Vaniljesyltede abrikoser
Sæsonen for friske abrikoser er ikke særlig lang. Jeg køber derfor en del af for tiden, så jeg kan nå at nyde dem, mens tid er. Jeg har frosset et par portioner ned, som skal bruges i kager på et senere tidspunkt, men de er nu også skønne at spise rå. Jeg havde dog en bakke, hvor frugterne var begyndt at blive ret bløde, så jeg tænkte, at jeg ville eksperimentere med at lave vaniljesyltede abrikoser. Så kan holdbarheden strækkes lidt længere, og de egner sig fint oven på yoghurt/A38/tykmælk, sammen med vaniljeis eller måske til en gnalling ost.
Jeg fik lavet for meget sukkerlage, da jeg tilberedte de vaniljesyltede abrikoser, så det, der ikke kom i glasset med abrikoserne, er nu hældt i et separat sylteglas og kan bruges til syrnede mælkeprodukter og is – eller som erstatning de steder, hvor du skal bruge sødme i retter. Vil du ikke have ekstra sukkerlage, skal du reducere mængden af vand, rørsukker og vanilje med ca. 50%.
Vaniljesyltede abrikoser
450 g friske abrikoser
3 dl vand
2 dl rørsukker
1 vaniljestang
Abrikoserne halveres, stenene fjernes, og de halve abrikoser skæres midt over. Skær vaniljestangen op, skrab kornene ud og put dem i en gryde sammen med vaniljestangen. Hæld vand og rørsukker i gryden og varm det op, indtil det koger. Lad det koge i nogle få minutter, hvis du vil have en tynd sukkerlage – og i længere tid, hvis du foretrækker en tykkere lage. Put abrikoserne i gryden og lad dem koge med i et minuts tid eller to. Endelig ikke længere, hvis abrikoserne er meget modne, for så splatter de ud. Tag gryden af varmen og hæld abrikoser og sukkerlage på et skoldet glas og stil det i køleskabet.
Note: De vaniljesyltede abrikoser er fine, smagfulde og stadig med lidt syrlighed, da abrikoserne ikke blev gennemkogte under behandlingen. Af samme grund skal du være opmærksom på, at de vaniljesyltede abrikosers holdbarhed er ikke så lang, og du bliver ‘desværre’ nødt til at spise dem i løbet af en uge.
Mmhmm, lyder lækkert. Og så er jeg altid så imponeret over folk, der sylter. Hyggeligt og old school. Måske jeg skulle prøve engang! 🙂
Uhm, syltede abrikoser og vaniljeis. Det lyder temmeligt meget lækkert!
Den skal jeg vist prøve den opskrift. Jeg har egenligt aldrig brudt mig om abrikoser, men jeg synes at mine smagsløg er meget modtagelige over nye ideer!
Hilsen Lone.g
En glad blogger – tak skal du have. Jamen det er ellers hurtigt og let, så kast dig bare ud i det. Og ja – hyggeligt er det bestemt også 🙂
MissMuffin – det var også det, jeg tænkte 😀
Lone.g – jeg er til gengæld voldsomt glad for abrikosmarmelade, så jeg tænkte, jeg også lige måtte eksperimentere med at sylte abrikoser. Sjovt nok er de fleste sylteopskrfter, jeg kan finde med abrikoser, med tørrede abrikoser – det har jeg undret mig over.
Mmmhh, jeg er til abrikoser, både de rå, den i marmelade, de tørrede, ja og helt sikkert også de vaniljesyltede. Mums.
Uhmm, de lyder vel nok lækre! Sikke en skøn ide 🙂
Mange hilsner
Birthe
Du frister, ja du gør så:-) De ser super ud …
Camilla – abrikoser er nemlig guf 😉
NYBH – mange tak 🙂
Tante Sød – jeg er uskyldig 0;-)
Abrikoser er nærmest orange guld 😉
Jeg elsker abrikoser i alle afskygninger. Friske, syltede, sirup, puré, creme eller marmelade m.m., og både i det salte og det søde køkken.
Får så meget lyst til abrikoser nu 🙂
Go lørdag…
Gode hilsner
Maj
Det Lyseblå Køkken – dejligt at høre fra en 'abrikos-medsammensvoren' 😀
Tak og i lige måde 🙂
Skøn opskrift, jeg valgte så lige at pifte den op med 1 dl. James Cook 40% rom i glasset inden resten kom i, og så lige et par dage i køleskabet, det blev den bestemt ikke dårliger af 😉
Uha, nej jeg kan godt forestille mig, at det vil være godt 🙂