Lårtunge i stegeso
Sidste weekend havde vi gæster, og i den forbindelse fandt jeg en lårtunge frem fra fryseren. Lårtunge er ikke en udskæring, jeg støder på særlig tit, så jeg surfede lidt på nettet for at få inspiration til tilberedningen. Det viste sig, at der både er folk, der sværger til korttidstilberedning og folk, der sværger til langtidstilberedning, når det gælder lårtunge. Jeg valgte sidstnævnte. Jeg tilberedte denne lårtunge i stegeso, men du kan også sagtens tilberede den i en stor gryde.
Lårtunge i stegeso
4-5 personer
750 g lårtunge
salt og peber
smør til stegning
1 løg, skåret i både
4 gulerødder, skåret i mundrette stykker
2-3 tsk timian
2 laurbærblade
5 nelliker
3-4 dl rødvin
Smelt smør på en pande og brun kødet på alle sider. Krydr det med salt og peber og læg det i en stegeso (eller gryde). Smelt lidt mere smør på panden og steg løg, gulerødder og timian ved mediumvarme nogle minutter, indtil løgene bliver bløde. Hæld det i stegesoen sammen med rødvin og krydderier. Stil stegesoen i ovnen ved 160 grader. Normalt bruger jeg stegetermometer, men vores er desværre afgået ved døden. Jeg vidste, at gæsterne er til gennemstegt kød, så lårtungen fik en time og tre kvarter. Hvis du er til rosa kød, skal den nærmere have en time og et kvarter eller halvanden time. Lad kødet hvile i ti minutter, inden du skærer det ud.
Servér lårtungen med kartoffelmos.
Note: Lårtunge i stegeso er ligesom andre retter i stegeso/römertopf ganske let gæstemad. Kødet har en mild smag. Det er også ret fast, og derfor vil jeg personligt foretrække at tilberede det i kortere tid, så det er mere mørt, for ved gennemstegning bliver kødet ret kompakt og bliver let tørt. Her hjælper det dog at tilberede det i en stegeso, så kødet lettere holder på saften.
Hej Piskeris jeg har en kalvelårtunge på ca 2kg hvor lang tid skal jeg give den LANGTIDSSTEGT .HILSEN VERMUND
Hej! Uha, det er et rigtig godt spørgsmål, for jeg har kun prøvet at bruge en på 750 g. Jeg ville bruge et stegetermometer undervejs og så sørge for at tage kødet ud af ovnen, når kernetemperaturen nåede op på 56-57 grader. Mit bedste bud – hvis du vil kende stegetiden præcist, inden du går i gang – er at spørge en slagter tæt på, hvor du bor.