smagt i flere forskellige udgaver de senere år.
Jeg fandt en opskrift på DR’s hjemmeside, som jeg tog udgangspunkt i, men jeg udelod et par ting og skruede til gengæld mere op for smagen på andre ingredienser.
Karl Johan remoulade
80 g Karl Johan svampe – enten friske eller tørrede svampe i udblødt tilstand
1 æggeblomme
2 dl mild rapsolie
1 tsk bornholmsk sennep
1 spsk hvidvinseddike
2 spsk finthakkede svampe fra dagen før
½ dl syrligt skåret i bittesmå tern
2 spsk finthakkede syltede drueagurker
1 spsk hakkede kapers
½ spsk friskhakket estragon
salt, peber og citronsaft
Husk at starte på dette projekt dagen før, at du skal bruge din Karl Johan remoulade!
Put svampene i en lille kasserolle sammen med rapsolie. Varm det op, dog uden at bringe det i kog, og hold olien varm i ca. 25 minutter. Tag derefter kasserollen af varmen og lad den køle af, inden du sætter den i køleskabet til næste dag.
Si svampene fra olien – og gem dem. Pisk æggeblommen med sennep og hvidvinseddike og tilsæt derefter lidt olie. Pisk olien godt ind i æggemassen, inden du tilsætter mere olie, og fortsæt sådan, indtil al olien er optaget. Nu har du en mild svampemayonnaise.
Tilsæt nogle af svampene fra før sammen med æbletern, drueagurker, kapers og estragon. Smag din Karl Johan remoulade til med salt, peber og citronsaft.
Og hvad kan sådan en mild, farverig Karl Johan remoulade så bruges til? Ja, jeg nåede både at teste den på fiskefrikadeller, en kartoffelmad og såmænd også i en burger, og den passede fint til alle tre dele. En dejlig og lidt anderledes form for remoulade.