Hyldebærsaft og kirsebærsaft

Hyldebærsaft og kirsebærsaft

Ligesom juni står i hyldeblomsternes tegn, så står september i hyldebærrenes tegn. De er dog ikke blevet lige så in som blomsterne er i de seneste år, men det må vi gøre noget ved. Hyldebærsaft er nemlig skæppeskønt – både som almindelige drikkesaft, men også til hyldebærsuppe, marinader og lignende dejlige sager.

Hyldebær kan være giftige i rå form, så sørg altid for at tilberede dem i mindst 20 minutter, inden du indtager dem – ellers kan de give kvalme, opkast og diarré!

Men ellers skal du ikke være bange for hyldebær, for de er smækfyldt med vitaminer.

I øvrigt et lille tip – når du er på hyldeblomstjagt i juni måned, så sørg allerede der for at notere dig, hvor hyldetræerne står – især dem, som ikke bliver rippet for blomster i blomstringssæsonen – for så er det noget lettere at finde frem til hyldebærrene om efteråret, når du vil koge hyldebærsaft.

Hyldebærsaft

0,75 l

ca. 700 g hyldebær
vand
250 g rørsukker
1 stjerneanis

Rens hyldebærklaserne og fjern det meste af kvistene. Læg klaserne i en gryde og dæk det med vand. Lad det simre ved middelvarme i 20 minutter og si det så. Hæld saften tilbage i gryden sammen med rørsukker og stjerneanis og lad det koge videre et kvarters tid. Afkøl din hyldebærsaft og gem den til en regnfuld efterårsdag, hvor du trænger til et rigtig vitaminboost.

… og nu jeg var i gang med saftkogeriet, så fandt jeg også en pose kirsebær frem fra fryseren og lavede en portion kirsebærsaft. Jeg tog udgangspunkt i en gammel opskrift fra Boligilv men justerede på en række forhold i opskriften og undlod desuden atamon.

Kirsebærsaft

½ kg kirsebær – helst de sure
1½ dl vand
2 syrlige æbler
1 dl rørsukker

Skyl bær og æbler, skær æblerne i kvarte, fjern kernehusene og put både æbler og kirsebær i en gryde sammen med vandet. Lad det simre under låg i ca. 15 minutter. Si saften gennem et tyndt klæde. Lad det stå en halv times tid og pres derefter forsigtigt bær- og æblemassen for at få det sidste saft med. Hæld saften i en gryde sammen med sukkeret og lad det koge i ca. fem minutter. Skold en flaske, skyl den i vodka og hæld den varme kirsebærsaft på flasken. Bør nydes kold.



25 thoughts on “Hyldebærsaft og kirsebærsaft”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *