Hjemmelavede skumfiduser – hindbærskum og lakridsskum
Jeg elsker skumfiduser, og jeg har længe fantaseret om selv at eksperimentere med hjemmelavede skumfiduser. Med lege-benspændet var det jo også et oplagt projekt at kaste sig over. Nu har jeg set ret mange måder at lave det på, men den mest enkle metode fandt jeg hos Woodfood.
Jeg lavede to slags hjemmelavede skumfiduser – en hindbærskum og en lakridsskum.
Du skal bruge følgende ingredienser:
- 10 blade husblas
- ca. 200 g rørsukker
- 1 dl vand
- smagsgiver (enten en spsk tørrede, knuste hindbær eller en spsk sødt lakridspulver)
- evt. farve (jeg brugte en dråbe rød pastafarve til hindbærudgaven)
… samt flormelis (til formningen af skumfiduserne).
Læg husblassen i blød i koldt vand i 10 minutter. Hæld imens rørsukker og vand i en gryde og varm det op, så det koger. Er du mest tryg ved at bruge sukkertermometer, så gå efter en temperatur på 118 grader, når du tjekker, om sukkermassen har fået nok. Jeg havde ikke et sukkertermometer, så jeg holdt i stedet øje med sukkermassen. Den skal koge i ca. fem minutter, indtil sukkerboblerne bliver lidt mørkere og ‘sejere’.
Hæld sukkermassen over i skålen på en røremaskine (ja, du skal bruge en røremaskine – en håndpiskers motor er ikke kraftig nok til denne opgave). Knug husblassen fri for vand og put dem i røreskålen. Rør husblassen ud i den varme sukkermasse og sæt derefter røremaskinen i gang på maksimal hastighed.
Tilsæt smagsgiver og evt. farve efter et par minutter og lad massen køre i ca. 10 minutter i alt.
Resultatet bliver en lun, blød og ret klistret masse.
Drys køkkenbordet (eller et spækbræt) med et godt lag flormelis, så skumfidusdejen ikke klistrer fast, når du skal forme den. Gnid evt. også en dejskraber med flormelis, inden du bruger den til at vippe dejen ud af skålen (og ud af røremaskinens piskeris), for det kan godt drille lidt, når man skal løsrive skumfidusdejen.
Gnid håndfladerne med lidt flormelis og brug dem derefter til at trække skumfidusdejen ud, så det bliver en flad blød pude. Sørg for, at skumfiduspuden har en tykkelse på 1½-2 cm. Drys den med lidt flormelis og lad den tørre en times tid. Derefter er den klar til at blive skåret ud.
Den letteste måde at udskære de hjemmelavede skumfiduser er faktisk at bruge en saks til at klippe skumfidusdejen i strimler, som du derefter klipper over, så du får en bunke kvadratiske skumfiduser. Du kan dog også lege lidt og bruge udstikkere, så dine hjemmelavede skumfiduser får sjove former – jeg fandt en lillebitte grise-udstikker frem fra gemmerne, og den passede perfekt til hindbær-skumfiduserne.
Put de hjemmelavede skumfiduser i en lufttæt beholder, så de ikke tørrer for hurtigt ud og brug dem som slik eller som værtindegave.
PS. I disse grill-tider kan jeg i øvrigt oplyse, at de hjemmelavede skumfiduser også egner sig glimrende til at blive spiddet på en træpind og ristet over grillens gløder!
Mmmmums ali baba.
Min absolutte favorit i slik-afdelingen.
Helt klart også på min top 5-liste 😀
Åh, det lyder syndigt lækkert – jeg er ikke sikker på, at jeg tør have sådan noget i huset 🙂
Det er også en af grundene til, at vi forærede ca. 80% af dem væk til vennerne! 😀
Hvor længe ka skumfiduser holde sig
Det er et godt spørgsmål. Jeg har set opskrifter, hvor folk angiver lige fra 1 til 4 uger. Jeg vil sige 2 uger – sandsynligvis længere, hvis man da kan holde fingrene fra de små bløde lækkerier 🙂
Tror du man kan begge sødemiddel fx sukrin gold fremfor sukker, eller tage halv af hver?
Hm… det er et godt spørgsmål. Jeg er ikke sikker på, at konsistensen bliver rigtig, men jeg ved det ærlig talt ikke, for jeg har ikke eksperimenteret med sukrin særlig mange gange. Jeg synes dog, at du skal prøve det af 🙂