Hjemmelavede flæskesvær

Hjemmelavede flæskesvær

Hjemmelavede flæskesvær er utrolig lette at lave, og så passer de fint som snack, hvis du lever efter LCHF-principperne. Du kan naturligvis også spise dem, selvom du ikke følger bestemte kostråd.

Vi købte for nylig en halv gris fra Per’s Griseri, og den delte vi med svigerforældrene. Da vi hentede kødet, viste det sig, at vi også fik svinehuden med, så pludselig stod vi med adskillelige kilo svinehud, og hvad er så mere oplagt end at prøve hjemmelavede flæskesvær? Der kom derfor hjemmelavede flæskesvær på bordet inden aftensmaden, da vi fejrede Sct. Hans med grillet kamsteg og jordbær med mascarponecreme.

Jeg har tidligere blogget om, hvordan du laver flæskesvær, men herunder er en mere udførlig guide:

Du starter med at tage et stykke fersk svinehud. Hvis du ikke lige har mod på at købe halve eller kvarte grise, så bør du også kunne få din slagter til at bestille det hjem til dig.

Huden skæres i strimler. Sørg for at fedtlaget er 1-1½ cm tyk.

Hæld strimlerne i en gryde og kog dem i ca. 20 minutter. På det tidspunkt har de et mere gennemsigtigt skær.

Hæld vandet fra gryden og læg flæskestrimlerne på en bageplade med bagepapir. Dup flæskestrimlerne tørre. Hvis du opdager, at en eller flere flæskestrimler har et for tykt fedtlag, er det let at skære det overskydende af. Vend strimlerne i groft salt.

Steg flæskestrimlerne i ovnen ved 220 grader i 20-25 minutter. Sørg for at vende dem flere gange undervejs samt hæld fedtet fra. Når sværene er sprøde, skal de tages ud og afkøle på fedtsugende papir. Drys evt. sværene med krydderier, mens de køler af.

Note: Hjemmelavede flæskesvær er en hyggelig og mættende snack. Prøv gerne at lave en kæk dressing eller dyppelse til – for eksempel på rygeost, der kan bryde den fede smag fra sværene.

hjemmelavede flæskesvær, flæsk, svinekød, svinehud, svin, snack, svinebolsjer, flæskechips, salt


20 thoughts on “Hjemmelavede flæskesvær”

  • Årh, der døde jeg lige lidt! Hjemmelavede flæskesvær!! Det er lige før de skal have en plads i min næste bog!! <3

  • Tak for påmindelsen, det er alt for længe siden jeg sidst lavede flæskesvær, det skal der ændres på – Jeg har på det seneste brugt salvie til stegninger med svær, det vil jeg også gøre her og en let røgning kunne også være alternativ til kogning – Skal sværen skæres eller kunne man nøjes med at ridse den så den er lettere at håndtere under tilberedning – Jeg smutter, skal lige i gang med noget ;o)

    • Jeg har også overvejet, om jeg skal røge flæskesværene, næste gang jeg laver en portion – det giver nemlig en ret spændende smag. God fornøjelse i køkkenet 😉

  • WOW, hvor ser de gode ud!!! Og ret pinligt at indrømme, men jeg har aldrig skænket tanken, at man selv kan lave flæsesvær 🙂

    KH. Lene

    • Det skal du ikke være ked af – det er heller ikke så oplagt, eftersom svinehud jo ikke er så lettilgængeligt 🙂
      Men prøv det – det er ret let at lave, når først man har fået fat på svinehuden.

  • Hej – jeg lovede at komme med en update på min overgang til LCHF 🙂
    Jeg har det bedre end aldrig før! Jeg er mæt på en behagelig måde og lææænge.
    Oppustetheden er væk.

    Mellemmåltider behøver jeg nærmest ikke, det og den lange mæthed gør at jeg ikke skal planlægge at have alt muligt med i tasken for at undgå sukkerfælden.

    Jeg har ikke hjertebanken og kan derved bedre falde i søvn. Mit spiseproblem bliver holdt godt nede – og hvis der kommer et “anfald”, så er jeg hurtigt oppe igen. = mit blodsukker er mega stabilt.

    Og da jeg stort set kun spiser 3 måltider om dagen nu + lidt aftensnack, ja, så falder vægten stille og roligt. Håber på at der kommer mere skub i det når motion kommer ind i billedet 🙂

    LCHF er i hvert fald det jeg skal spise efter resten af mit liv!

    • Tak for tilbagemeldingen! Dejligt at det fungerer godt for dig 🙂
      Holder du det 100% strikst?

      • Nej, jeg holder det ikke 100% striks. Men når jeg får mere overskud regner jeg med at kaste mig ud i striks LCHF/ketose.

        Jeg spiser stadig underjordsgrøntsager og eksotiske frugter. Jeg skejer satdig ud og drikker alkoholiske drikke i sukkersprøjt. Når jeg spiser ude undgår jeg heller ikke 100% kulhydrater, men skærer kraftigt ned og undlader f.eks. brød – savner det ikke.

        Det er en process stadig, hvor at jeg langsomt overgår mere og mere til ren LCHF. Det tager tid at få det på rygraden og integreret de nye vaner. Samt at få opbygget basislageret, så der nemt kan varieres.

  • Shit hvor jeg lige døde af lækkersult! Jeg forstår slet ikke hvorfor den stakkels gris bliver så voldsomt ignoreret i LCHF sammenhænge (i alle andre faconer end bacon).

  • Lige et tip:
    Start med at koge sværen. Så kan den skæres ud med en teske. Den rå svær er meget vanskelig at udskære. Kræver en meget skarp kniv og en rolig hånd.
    Kog den derfor først så er den meget let at håntere.
    MVH
    Johnny

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *