Perunarieska – finsk kartoffelbrød

perunarieska, finsk kartoffelbroed, kartofler, speltmel, æg

I forbindelse med mit finske benspænd bliver jeg selvfølgelig også nødt til at bage noget brød, for det ser ud til, at finnerne også at glade for at bage – jeg er i hvert fald faldet over en del brød- og kageopskrifter fra Finland.

I første omgang ville jeg bage rieska, men da jeg søgte på opskrifter, blev jeg lidt forvirret, for jeg fandt både versioner, der var enten bygmels- eller rugmelsbaserede men også versioner med moste kartofler! Jeg læste så på Wikipedia, at der ganske rigtigt findes en del versioner af denne type fladbrød, så det er muligt, at jeg når at prøve flere forskellige i løbet af denne måned. I dag blev det dog til kartoffelversionen, for den lød så lækker, at den ville jeg ikke gå glip af.

Perunarieska
4 små fladbrød

300 g kogte, moste kartofler
80 g speltmel
1 æg
½ tsk salt

Rør ingredienserne godt sammen og form dejen til fire lige store kugler. Rul dem ud og læg dem på en bagepapirbeklædt bageplade. Bag dem ved 220 grader i 12-15 minutter. Lad dem køle lidt af, inden du smører dem smør og topper dem med røget laks og dild.

Note: Perunarieska fungerer ganske fint som brød til en frokost eller forret. Det føles knapt så brødagtigt, når det primært består af kartofler, men det betyder til gengæld, at det er ekstra saftigt. Ganske spændende eksperiment.

finsk kartoffelbrød, perunarieska, kartofler, æg, speltmel

Kuvertbrød til suppen

kuvertbrød, brød, boller, horn, brødhorn, hvedemel, smør, gær, græsk yoghurt

Kuvertbrød er sjovt nok noget, jeg forbinder med min barndom. Når jeg spiser suppe i dag, er det ofte asiatiske supper og dermed sjældent en ret, hvor der hører brød til, men da jeg var barn, var det helt almindeligt med kuvertbrød til maden. Faktisk var det nok mest flutes fra frost, man fik til suppen dengang i 80’erne, mens kuvertbrød i højere grad var til forretter, når der var gæster, men skidt pyt – kuvertbrød egner sig fortrinligt som tilbehør til supper.

Jeg måtte lige lede mine gamle noter fra ungdomsårene igennem, inden jeg fandt den opskrift, jeg brugte, når jeg skulle (forsøge) at imponere forældrene med min kogekunst. Dengang lærte jeg, at kuvertbrød kan have mange kunstneriske udformninger, så jeg valgte at forme dem som små horn.

Kuvertbrød
Ca. 24 stk.

25 g gær
1 dl græsk yoghurt
3 dl varmt vand
1½ tsk salt
50 g smeltet smør
7½ dl hvedemel – jeg udskiftede ca. halvdelen med manitoba-hvedemel
1 æg, pisket

Rør yoghurt og vand sammen. Er blandingen varmere end spidsen af din lillefinger, venter du, til blandingen er kølet af til at være håndvarmt, inden du rører gæren ud i det. Rør salt i og derefter smeltet smør, inden du rører hvedemelet i. Ælt det sammen til en smidig dej og lad det hæve i en overdækket skål, indtil dejen når dobbelt størrelse.

Drys mel ud på et bord. Del dejen i to lige store halvdele og rul den ene ud til en stor cirkel (som en pizza) på det meldryssede bord. Skær dejen i 12 ’slices’ og rul dem sammen til horn – fra den brede ende og ind mod spidsen. Sørg for at spidsen af dejen ligger nederst på hornet, når du har rullet det sammen. Læg dine kuvertbrød på en bagepapirbeklædt bageplade og lad dem efterhæve et kvarters tid, mens ovnen varmer op til 220 grader. Pensl hornene med æg og bag dem i ovnen i ca 15 minutter, indtil de er gyldne.

Lad dine kuvertbrød køle af og servér dem sammen med en suppe eller evt. en forret.

Note: Sådan en smørbagt kuvertbrød kan nu altså noget! En lille luftig og mild lækkerbisken, der samtidig er en elegant form for tilbehør. Helt perfekt til månedens suppebenspænd.

Barbari – iranske brød

barbari, iranske brød, fladbrød, gær, bagepulver, hvedemel, majsmel, nigellafrø

Jeg skal selvfølgelig også bage iransk brød, og her faldt jeg over et indbydende barbari i kogebogen ’Food in life’. Jeg valgte at bruge frisk gær i stedet for tørgær, så hævetiden blev også lidt kortere, og så brugte jeg mindre mel end opskriften lagde op til.

Barbari – iranske brød
4 brød

25 g gær
7½ dl håndvarmt vand
1 spsk rørsukker
1 spsk salt
15-16 dl hvedemel
Ca. 1 dl majsmel
Olie

Glasering:
1 tsk bagepulver
1 tsk hvedemel
2 spsk varmt vand

Pynt:
Sesamfrø eller nigellafrø

Rør gæren ud i vandet i en stor skål. Rør derefter sukker og salt i og tilsæt derefter melet lidt efter lidt. Ælt det godt igennem, indtil du får en smidig og fugtig dej, som æltes yderligere i ti minutter. Smør overfladen af dejen med olie og dæk skålen med et fugtigt viskestykke. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse.

Vip dejen ud på køkkenbordet og del den i fire dele. Tryk dem flade og drys dem med majsmel, inden du ruller dem ud til ovale brød, der er ca. 1½ cm tykke. Læg dem på bagepapirbeklædte bageplader (der kan være to brød per plade) og lad dem efterhæve i en halv time. Imens varmer du ovnen op til 260 grader (har du en bagesten, skal du huske at lægge den i ovnen, inden den er varmet op).

