Gedeosteruller
Disse gedeosteruller har jeg tænkt på mange gange. Jeg noterede ideen i mit noteark for virkelig længe siden og har egentlig bare ventet på en god anledning til at bage dem. Og den anledning kom i går, hvor vi fejrede gemalens fødselsdag med familien.
Fødselaren holder meget af gedeost, men er du ikke lige så stor fan, så kan jeg berolige dig med, at der også kommer lidt syltetøj i disse ruller. Da jeg så ideen på My Recipes, så var gedeosten kombineret med tranebærsyltetøj. Det er dog ikke så let at skaffe her i Danmark, men du kan sagtens bruge andre typer syltetøj, så længe det er en forholdsvis syrlig slags. Jeg brugte tyttebærsyltetøj, som jeg købte i Sverige sidste år, men du kan også sagtens bruge brombærsyltetøj eller syltetøj lavet på enten ribs eller solbær. Ved sidstnævnte skal du dog holde lidt igen med syltetøjet, da solbær har en meget kraftig smag.
Gedeosteruller
op til 36 stk. i mini-størrelse
1 rulle butterdej
120 g blød gedeost
ca. 1 dl tyttebærsyltetøj eller brombærsyltetøj
1 pisket æg til at pensle med
Rul butterdejen ud på køkkenbordet – gerne med et stort spækbræt under. Smør den med gedeost og dryp derefter små klatter syltetøj på. Hvis gedeosten ikke er særlig salt, så vil jeg anbefale dig også at drysse en lille smule salt ud over dejen. Skær dejen i tynde strimler på ca. 2 cm bredde og del dem op. Jeg endte med at lave 34-36 stk ret små gedeosteruller, men du kan selvfølgelig skære større stykker, så du får færre men mellemstore ruller. Sæt gedeosterullerne på en bagepapirbeklædt bageplade og pensl dem med lidt pisket æg. Bag dem i ovnen ved 200 grader i 12-15 minutter, indtil de er gyldne og sprøde. Lad dem køle lidt af og servér dem sammen med mousserende vin eller hvidvin med en vis sødme.
Har du lyst til at lave flere hapsere af butterdej? Så prøv snoede butterdejsstænger eller vol au vent.