Måned: maj 2013

Cacio Vino Trallalla’ i Firenze

Cacio Vino Trallalla’ i Firenze

Vi havde som sagt neddroslet ambitionsniveauet på restaurantsiden, da vi var i Firenze, og satsede i stedet på gode isoplevelser – hvilket vi også fik hos de almindelige isbarer samt på isfestivalen. I stedet svøbte vi os i spontanitetens kåbe… med lidt hjælp fra Tripadvisors 

Isfestival i Firenze

Isfestival i Firenze

Timing is everything! Blev vi glade, da vi opdagede, at der var isfestival, mens vi var i Firenze? Oh yeah! Gelato Festival afholdes ikke kun i Firenze men er faktisk et roadshow, som også kan opleves i andre italienske byer og slutter af med tre 

Markeder i Firenze

Markeder i Firenze

abrikoserDa vi var i Firenze for nylig, benyttede vi naturligvis muligheden for at besøge flere af de skønne markeder i Firenze, hvor italienerne falbyder de lækreste råvarer.

Vores første besøg blev på Mercato delle Cure, som er et mindre grøntsagsmarked, der ligger på Piazza delle Cure.

salatDet var vores venner, der foreslog markedet, da jeg annoncerede, at jeg gerne ville købe ind på et marked og derefter stå for frokosten samme dag.

aspargesMarkedet er som sagt ikke så stort, men der er alligevel mange skønne grøntsager og frugter, og der var mange varer, der fristede…

fennikel… det er altså svært at stå imod, når der ligger så mange flotte grøntsager og bare tigger om at blive tilberedt…

kødDer var også en enkelt fiskebod samt en enkelt slagter, som solgte en række mindre udskæringer.

Et fint lille marked, som jeg godt vil anbefale.

ØkomarkedHver tredje søndag i måneden afholdes et økologisk marked i Firenze på Piazza Santo Spirito, og da det passede med, at vi var i byen, skulle vi selvfølgelig også forbi dette. Markedet er ret lille, og det er primært forarbejdede madvarer, du kan købe (marmelade, pesto, honning etc.) samt håndværk.

glasSelvom jeg foretrækker at sylte de fleste ting selv, så var der altså flere ting, der fristede så meget, at de skulle med hjem i kufferten.

Det er et lille men hyggeligt marked, og jeg kan som sagt godt lide, at der er fokus på økologi, så det marked vil jeg også anbefale.

fjollet pastaVi kan jo ikke fokusere på markeder i Firenze uden at besøge Firenzes mest kendte marked, Mercato Centrale, der ligger på Via dell’Ariento. Det er et overdækket marked, og det er ret tydeligt, at det først og fremmest henvender sig til turister – se blot ovenstående fjollede pasta, som ‘rigtige’ italienere næppe ville købe.

Sjove ting i kølemontrenDer er dog også flere ‘vovede’ ting i kølemontrene, som tyder på, at lokalbefolkningen også kommer her ind imellem. Vi så blandt andet komaver, grisetryner, grisetæer og kogte nerver – råvarer, som ikke just er turistvenlige (hverken smagsmæssigt eller med henblik på at tage med hjem i kufferten).

Som udgangspunkt er dette marked slet ikke lige så autentisk og hyggeligt som de mindre markeder, men de spændende og anderledes udskæringer var med til at gøre besøget til lidt af en oplevelse.

Kan anbefales – dog med det forbehold, at du så også besøger et af de mindre og mere autentiske markeder i Firenze.

Trattoria 4 Leoni i Firenze

Trattoria 4 Leoni i Firenze

Da vi for nylig var nogle dage i Firenze, spiste vi selvfølgelig også en del god italiensk mad – altså udover de fantastiske is, de også har dernede. Vi havde dog valgt at neddrosle ambitionsniveauet i forhold til vores tur til New York, så vi 

Isbarer i Firenze

Isbarer i Firenze

Hvis du vil have en rigtig god is-oplevelse, så bør du overveje at prøve isbarer i Firenze på et tidspunkt. Firenze er byernes by hvad angår is, for det skulle efter sigende være her, at isdesserten blev opfundet. Jeg tror aldrig, at jeg har oplevet 

Rabarberkylling med hvidvin

Rabarberkylling med hvidvin

Jeg har ledt efter danske, økologiske kyllinger – vel at mærke i fersk udgave – men de er meget svære at opdrive. Går du i et almindeligt dansk supermarked, kan du være heldig at finde små økologiske kyllinger på 1,3 kg, men jeg ville gerne have en kylling, der havde gået lidt længere. Det var til gengæld næsten umuligt. Derfor endte jeg med at købe en Løgismose-kylling i Netto. Den er godt nok ikke dansk men fransk, og den er heller ikke økologisk men dog fritgående. Til gengæld smager den godt, den er blåstemplet af Dyrenes Beskyttelse, den er lidt større (ofte mellem 1,4 og 1,6 kg), og så koster den 89 kr. Noget billigere end de økologiske kyllinger.

Nå, men når nu jeg endelig havde fået fat i en kylling, så skulle den selvfølgelig have et forårs-twist. Det er jo rabarbersæson, så det havde jeg lyst til at kombinere med kyllingen, for kylling + rabarber er en glimrende kombination.

Jeg tog ca. 300 g rabarber og kogte dem op sammen med 2½ dl hvidvin og ca. ½ dl rørsukker. Imens blev kyllingen gnedet godt og grundigt med brændenældesalt – både indvendig og udvendig. Kyllingen blev lagt i et ildfast fad, og to grydeskefulde af rabarberkompotten blev hældt ind i kyllingen. Resten af kompotten blev hældt over kyllingen, og fadet blev dækket af stanniol, inden det blev sat i ovnen ved 200 grader i en time. Efter en time blev kyllingen taget ud. Jeg skulle først bruge den som frokostret dagen efter, så den blev sat i køleskabet, men du kan selvfølgelig spise den med det samme. I så fald skal du blot pensle kyllingen med smør og sætte fadet tilbage i ovnen – denne gang uden stanniol – og lade kyllingen stege i ca. 10 minutter, så den får en pæn gylden farve.