Når den halve time er gået, rører du bagepulver, hvedemel og vand sammen og pensler brødene med det. Drys sesamfrø eller nigellafrø over og tryk lette fordybninger i brødet med fingerspidserne. Sæt en plade barbari i ovnen og bag dem, til de er gyldne og lyder hult, når man banker forsigtigt til dem med fingerspidserne eller en spatel – det tager ca. 12 minutter. Tag dem ud og stil derefter den anden plade barbari ovnen, indtil de også er bagte.

Barbari kan spises som tilbehør til mange iranske retter. Vi spiste det som en del af en let aftensmad sammen med yoghurtcreme og blandet salat.

Note: Disse brød er dejligt luftige og saftige på samme tid. De kan også sagtens bruges som sandwichbrød (men ikke helt brød til én sandwich medmindre du har en glubende appetit).

Svampebrød med salvie

svampebrød, brød, svampe, gær, hvedemel, fuldkornshvedemel, salvie, creme fraiche, yoghurt

Benspændet for juni lakker mod enden, men jeg har lige et par retter mere, jeg skal nå at blogge om – blandt andet dette svampebrød med salvie. Det er dejligt saftigt og egner sig fortrinligt som et hurtigt mellemmåltid på farten – enten som det er eller evt. lagt sammen om noget pålæg.

Svampebrød med salvie

Fyld:
300 g champignons
2 spsk hakket salvie
Olie til stegning
Salt og peber
Ca. ½ dl olivenolie

Dej:
25 g gær
2 dl creme fraiche eller yoghurt naturel
4 dl lunkent vand
2 tsk salt
3 dl fuldkornshvedemel
ca. 8 dl hvedemel

Start med at rense svampene og skære dem i skiver. Varm olie op på en pande og svits svampe og salvie på panden, indtil svampene er bløde. Smag til med salt og peber og lad det køle af.

Rør creme fraiche og vand sammen i en skål og rør gæren ud i det. Rør derefter salt og fuldkornshvedemel i. Rør derefter hvedemel lidt ad gangen. Når den er ved at samle sig, ælter du svampeblandingen i. Form dejen til en kugle i skålen og dæk den med et fugtigt viskestykke. Lad den hæve til dobbelt størrelse.

Vip dejen ud i af skålen og rul den ud på en meldrysset bord, så den er 1½-2 cm tyk og fylder ca. to tredjedele af en bradepande. Læg bagepapir på en bradepande og læg dejen over på den. Smør olivenolien ud over den. Tænd ovnen og sæt den på 220 grader. Når ovnen er varmet op, sætter du dit svampebrød ind. Bag brødet i ca. 25 minutter, indtil det er gyldent.

Spis dit svampebrød som det er eller flæk det og brug det som sandwichbrød sammen med tunmousse eller anden form for fyld.

Note: Dejligt saftigt svampebrød, som vi har brugt som tilbehør til et par vegetarretter. Kan som sagt også sagtens bruges som sandwichbrød eller blot spises som eftermiddagsmåltid.

Picnicbrød med fyld

picnicbrød, brød, pizzasnegl, fyldt brød, madbrød, gær, hvedemel, tomater, skinke, svinekød, ost, basilikum, peberfrugt, oliven

Dette picnicbrød var så oplagt at lave til mit mad-på-farten-benspænd, at jeg selvfølgelig bagte det sidste weekend! Det minder lidt om pizzasnegle, men er knapt så snasket.

Inspirationen har jeg fra Newyorkerbyheart, men jeg lavede dog nogle enkelte ændringer i forhold til dejen og fyldet. Vi skulle ikke lige på skovtur den dag, så vi spiste det sammen med en grøn salat, men brødet vil fungere fint til en picnic, som madpakke eller eventuelt til brunchbordet.

Picnicbrød
4 personer

25 g gær
2½ dl håndvarmt vand
1 tsk salt
2 tsk rørsukker
ca. 7 dl hvedemel

Fyld:

200-250 g skinke, skåret i strimler eller tern
125-150 g cocktailtomater
2 kugler frisk mozzarella, skåret i skiver eller tern
1 dl oliven uden sten, hakkede
1 peberfrugt, skåret i tynde strimler
frisk basilikum
salt og peber

Rør gæren ud i vandet og tilsæt derefter salt, sukker og halvdelen af melet. Rør det godt sammen og tilsæt derefter resten af melet lidt efter lidt, indtil dejen er blød og let at arbejde med. Ælt den godt igennem og dæk derefter skålen med et fugtigt viskestykke. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse.

Rul dejen ud til et rektangel på et meldrysset bord. Fordel fyldet på dejen og rul derefter dejen sammen som en roulade. Vip den forsigtigt over på en bageplade og saml enderne, så du har en ring. Lad dit picnicbrød efterhæve, mens du varmer ovnen op til 200 grader. Pensl dit picnicbrød med lidt vand og sæt det dernæst i ovnen, hvor det bager i 20-25 minutter.

Lad dit picnicbrød køle lidt af, inden du skærer det i stykker. Servér det gerne sammen med en salat.

Note: Dejligt saftigt og velsmagende picnicbrød! Det er en meget børnevenlig ret, og er du glad for pizzaer, så vil et picnicbrød helt sikkert være noget for dig. Fyldet kan naturligvis varieres – det er kun kreativiteten (og indholdet af køleskabet), der sætter grænserne.