Måned: januar 2022

Fiskeragout i tomatsauce

Fiskeragout i tomatsauce

Da jeg købte godt med fisk for nylig, nøjedes jeg ikke kun med at lave fiskeboller i karrysauce, men fik også tilberedt denne lækre fiskeragout i tomatsauce. Den fandt jeg også, da jeg bladrede i kogebogen ‘Geniale gryderetter…’. Det er en sommerret, så jeg lavede 

Rejsetips til Samsø

Rejsetips til Samsø

www.kortforsyningen.dk I min serie over danske rejseguides er jeg nu nået til mine rejsetips til Samsø, hvor vi holdt sommerferie sidste år. Det var et glædeligt gensyn for mit vedkommende, for her holdt jeg sommerferie flere år som teenager. Samsø er ikke en særlig stor 

Honningmuffins – minikager

Honningmuffins – minikager

Jeg er tilbage til muffin-benspændet, og nu er det tid til en sød udgave igen, så jeg har bagt honningmuffins. Jeg så en opskrift hos Tante Sød for en række år siden, som jeg tog udgangspunkt i. Jeg ændrede dog lidt i dejsammensætningen. Jeg syntes, at opskriften på toppingcremen var for besværlig, så jeg skelede i stedet til karamelcremen fra mine bananmuffins og udskiftede dulce de leche med honning i denne version.

Du kan selvfølgelig sagtens bage disse honningmuffins i almindelige muffinforme. Jeg vil tro, at de i så fald skal have 20-25 minutter. Du kan tjekke, om de er gennembagt ved at stikke en tynd træpind i dem og se, om der hænger dej ved, når du tager pinden ud igen.

Honningmuffins – minikager

ca. 16 minimuffins

Dej:
1½ dl hvedemel
½ tsk bagepulver
60 g blødt smør
1 æg
½ dl honning
½ dl rørsukker
½ dl yoghurt naturel eller creme fraiche
½ tsk vaniljepulver

Honningcreme:
80 g blødt smør
100 g flormelis
1 dl honning

Pisk smør og sukker sammen. Tilsæt honning, yoghurt og æg pisk grundigt. Tilsæt dernæst de øvrige ingredienser og pisk dejen, til den er ensartet. Fyld små muffinforme (deres base er 3-4 cm i diameter) med dej. Det er lettest med en sprøjtepose eller en frysepose, som du har klippet et lille hul i. Bag dine honningmuffins ved 175 grader i ca. 12 minutter, til de er letgyldne. Lad dem køle helt af.

Pisk ingredienserne til honningcremen sammen og fyld den på en sprøjtepose. Pynt dine honningmuffins med honningcreme. Kagerne smager tydeligt af honning, men kan du ikke nære dig, så kan kagerne pyntes med lidt honning eller sukkerpynt.

Note: Er du vild med honning, så er disse honningmuffins noget for dig. Selve kagerne har en fin mild smag med et tydeligt strejf af honning, og de holder sig saftige i flere dage, hvis du opbevarer dem i en lufttæt beholder. Men de bliver selvfølgelig endnu bedre med lidt honningcreme oven på. Da kagerne er små, lavede jeg ikke en høj topping men blot et tyndt lag oven på hver kage.

Feed Bistro

Feed Bistro

I sidste uge var vi begge i København og udnyttede muligheden for at spise aftensmad hos Feed Bistro. Vi kommer ikke særlig meget ud for tiden, men her var en god mulighed for at spise et sted med god plads mellem bordene, og så tog 

Fiskeboller i karrysauce

Fiskeboller i karrysauce

Jeg holder lige en kort pause fra muffin-benspændet og fortæller i stedet om disse fiskeboller i karrysauce, som vi fik i weekenden. Selvom vinter kan være hyggeligt, så trænger jeg ind imellem til noget mere frisk og krydret mad, og så tyr jeg ofte til 

Samsø Vin Syndikat

Samsø Vin Syndikat

I år vil jeg skrive en række indlæg om danske vingårde, og den første bliver Samsø Vin Syndikat, som vi stødte på sidste sommer. Dansk vin har ellers ikke haft et særlig godt ry i mange år og har mest været et hobbyprojekt for mange. Ikke noget man forventede at tjene (mange) penge på. Og der blev da også begået en del fejl i starten, hvor folk troede, at man kunne dyrke de samme rødvinsdruer som i Frankrig, selvom klimaet i Danmark mildt sagt er noget anderledes.

Men i løbet af de seneste fem år er der for alvor sket en professionalisering af området, hvor der er kommet en del nye til. Mange af de nye danske vinbønder er ambitiøse og drømmer om at leve af at producere dansk vin. Og man kan heldigvis godt mærke, at niveauet for dansk vin er blevet betydeligt højere.

