Grydestegt kalveklump med rodfrugter
Selvom vejret har været liiiige til den kolde side de seneste uger, så er det jo forår, og derfor er det på tide at få udryddet de sidste vinterråvarer i fryser og forrådskammer. Derfor valgte jeg at lave grydestegt kalveklump i sidste uge, da jeg fandt en kalveklump i fryseren. Den kunne meget passende serveres sammen med ovnstegte rodfrugter samt en sauce lavet på væden fra grydestegningen.
Kalveklump er et stykke kød uden særlig meget fedt, og det betyder, at kødet let bliver tørt. Det er derfor en god idé at lave en solid sauce til, for selvom grydestegningen er med til at holde på kødets væde, så er det bare ikke lige så saftigt som andre typer kalveudskæringer.
Grydestegt kalveklump
ca. 4 personer
1 kalveklump
en god klat smør
2 løg, hakkede
1 spsk timian
1 flaske rødvin
4 gulerødder, skåret i tykke skiver
3 laurbærblade
6 peberkorn
Til sauce:
25 g smør
2 spsk hvedemel
væde fra grydestegningen
salt og evt. ribsgelé eller blommesyltetøj
Smelt en klat smør i en stor gryde og brun kalveklumpen på alle sider. Tag kødet op og svits derefter løg og timian i gryden. Læg kødet tilbage i gryden og tilsæt dernæst rødvin, gulerødder, laurbærblade og peberkorn. Læg låg på gryden og lad det simre ved lav varme i ca. 2 timer.
Så er det snart tid til at servere grydestegt kalveklump! Tag kødet op og læg det på et stort spækbræt.
Si grøntsagerne fra og put dem i en lille skål. De kan serveres som tilbehør til retten.
Lav en sauce baseret på væden fra gryden. Tag en kasserolle og smelt 25 g smør i den. Tilsæt 2 spsk hvedemel og pisk grundigt. Tilsæt derefter lidt væde fra gryden, pisk det ind i melblandingen, tilsæt mere væde og fortsæt sådan, indtil du har den konsistens på saucen, du ønsker. Får du lavet saucen for ‘vandet’, lader du den blot koge et par minutter, så noget af vandet fordamper. Smag til med salt og peber. Jeg havde brugt en meget mild rødvin, så jeg tilsatte også lidt sødme i form af et par tsk blommesyltetøj. Du kan også sagtens bruge ribsgelé.
Derefter er det blot om at skære kødet ud.
Grydestegt kalveklump serveres med kartofler – i dette tilfælde kartofler stegt i ovnen sammen med pastinakker – sauce og grøntsager.
Note: En god, solid vinterret, der egner sig fint som gæstemad, eftersom maden passer sig selv det meste af tiden.
Sådan en udskæring har jeg osse liggende – tror den skal bruges og ende i en gryderet… Tak for at minde mig om den
Det var så lidt 🙂