Hjemmelavet mandelmælk
I starten af oktober – lige inden jeg afslørede, at denne måneds benspænd ville blive madlavning med nødder – så jeg, at Bærmonster bloggede om hjemmelavet nøddemælk. Det ville jo passe perfekt til månedens benspænd, så jeg fik straks lyst til at prøve det.
Nøddemælk kan laves på mange forskellige slags nødder, og jeg valgte at kaste mig ud i hjemmelavet mandelmælk. Jeg skelede til Bærmonsters udgave, men valgte at lave en kraftigere udgave. Hvis du får lavet en udgave, som du synes smager for kraftigt, kan du altid fortynde den med lidt vand.
Hjemmelavet mandelmælk
200 g mandler
vand til iblødsætning + 6 dl koldt vand
evt. 1 tsk blomsterhonning eller agavesirup
Start med at hælde mandlerne i en skål eller kande sammen med en halv liter vand. Lad mandlerne stå i 12-24 timer. Hæld vandet fra og vip mandlerne over i en blender (eller en høj skål, hvis du bruger stavblender). Tilsæt 6 dl koldt vand og blend mandler + vand ved høj hastighed i 2-3 minutter.
Vandet skifter farve til en hvid, uklar farve.
Sørg for at si mandelstykkerne fra. Jeg brugte en si til saftproduktion, men du kan også bruge et meget tyndt, rent klæde, som du lægger i en si over en skål, inden du hælder mandelmælken i.
Smag evt. mandelmælken til med lidt honning eller sirup.
Hjemmelavet mandelmælk kan bruges som erstatning for mælk i en række opskrifter – for eksempel i smoothies. Nødderesterne kan også sagtens bruges i andre retter, så smid dem endelig ikke ud. De vil for eksempel være gode at bruge i hytteostpandekager, brød eller boller.
Jeg er også blevet nysgerrig på det, det lader lidt til at dette efterår er nøddemælk der er hittet at producere i blogland 😀
Noget andet jeg synes lyder spændende er “kokosflødeskum” efter at have set nogle videoer med det på youtube en gang sidste år, har bare ikke afprøvet det endnu.
Kokosflødeskum lyder også sjovt! Det har jeg dog ikke prøvet endnu 🙂
Tak for link-love, Piskeriset. 🙂 Hvad synes du om den kraftige udgave?
Det var så lidt – tak for inspiration 🙂
Den kunne jeg godt lide. Jeg synes ofte, at købe-mandelmælk er for mildt i smagen, så det var godt med en mere tydelig mandelsmag.
Madelmælk smager skønt men har kun brugt Alpro’s indtil videre. Må vist prøve at lave selv efter din success! Og kun godt hvis den smager af lidt mere end den man køber.
Det er i hvert fald ret let – man skal bare huske at gå i gang dagen før 🙂
Det var en god ide, at øge mandelmængden. Den mandelmælk jeg har prøvet, synes jeg nærmere var mandelvand. Og så er det jo en drøngod måde, at lave fedtfatigere mandelmel på, ud af pulpen.
Kh.
Anne-Marie
God idé med mandelmelet! På sin vis er det sådan, jeg har brugt det – det har i hvert fald indgået i et par forskellige slags madpandekager 🙂
Jeg har prøvet med mandelmælk, men min blev lidt for tynd i smagen. Tilgengæld tog jeg point på kreativ si, en ny nylon strømpe der blev skyllet en gang 😉
Det er god og kreativ stil – I like 😀