Irish stew
Da vi fik lam i påsken, havde jeg en dejlig lammebouillon til overs, som jeg frøs ned. Jeg er dog også i gang med at luge ud i fryserens gemmer, så jeg spurgte efter gode retter med lammebouillon på Twitterprofilen, og Foodfanatic var hurtig til at nævne irish stew – en ret jeg mange gange har tænkt på at prøve, så det forslag faldt jeg med det samme for. Foodfanatic har i øvrigt helt styr på det irske køkken, så jeg tog udgangspunkt i den udgave, hun har blogget om tidligere, men justerede på mængderne, ligesom jeg lavede retten i et ovnfast fad, da jeg ikke har en gryde, som egner sig til at komme i ovnen.
Irish stew
6 personer
lidt olie til stegning
300 g skalotteløg, pillede
3 gulerødder, skåret i skiver
1,2 kg lam i tern
et par kviste frisk timian
8 dl lammebouillon
lidt engelsk sauce
salt og peber
1,2 kg kartofler, skrællede og skåret i skiver
hakket persille til drys
Varm olien i en stor gryde og svits løg og gulerødder. Tag grøntsagerne op af gryden og steg dernæst kødet af flere omgange (hvis du putter det hele i på én gang, risikerer du at koge kødet i stedet), så det bliver brunet godt på alle sider. Tag kødet op af gryden og læg kød og grøntsager lagvis i et ovnfast fad sammen med timian. Drys med salt og peber mellem hvert lag. Hæld bouillon rørt med engelsk sauce over fadets indhold og læg kartoflerne oven på, så det dækker resten af retten.
Sæt fadet i ovnen ved 180 grader og lad det stege i 1½-2 timer, indtil kødet og kartoflerne er møre.
Drys hakket persille på, når retten serveres.
Note: En fin, mild simreret, som gjorde sig glimrende her i foråret – selvom sæsonen for simremad jo egentlig er ovre. Jeg havde oprindeligt tænkt mig at få fat i de små, sprøde forårsgulerødder, men kunne ikke nå at skaffe dem, så det blev med almindelige gulerødder i stedet – og det blev også udmærket men lidt mere rustikt end først planlagt.
Uhm, det er bare guffenuf. Jeg har også både fond og kød tilbage – måske skulle jeg lave sådan en omgang?
Har lavet linseisen – og kørt den i ismaskinen. Det blev et HIT! Jeg er virkelig imponeret 🙂
Uhhh, den ret står også på min liste. Det ser godt ud! Hvis du mærkede et vindpust i dag, så var det mig der vinkede da jeg kørte igennem din by 🙂
Mange hilsner
Birthe
Kære Piske
Godt ser det ud. Dejligt at se idé bliver til middagsmad 🙂 Og ja, det er jo en af de der simreretter, som passer godt med forårets grønt. Jeg laver desuden simremad hele året – eller dvs sidste sommer, hvor det regnede en hel del her i Dublin.
Kh Nadia
Malou – det er en god idé – når du allerede har kød og fond, så er resten billige råvarer.
Haha, fedt! Godt at høre 😉
NYBH – mange tak – og nu er der endelig en ret, der blev fjernet fra min liste over opskrifter, jeg mangler at afprøve! (og så snakker vi ikke om, hvor mange der stadig står der ;-))
Aha, jeg syntes nok, der var noget! Håber I havde en god aften – vi spiste hos Frankies køkken sammen med et vennepar, og det overraskede positivt 🙂
Foodfanatic – det var super, at du foreslog den, for det er en ret, jeg længe har ønsket at afprøve 🙂
Med regnvejr om sommeren kan jeg godt forstå, der kan snige sig noget simremad ind. Jeg håber dog, at vi får en meget smuk sommer her i DK i år – jeg er i hvert fald blevet helt afhængig af alt det solskin, der har været de sidste par uger 😉
Uhm, en klassiker som jeg helt havde glemt – den skal prøves en af de næste dage. Simremad er skønt og genialt, når man skal have gæster, så man ikke farer forvildet rundt i køkkenet, når gæsterne er ved at ankomme 🙂
Simremad er skønt – isør når foråret pludselig bliver koldt (igen). Lyder som en dejlig ret.
Madame – jeg sætter også stor pris på mad, som giver mig ekstra tid sammen med gæsterne – også selvom det er sjovt at anrette og lave små finurligheder. Men det vigtigste er fortsat det gode selskab 🙂
Camilla – ja, hvad er det for noget? I dag så jeg snevejr! :-O
… og hvis vejrudsigten holder, så er der op mod 25 grader om en uge… det er ikke til at blive klog på, det vejr…