Chokolademousse lavet på vand
Kan du lave chokolademousse uden fløde? Jep. Dette er faktisk chokolademousse lavet på vand og chokolade!
Siden jeg så dette meget enkle eksperiment hos Chocolat har jeg ønsket at prøve det efter – og det er let. Den største udfordring er ikke at piske moussen for meget. Dette er en perfekt dessert til dig, der ikke kan tåle fløde og andre mejeriprodukter, til dig, der vil nedbringe mængden af sukker (brug i så fald en kvalitetschokolade med høj kakaoprocent) eller til dig, der foretrækker en så ren chokoladesmag som muligt.
Jeg brugte lidt mindre chokolade end i den oprindelige udgave, og så lavede jeg også noget mindre portioner – sådan en chokoladedessert mætter nemlig temmelig meget, når den består af ren og god chokolade 🙂
Chokoladen, jeg valgte til eksperimentet, er en skøn 80% chokolade fra Chocolate & Love. Denne er i skarp konkurrence med deres 55% chokolade med karamel og havsalt om at være min yndlingschokolade fra den producent. En af de ting, jeg godt kan lide ved 80%-udgaven er, at den slet ikke er så bitter og tør som mange andre mørke chokolader – ja faktisk virker den mildere end en lang række andre kvalitetschokolader på 70%
Chokoladen var venligst doneret af producenten.
Chokolademousse lavet på vand
3-4 personer
100 g af din yndlingschokolade (mørk eller mælk)
100 g vand
en pose isterninger
½ dl salt
Tag en stor skål og hæld isterninger, salt og nogle dl vand i det. Rør rundt så saltet opløses. Hak chokoladen grundigt og hæld den i en lille skål sammen med de 100 g vand. Smelt forsigtigt chokoladen over et vandbad. Når chokoladen er smeltet, rører du hurtigt i skålen, inden du sætter den lille skål med chokoladen ned i isvandet og pisker chokolademassen med en elpisker. Stop så snart konsistensen er som blødt flødeskum – ellers kan du risikere, at du får pisket moussen for meget (og så bliver den ret kompakt – det var lige ved at ske for mig).
Fordel straks chokolademoussen i glas og servér med det samme.
Jeg dryssede lidt hakkede hasselnødder i glassene, inden jeg fordelte chokolademoussen i dem, og så pyntede jeg moussen med chokolademynte. Jeg overvejede dog også at dryppe lidt chilisirup på – chili og chokolade går nemlig godt sammen.
Note: Chokolademousse lavet på vand er overraskende lækker! Det er en meget let og lækker mousse, som dog også mætter en del, så du behøver ikke så store portioner. Sørg for at vælge en chokolade, du er meget glad for – det er nemlig ikke noget andet i moussen til at ‘forstyrre’ smagen, så det gælder om at vælge en god chokolade fra start.
Men du virkelig, at der skal 1/2 dl -deciliter – salt i??
Det lyder som en ret heftig mængde.
Ellers tak for en god blog, som jeg besøger nærmest dagligt
mvh
Lis
Ja, saltet er med til at gøre isvandet endnu koldere. Jeg har ikke prøvet, om man kan undlade det helt – men i første omgang vil jeg anbefale dig at bruge det i isvandet.
Jeg forstår ikke opskriften – hvad skal vandet med isterninger og salt?
Skal 100g af det blandes med chokoladen? Eller er det til vandbadet?
Jeg må helt ærlig give op her…. Hvad skal jeg med isterningers salt og et par deciliter vand? Skal moussen piskes over det?
Jeps – jeg har rettet lidt i teksten nu, så det er tydeligere 🙂
Jeg forstår den desværre heller ikke… 🙁
Det skulle gerne stå mere tydeligt nu – uddybede en af sætningerne i morges 🙂
Tak for rettelsen – nu forstår jeg opskriften 🙂 det må prøves, lyder virkelig lækkert 🙂
Det er simpelthen for mystisk 🙂 Bliver den slet ikke krystaliseret eller grynet? Men meget spændende!
Ikke hvis man stopper i tide (med piskningen altså). Jeg piskede det til en fin blød mousse og var imponeret. Så prøvede jeg at piske lidt mere og kunne se, at den så begyndte at stivne og blive kompakt, og så skyndte jeg mig at stoppe! Så det er en fin balancegang – og en af grundene til, at den helst skal serveres med det samme 🙂
Yum, har så tit tænkt, jeg vil prøve det der med mousse på vand – gerne med en heeeelt mørk og bitter en af slagen, det er min favorit. Men kan ikke lade være med at tænke om portionerne bliver mega små, af den mængde chokolade?
Jeg plejer at lave ca. 3 dl. til hver, når jeg laver dessert portioner, når jeg laver fromage/mousse-dessert, og tænker bare at så langt rækker en plade choko vel ikke når der nærmest kun er vand i ellers? (:
– Anne
Jeg havde også først tænkt, at der kun var til to personer i den portion, men eftersom kvalitetschokolade mætter meget (og der ikke er noget fløde i moussen til at ‘mildne’ smagen), så synes jeg egentlig, at ovenstående mængde passer fint til 3-4 personer. Det er ikke en dessert, man kan spise meget af – eller også er jeg bare en svagspiser 😀
Forunderligt at det kan lade sig gøre – må bestemt prøves her med min yndlingschokolade, Björnsted 🙂
Pøjpøj med det 🙂