Tartiflette med rosmarin
Jeg elsker ost. Derfor kunne jeg selvfølgelig ikke stå for opskriften på tartiflette, som jeg fandt i den smukke kogebog ‘Ost på bordet’, som Ostesnak var så venlig at sende til mig for nogle uger siden. Kogebogen er fyldt med opskrifter på osteretter og tilbehør til osteanretninger, men der er også en række præsentationer af de mest kendte oste fra en lang række lande. Og en af de første opskrifter er som sagt på den franske nyklassiker, tartiflette, hvor man bruger… og hold nu fast… et halvt kilo ost! Ja, man bør tage nogle mange armbøjninger bagefter…
Tartiflette skal laves med den franske ost, reblochon. Man kan sikkert lave retten med andre oste, der minder om reblochon, men snyd ikke dig selv for at spise reblochon – det er en rigtig dejlig ost lavet på den fedeste komælk. Så er du advaret. Det er derfor også en dyr ost, og jeg tror kun, du kan købe den hos ostehandlerne – jeg mindes i hvert fald ikke at have set den i supermarkederne, men det kan være, jeg tager fejl.
Brug også en god bacon, nu du alligevel investerer i en reblochon. Jeg havde købt en pakke med tykke skiver bacon i Irma. Der er 300 g i en pakke, og baconen kommer fra frilandsgris – det kan vi godt lide. Og den bacon smager sørenjensemig godt!
Jeg tog som sagt udgangspunkt i opskriften på tartiflette fra ‘Ost på bordet’, men jeg tilføjede hvidløg og rosmarin for at give lidt mere smag til retten.
Tartiflette
4-5 personer
2 løg, skåret i tynde både
lidt smør til stegning
1 kg kartofler, skrællede og kogte
300 g bacon, skåret i strimler
½ kg reblochon ost
1 dl creme fraiche 18%
1½ dl hvidvin
1 spsk frisk rosmarin
3 fed hvidløg, pressede
Svits løgbådene i lidt smør på en pande og tilsæt baconen. Svits det i nogle minutter, inden du tilsætter hvidløg og rosmarin. Lad det stege i yderligere et par minutter, inden du skærer kartoflerne i mundrette tern og vender dem i baconblandingen. Lad dem stege med i nogle minutter, inden du hælder blandingen over i et ildfast fad. Hæld hvidvinen på panden og rør creme fraiche i. På den måde får du de sidste krydderier med, når du bagefter hælder blandingen over kartoflerne i fadet. Skrab ostens overflade med en gaffel og flæk den på midten (enten som vist herunder eller flæk den på den anden led, så du får to runde halvdele). Læg de to halvdele af osten i fadet og drys med salt og peber. Bag din tartiflette i 15-20 minutter ved 180 grader.
Servér din tartiflette sammen med en frisk, sprød salat og hvidvin til (for eksempel den, du brugte i retten). Du kan også overveje at servere flutes til – det vil være godt til at suge osten op med – men da tartiflette i forvejen er en ret tung ret, så synes jeg personligt, at det bliver for voldsomt.
Note: Tartiflette er en fuldfed, syndig og virkelig god ret! Er du osteelsker, så er tartiflette et absolut must try for dig.
EJ! Fy føj, jeg har sjældent været så fristet – rødkits oste er min favorit 😀 Lækkert!! Skal besøge Paris for første gang på torsdag på minikæresteweekend – hvis jeg støder på den ret på et menukort, bestiller jeg det fluks!
– Anne
Jeg havde sørme lige sådan en ost i køleskabet og blev helt fristet til at lave tartiflette. Så lige nu er den i ovnen, og der er ved at sprede sig en duft af skøn ost…. 🙂
Af en eller anden grund er jeg ikke overrasket 😀
Smuk bog du har lavet ♥
PS. Og du har fuldkommen ret i, at man skal en tur til ostehandleren for at finde en reblochon.