Tonkatsu – paneret svinekotelet
Tonkatsu er en japansk ret, der består af en paneret svinekotelet, der serveres sammen med tonkatsusauce og kålstrimler. Faktisk kan man støde på overraskende mange friturestegte retter i det japanske køkken – eller i hvert fald overraskende i forhold til, at jeg ellers altid har forbundet den japanske madkultur med masser af ris, grøntsager og fisk. Så jeg blev rimelig overrasket, da jeg besøgte Japan for en del år siden og stødte på forholdsvis mange friturestegte retter. Men det er da også en forholdsvis ny ret i det japanske køkken (dvs. inden for de sidste 100-150 år), der er inspireret af det vestlige køkken.
Tonkatsu er som sagt paneret svinekotelet – vel at mærke paneret i mel, æg og pankorasp. Sidstnævnte kan du få i de større supermarkeder samt asiatiske specialbutikker. Kan du ikke skaffe den sauce, man serverer tonkatsu til, så kan man blande den selv – opskrift følger længere nede i indlægget.
Tonkatsu
2 personer
300 g stor svinekotelet
lidt salt
1 dl hvedemel
1 æg, pisket
1½ dl pankorasp
rigelig med rapsolie til stegning
Bank svinekoteletten fladere med en kødhammer. Den skal ikke være lige så tynd som en wienerschnitchel men max to cm tyk. Drys lidt salt på begge sider og vend så koteletten i mel og dernæst i æg. Slut af med at vende kødet i pankorasp, så det er helt dækket. Hæld godt med rapsolie i en lille pande, så der er et 2-3 cm tykt lag olie. Varm det op og tjek, om olien er klar, ved at stikke den ikke-svovlbeklædte ende af en tændstik i olie. Bobler det omkring træet, er olien klar. Læg koteletten ned i olien og steg den på begge sider, indtil den er flot gylden. Tag din tonkatsu af panden.
Rør en tonkatsusauce af to dele ketchup og én del Worchestersauce. Smag til med salt og peber.
Servér din tonkatsu sammen med fintsnittet kål – jeg brugte rød spidskål, som jeg havde på lager. Nyd din ret sammen med en japansk øl – vi delte en Asahi denne gang, hvilket er en yderst mild og fredelig øl.
Note: Altså… hvad kan gå galt, når man panerer mad? Det smager jo godt, selvom det bestemt ikke er sundt! Kødet bliver både saftigt og sprødt, og så passer den krydrede sauce rigtig godt til.
Jeg vil gerne høre, hvordan du laver panko-rasp, siden du skriver, at man selv kan BLANDE den. Jeg har lavet en stor portion af et helt købe-franskbrød.
Nej, jeg skriver: “Kan du ikke skaffe den sauce, man serverer tonkatsu til, så kan man blande den selv – opskrift følger længere nede i indlægget.” 🙂
Men det er rigtigt, at man kan lave panko-rasp selv. Jeg plejer dog ikke at have hvidt brød på lager, så det er lettere for mig at købe raspen færdiglavet.