Lavaboller
Jeg har bagt lavaboller, for selvfølgelig skal jeg også lave nogle Halloweenretter i år! Og disse her er både lette at bage og kan varieres i det uendelige (næsten dag).
Jeg så selve teknikken hos BigOven, men har taget udgangspunkt i min egen opskrift på gulerodsboller. Du kan nemlig bruge de fleste hvedebolleopskrifter til at bage lavaboller, så hvis du har en yndlingsopskrift på boller, så bruger du blot den.
Du skal også have fat i noget pastafarve/fondantfarve i enten orange eller rød samt i sort. Dem kan du købe i special- og hobbyforretninger, hvor de har ingredienser til kagebagning. De madfarver, du kan købe i supermarkedet, er desværre ikke kraftige nok til dette formål.
Sidst men ikke mindst skal du bruge rismel til den sorte overflade. De større supermarkeder har det som regel – og de asiatiske butikker.
Lavaboller
ca. 12 stk.
1 dl havregryn
2 dl håndvarmt vand
½ dl rapsolie eller 25 g smeltet smør
25 g gær
orange eller rød konditorfarve
1½ dl vand
1 tsk salt
1 spsk rørsukker eller honning
200 g revne gulerødder
ca. 500 g hvedemel
Sort overflade:
1½ dl håndvarmt vand
sort konditorfarve
10-12 g gær
1-2 tsk rørsukker
1½ dl rismel
rapsolie til pensnling
Lav en havregrød af gryn og de 2 dl vand. Rør gæren grundigt ud i det. Tilsæt enten smør eller olie sammen med resten af vandet samt salt og sukker. Rør godt rundt og tilsæt konditorfarve, indtil blandingen er ret kraftig. Rør først gulerødder og dernæst mel i. Hold lidt igen med melet og sørg for kun at tilsætte lidt til sidst, når du ælter dejen grundigt.
Stil dejen til hævning i en times tid.
Form dejen til boller og stil dem på en bagepapirbeklædt bageplade. Rør alle ingredienser til den sorte overflade sammen (undtagen rapsolie) og lad det boble i skålen, mens bollerne efterhæver et kvarters tid. OBS – når du tilsætter farve, så gå efter en mørkegrå nuance.
Pensl dine lavaboller med den mørkegrå masse. Jeg lagde et relativt tyndt lag, men jeg tror, at man godt kan lave det lidt tykkere. Bag dine lavaboller ved 210 grader i ca. 20 minutter – bank let på dem med en finger eller grydeske for at mærke/høre, om de er gennembagte.
Lad dine lavaboller køle af. De skulle gerne have fået en krakeleret overflade. Den sorte overflade er grå efter bagningen, men du pensler blot bollerne med lidt rapsolie, og så står den sorte farve flot frem.
Note: Jeg var godt tilfreds med resultatet. Lavaboller ser ret festlige ud, og du behøver ikke at vente helt til Halloween for at bage dem. De egner sig også fint til en børnefødselsdag eller som festligt indslag, når du har gæster.