Kyllingen blev serveret sammen med kogte basmatiris samt en salat bestående af fintsnittet spidskål, der var krammet med lidt hvid balsamico og olivenolie og vendt med hakkede mandler.

Dansk lammeburger med græsk touch

Dansk lammeburger med græsk touch

Vi har næsten altid en håndfuld hjemmelavede grove burgerboller liggende i fryseren, så vi let kan flikke en god burger sammen eller smøre en hurtig madpakke. Lige for tiden har vi timian-olivenboller på lager, og da jeg kom halvsent hjem den anden dag, besluttede jeg 

Stegte hornfisk i hvidvin

Stegte hornfisk i hvidvin

Blandt forårsretterne hører sig naturligvis også stegte hornfisk, for dem bør du spise i maj måned. Hornfisken er i de danske farvande i april-maj og vender så tilbage igen omkring august-september. Nu har vi desværre ikke en fast fiskepusher her i byen, så ind imellem 

Grillet svinebryst med sød coleslaw og grillboller

Grillet svinebryst med sød coleslaw og grillboller

Kristi Himmelfartsdag bød både på solskin og gæster, og hvad er så mere oplagt end at finde grillen frem? Mange forbinder grill med sommermad, men for mig er det efterhånden mere forårsmad, for med de seneste års elendige somre, så har vi faktisk grillet mere i løbet af foråret end om sommeren. Jeg håber virkelig, at det er en trend, der nu vil vende, for jeg håber på rigtig mange gode grilldage/grillaftener denne sommer!

Men tilbage til grillmaden. Jeg brugte primært danske råvarer, som benspændet også foreskriver, men selve inspirationen var nu amerikansk, da jeg ville lave grillet svinebryst. For et stykke tid siden fik jeg denne bog tilsendt af en amerikansk ven, som bor i Kentucky, og her fandt jeg en opskrift på en sød coleslaw, som jeg fik lyst til at prøve. Jeg justerede dog en smule på et par ingredienser, så jeg brugte flere gulerødder og undlod løg, ligesom jeg valgte at bruge en meget smuk lilla spidskål, som jeg fandt i Irma tidligere på ugen.

Jeg havde først planlagt, at jeg også ville røge kødet, da jeg skulle tilberede grillet svinebryst, men øh… jeg glemte at lægge røgflis i vand … så det blev ikke til noget denne gang.

Maden herunder er til ca. fire personer.

Lad os starte med kødet. Svinekødet blev smurt med en hjemmelavet barbequesauce. Jeg har godt nok lige taget en spændende flaske med hjem fra USA, men jeg fik lyst til at lege med den søde paprika, som jeg har fået tilsendt af Mill & Mortar. Den havde en rigtig lækker duft og en smuk farve, mens smagen var rimelig mild og behagelig. Jeg tog ca. to spsk af denne og blandede med 2 tsk chipotle chilipulver, som jeg har købt i Torvehallerne. Det gav en kraftigere og mere røget smag til blandingen.

Krydderierne blev hældt ned i en beholder med ca. 6-7 aflange røde pebre, som jeg havde givet en varm behandling i ovnen dagen før – se her hvordan du let fjerner skindet fra dem. Lidt salt og peber blev også tilføjet sammen med ca. ½ dl olivenolie.

… og så kan du ellers gå i gang med at pensle svinebryststykkerne. Jeg brugte ca. 800 g økologisk svinebryst.

grillet svinebryst, svinekød, grill, grillmad

Når kødet er penslet, kan det med fordel dækkes af lidt madfilm, inden det sættes i køleskabet for at trække en time eller to. Steg dem derefter på grillen ved indirekte varme.

Grillet svinebryst skal jo ikke spises alene, så jeg lavede som sagt en coleslaw til. Først kogte jeg en sirup af 2 dl hvidvinseddike, 2 dl rørsukker samt 1 tsk salt og ½ tsk peber – det skulle kun lige have så længe, at sukkeret blev opløst. Derefter lod jeg det køle af.

Et smukt lilla spidskål blev fundet frem og snittet meget fint, inden det blev hældt i en skål. Tre gulerødder blev revet og kom samme vej.

Siruppen blev hældt over, inden kål og gulerødder fik en ordentlig krammetur med fingrene, så dressingen kunne arbejde sig godt ind i grøntsagerne.

Der skulle også lidt brød på bordet, så jeg lavede en hurtig dej, der fik lov til at hæve en lille halv times tid, inden jeg formede boller af den. De blev vendt i groft mel, inden de blev smidt på grillen (så bliver de ekstra sprøde). Jeg skrev ikke målene ned på disse, men jeg kan anbefale disse opskrifter, som du selvfølgelig sagtens kan variere ved at ændre på krydderi- eller melsammensætningen:

Durumbrød med røget paprika og salvie
Estragonbrød
Kamutsmåbrød
Rabarber-maltbrød

Chokolade-cupcakes med macadamia-nødder, vaniljeflødeostecreme og blåbærstøv

Chokolade-cupcakes med macadamia-nødder, vaniljeflødeostecreme og blåbærstøv

I søndags var vi til familiehygge, og jeg havde tilbudt at tage kage med, for så var der en perfekt undskyldning for at lege i køkkenet! Jeg valgte at medbringe to forskellige slags kager – en blommetærte, som blev tryllet frem fra fryserens gemmer, samt