Tiroler gröstl – østrigsk biksemad
Har du stået på ski i Østrig, er du måske stødt på tiroler gröstl, der er en slags østrigsk biksemad. Den minder i hvert fald meget om den biksemad, jeg fik som barn, og som så mange andre retter kan den varieres en del. Tiroler gröstl vil dog typisk bestå af kartofler, løg og bacon stegt på en pande og toppet med et spejlæg. Og så gør det ikke noget, hvis den også får et drys purløg, for retten i sig selv har en ret mild smag.
Og ja, den er naturligvis en del af mit østrigske benspænd 🙂
Har du kogte kartofler på lager, er det lettest og hurtigst at bruge disse. Men vil du gerne lave retten en dag, hvor du ikke lige har kogte kartofler på lager, så kan du i steget bruge friske kartofler men stege dem møre ved lav varme.
Tiroler gröstl – østrigsk biksemad
2 personer
500 g kartofler
30-40 g smør
smør til stegning
1 lille løg, skåret i små tern
100 g bacontern
salt og peber
2 æg
hakket purløg
Hvis du har kogte kartofler: Steg baconternene på en pande – evt. med lidt smør. Tag dem af panden og smelt noget smør på panden. Svits løg og de kogte kartofler, som du har skåret i tern eller skiver. Når de har fået nogle minutter på panden, blander du baconen i og smager til med salt og peber. Fordel blandingen på to tallerkner. Smelt lidt mere smør på panden og steg to spejlæg. Læg et spejlæg på hver tallerken og drys med hakket purløg.
Tiroler gröstl kan naturligvis spises, som den er, men du er også velkommen til at kombinere den med en sauce.
Hvis du har rå kartofler: Skræl kartoflerne og skær dem i små tern. Smelt en god klat smør på panden og steg kartoffelternene ved medium til lav varme indtil de er møre. Fordel dem på to tallerkner. Steg derefter baconternene på panden og fordel så dem over kartoffelternene. Smelt smør på panden og svits løgternene, indtil de er møre. Fordel dem på de to tallerkner. Smelt lidt mere smør og steg to spejlæg, som du også fordeler mellem de to tallerkner. Drys med hakket purløg.