Hjemmelavet gløgg
I weekenden gik jeg og blev lidt småforarget over alt det julegejl, som supermarkederne allerede har fundet frem. Hallo – vi er ikke en gang i november endnu!
I ren protest gik jeg hjem og lavede en omgang hjemmelavet gløgg…! Gløgg er nemlig en af de få juleting, som jeg gerne vil udbrede til resten af vinteren… og lidt af efteråret for den sags skyld. Det er en dejlig varm og krydret drik, og de seneste år har jeg faktisk ofte gemt et par flasker/kartoner gløgg efter jul, så jeg kunne finde dem frem på de kolde januar- og februardage. For ja – det er sjældent, jeg laver hjemmelavet gløgg, selvom det er ret let. Jeg har tidligere lavet en hvid gløgg, glühwein samt lutendrank – men ikke en almindelig rødvinsgløgg. Det har jeg så nu! Nåja – og så passer det jo godt ind i rødvinstemaet for denne måned 😉
Hjemmelavet gløgg
to små glas eller ét stort
3½ dl kraftig rødvin
½ spsk tørret pomeransskal
3 nelliker
1 stjerneanis
et stykke kanel
10 allehånde
½ dl portvin
evt. 1 spsk rørsukker
Varm rødvinen op sammen med krydderierne – det må IKKE koge. Sluk for varmen og hæld det over i en skål eller bøtte, som du sætter i køleskabet i 24 timer, så krydderierne har god til at afgive smag til rødvinen.
Næste dag hælder du det i en lille kasserolle sammen med portvinen og varmer det op. Smag evt. til med lidt sukker. Tag kasserollen af komfuret, lige inden gløggen begynder at koge. Si krydderierne fra og hæld gløggen i to små glas – evt. sammen med rosiner og smuttede hakkede mandler.
Skål!
Note: Pas på – dette er en ret heftig gløgg, så er du vant til de milde, søde gløggtyper, du kan købe i karton i supermarkederne, så er denne noget anderledes. Hjemmelavet gløgg har masser af smag, varmer rigtig godt – og så skal man ikke have særlig meget af den, før man bliver ret festlig 😉
Psst! Har du ikke mod på at lave hjemmelavet gløgg, så kan jeg varmt anbefale den rødvinsgløgg, som Irma sælger på flaske (mener den koster ca. 35 kr flasken). Den er dejlig krydret – men har også en ret høj procent, så pas på! Selleberg laver også en skøn kirsebærgløgg, der er alkoholfri. Så kan du selv smage den til med den spiritus, du bedst kan lide (og du kan servere gløgg for gravide og andre, der ikke drikker alkohol).
Jaaa endelig en som ikke mener glögg kun kan drikkes 14 dage i december! Folk kigger altid mærkeligt når jeg drikker glögg i januar eller marts 😉 Jeg mener så længe det er koldt er det Glögg. Det danske vejr er glöggvejr
Hehe – er glad for at høre fra en anden, der også er glad for gløgg 😀
Jeg synes som sagt, at det er en rigtig god drik at finde frem en kold januar- eller februardag, hvor kulden bider, og man trænger til noget varmt, krydret og velsmagende. Så må andre godt holde sig til te eller kaffe 😉
NamNam – din opskrift lyder skøn, og jeg kan godt lide, den ikke er fyldt med sukker, men med masser af gode krydderier 🙂
Ja, jeg synes ikke, at gløgg behøver at være så sød – men til gengæld må den godt være proppet med masser af krydderier 🙂
You had me at portvin 😉
Gløgg er bare så godt! Jeg synes også at det er synd at sæsonen er så kort, så jeg synes det lyder som en fantastisk idé at øge sæsonen 🙂
Hehe, jeg vidste det 😀
Ja ikke? Tror også jeg skal lave lidt gløgg i løbet af november… bare sådan for at få prøvet lidt forskellige varianter 😉
Mmmh, så er det snart jul! Jeg skal have glögg på lørdag og glæder mig allerede!
– Anne
God plan! Og skååål 😀
Hjemmelavet smager bare 100 gange bedre – jeg har også lavet min egen “essens” et par gange og det smager fortrinligt, og har også planer om at invitere gæster i december til egen gløgg!
Det er altså skønt med sådan en hjemmebrygget varm drik. God idé med at lave essens 🙂
Kære Piske
Jeg har det præcis som dig med gløgg. Min tidligere roomie smed en købt gløgg ud efter jul, fordi vi ikke havde nået at drikke den, da det var planlagt. Jeg var dybt forarget, for det er jo godt hele året – eller okay, i hvert fald når det er koldt. Du giver mig lyst til at lave min egen version i år.
Kh Nadia
Ps. Vi må drikke et glas gløgg sammen engang, når jeg atter bor i Kbh 🙂
What!? Det var aldrig gået her i huset!
Og ja, det vil jeg gerne. Sig endelig til når du er i DK igen 🙂
Den her hjemmelavede gløgg skal jeg prøve at lave. Jeg elsker gløgg. Den bedste gløgg jeg har smagt er den svenske Blossa gløgg.
God fornøjelse!
Den smagte jeg for nylig (har hørt meget godt om den), og den er også en af de bedre:-)
Min yndlings-købegløgg er dog Irmas julegløgg (den slår også pænt hårdt ;-)) og Sellebergs kirsebærgløgg (hvor man selv tilsætter alkohol).
Ledte egentlig efter opskrifter på småkager her, men endte ved gløggen og DET skal jeg bare prøve. Jeg drikker sjældent rødvin da det giver mig hovedpine, men jeg har fået en flaske og den skal da nydes her til jul. Alt andet lige MÅ det være mere julet at gå og dufte til bryggen i køkkenet end at købe en færdiglavet ing.. 🙂
Rigtig god dag, hvis altså du læser dette. Det er jo et gaaaammelt indlæg haha.
Kh Henriette
Helt enig! Og hvis du vil prøve en mildere gløgg, så prøv evt. min opskrift på hvidvinsgløgg – der er mindre alkohol i, så den er lidt mere barmhjertig! 😀
https://piskeriset.dk/hvid-glogg-julekage-og-frugtet-rodkalssalat/