I min serie over danske vingårde vil der selvfølgelig være forskel på, om det er hobby-producenter eller kommercielle producenter.

samsø vinsyndikat

Samsø Vin Syndikat

Vi stødte som sagt på Samsø Vin Syndikat på vores ferie på Samsø sidste år. Selvom øen ikke er særlig stor, så er de faktisk ikke øens eneste vinproducent. Til gengæld er det måske den hyggeligste. Man kan kigge forbi til åben vinmark i løbet af sommeren, hvor der også er stillet en vejbod op, så man både kan smage og købe vin.

Bag vinproducenten står 13 samsinger- de fleste pensionister. De plantede 1.525 vinstokke (både røde og hvide druer) tilbage i 2010, og i dag er der ca. 1.900 vinstokke med 10 forskellige druesorter.

Samsø Vin Syndikat

Da vi talte med et par af vinbønderne, lagde de ikke skjul på, at det først og fremmest er et hobbyprojekt. Prisen og kvaliteten af vinene viser det dog også – vinene er noget billigere end de danske vine, du kan støde på hos vinforhandlere. Vinene mangler også noget pondus for at kunne konkurrere med de bedste producenter herhjemme.

Kommer du til Samsø, så vil jeg bestemt anbefale dig at smutte forbi Samsø Vin Syndikat – især hvis vejret er lige så flot som i sommers, da vi besøgte øen. Der er stadig noget eksotisk ved at stå og nippe til vin midt i en solbeskinnet vinmark velvidende at man ‘bare’ er i Danmark. Måske finder du en vin, du godt kan lide, og ellers er der i hvert fald fin mulighed for at få en hyggelig sludder med de lokale vinbønder og høre om deres vinprojekt.

Morgenmadsmuffins med dadler

Morgenmadsmuffins med dadler

Jeg har bagt nogle morgenmadsmuffins, som dog også kan spises på andre tidspunkter af døgnet – for eksempel hvis du har brug for lidt ekstra energi på en lang gåtur eller efter træning. Inspirationen fik jeg fra en opskrift fra en af de første blogs, 

Kødtarteletter

Kødtarteletter

Hvis man putte høns i asparges i tarteletter, så kan man også lave kødtarteletter med oksekødssauce! Det tænkte jeg i hvert fald, da jeg havde butterdejsplader til overs efter at have bagt apple pies. Du kan lave din yndlingskødsauce, hvis du har sådan en. Ellers 

Apple pies – minitærter

Apple pies – minitærter

Jeg havde egentlig planlagt at lave disse små apple pies i december måned, men så indså jeg, at de ville passe bedre til muffinform-benspændet. Så – her er de!

De små tærter så jeg hos Delish, men efter at have kigget nærmere på opskriften, valgte jeg at lave en række ændringer. Jeg havde en rest karamel tilbage fra mine bananmuffins med karamelcreme, så jeg opvarmede lidt af den og dryppede på to af kagerne. De kan dog sagtens spises, som de er.

Apple pies

4 personer

2 plader butterdej (fra frost)
ca. 2 dl friske æbletern
2 spsk smør
0,75 dl mørk farin
½ dl rørsukker
1 tsk kanel
et lille knips salt
½-1 spsk citronsaft

Halvér butterdejspladerne, så du får fire næsten kvadratiske stykker. Fold kanten i lette bølger på hver af stykkerne (tænk lidt som kanten af en hvid kyse) og tryk dejstykkerne ned i hver deres metalmuffinform. Kanten af dejen må kun lige stikke op. Bag dem ved 220 grader i 10-12 minutter, indtil de er letgyldne. Tag dem ud og brug et smalt glas eller lignende til at trykke bunden af hver kagebund ned (butterdejen puffer en del op under bagningen).

Smelt smør i en gryde og tilsæt farin, rørsukker, kanel, salt og æbletern. Lad det simre ved lav varme og rør med jævne mellemrum. Tilsæt citronsaften efter fem minutter. Giv æblerne ca. fem minutter mere, og fyld så de små tærter med æblefyldet. Servér dem med det samme – gerne med lidt flødeskum til.

Note: Disse nuttede apple pies er en skøn lille dessert – og en god anledning til at bruge af vinteræblerne.

Yorkshire Pudding

Yorkshire Pudding

Da jeg spiste frokost sammen med den nærmeste familie mellem jul og nytår og fik nævnt denne måneds benspænd, foreslog min svoger straks, at jeg skulle lave Yorkshire Pudding. Jeg syntes, at det var en fremragende idé men mente, at det havde jeg lavet før