Hjemmelavet nougatis
Det er efterhånden længe siden, jeg har lavet is – til gemalens store fortrydelse – så for nylig eksperimenterede jeg med hjemmelavet nougatis. Jeg gik ud fra Maja Vases opskrift, men justerede lidt undervejs. Jeg syntes, mængden af mandelkrokant var lige i overkanten, så den har jeg også skruet ned for i nedenstående opskrift.
Nougatis
6-7 personer
Mandelkrokant:
75 g mandler
150 g sukker
1 spsk vand
½ tsk knivspids salt
Flødeis:
3 dl fløde
3 dl letmælk
200 g rørsukker
100 g mandelkrokant
Fordel mandlerne på en bagepapirbeklædt bageplade og rist dem i ovnen ved 200 grader i 5-10 minutter. Lad dem køle lidt af, og hak dem i mindre stykker. Smelt sukkeret til karamel i en lille gryde – hold godt øje med det, så det ikke bliver for mørkt og kraftigt i smagen. Tag gryden af varmen og rør hurtigt salt og mandler i. Spred dernæst massen ud på et stykke bagepapir med et skærebræt under. Karamelmassen er meget varm, så pas på, at du ikke får det på hænderne.
Lad mandelkrokanten køle helt af, inden du hakker det i meget små stykker. Put det i en lufttæt bøtte, inden du skal bruge det i isen.
Nu er det tid til at lave isen. Hæld mælk og sukker i en gryde og varm det langsomt op. Når sukkeret er opløst, tager du gryden af varmen og hælder mælken over i en plastbøtte. Put den i køleskab eller fryser, indtil mælken er kold. Rør fløde i mælken og kør den derefter på en ismaskine. Når isen er næsten færdig, tilsætter du mandelkrokanten og rører godt rundt. Spis din nougatis med det samme eller put den i fryseren. Hjemmelavet is er bedst den første uge efter tilberedningen.
Note: Nougatis er nu ikke så ringe endda! Jeg var som sagt lidt overvældet af den oprindelige mængde mandelkrokant, så jeg har noteret en mindre mængde i ovenstående opskrift.
Den ser lækker ud din is, lige min mormors lykke, men da også vi andres 🙂
Den vil jeg prøve i næste ferie.
Aften hilsner herfra:-)
Tusind tak 🙂
Skal fløden ikke piskes inden den tilsættes?
Ikke når isen køres på en ismaskine 🙂