Kvædelikør
Kvædelikør er ufattelig let at lave. Det vender jeg tilbage til lige om lidt, men først lidt om kvæder. Når du ser en kvæde første gang, vil du sandsynligvis tro, at det enten er en pære eller et æble. De to kvædesorter, som du finder her i Danmark, er nemlig opkaldt efter den frugt, de ligner mest, så der findes en pærekvæde og æblekvæde.
De første gange, jeg købte kvæder hos grønthandlerne, var det pærekvæden, jeg stødte på. Den er gul og ligner en lidt knudret pære. Skallens overflade kan også få en lidt lodden overflade, og frugtkødet er som regel lyst eller gyldent.
Og netop frugtkødet forvirrede mig lidt, da jeg første gang fik æblekvæder fra vores nabo. Æblekvæden ligner selvfølgelig et æble, men dens frugtkød er mere rødligt, tørt og hårdere end hos pærekvæden. Så jeg troede faktisk, at de var blevet dårlige, men det er de ikke, bare fordi frugtkødet er rødbrunt.
Jeg har før brugt kvæder til kvædemarmelade, kvædebrød og syltede kvæder. Men sidste år lavede jeg også et par glas med kvædelikør.
Kvædelikør
Kvæder
Rørsukker
Vodka
Så hvad gør du? Du vasker kvæder, fjerner kernehuse, stilke og blomster og skær frugtkødet i tern. Hæld dem i et skoldet sylteglas. Fyld derefter glasset op med rørsukker, indtil det har fyldt glasset ca. en tredjedel op. Hæld så vodka i, indtil du når næsten op til kanten. Luk glasset og ryst det lidt. Jeg fik anbefalet at lade det stå mørkt og køligt i et år, inden man drikker det. Du kan eventuelt prøve at smage på det efter seks måneder. Sukkeret opløses stille og roligt, men du kan godt ryste det lidt den første tid, hvis du bliver utålmodig.
Smagen er overraskende mild men med et fint letblomstret hint af kvæder. Likøren kan godt ‘snyde lidt’, for den bløde smag gør, at man ikke kan smage særlig tydeligt. Pas derfor på med, hvor meget du drikker 🙂