Måned: februar 2020

Honningbrød

Honningbrød

Dette honningbrød hører selvfølgelig til i mit vikingemad-benspænd, men jeg har taget mig et par små friheder, da jeg lavede det. Dejen er nemlig lavet på surdej, og der er lidt tvivl om, hvorvidt vikingerne har brugt surdej eller ej i deres brød. Men hvis 

Mjødmarineret stegestykke

Mjødmarineret stegestykke

I anledning af mit vikinge-benspænd har jeg leget lidt med mjød, og det blev blandt andet brugt til en omgang mjødmarineret stegestykke. Jeg havde en kraftig Ribe Mjød på lager, der havde stået (uåbnet) i nogle år, og den brugte jeg til at marinere et 

Restaurant Falang Asiateria

restaurant Falang Asiateria, restauranter i København

Falang Asiateria er en farverig thailandsk restaurant, der ligger tæt på Hovedbanegården i København. Et festligt indrettet spisested hvor du kan få både drinks og en række små og store retter. Jeg smuttede forbi stedet sammen med en ven for at hygge, så fokus var ikke så meget på mad og drikke denne gang, men du får alligevel en hurtig stemningsrapport derfra. Og så beklager jeg billedkvaliteten – mit mobilkamera var virkelig ikke gode venner med lyset på restauranten.

Jeg valgte en frisk og dejlig drink, som jeg tænkte ville være en god optakt til – og supplement til – maden. Min medsammensvorne var til en lidt sødere hindbærsag, som også faldt i god jord.

restaurant Falang Asiateria, restauranter i København

Inden besøget havde jeg forelsket mig i et par retter, som jeg havde set på menukortet på hjemmesiden. Desværre matchede restaurantens menukort ikke med det, der lå online, så jeg måtte finde på noget andet. Der var heldigvis en masse gode sager at vælge imellem, men jeg var så optaget af at hygge, at jeg ikke fik noteret hvad de enkelte retter/drinks hed!

Maden blev serveret på én gang. Jeg havde valgt en frisk og letsyrlig pad thai masser af grøntsager og koriander (yay!) …

… og nogle sprøde forårsruller med grøntsagsfyld og chilisauce til. Begge retter var velsmagende og lækre og kom ligesom med min vens mad ret kort tid efter, at vi havde bestilt. Jeg syntes dog, at det var lidt af en tilsnigelse at kalde salaten for en af de større retter. Den havde en fin størrelse til mig, men så stor var den altså heller ikke.

Jeg sluttede af med en Espresso Martini som dessert. En lidt sprittet sag som jeg gerne havde set i lidt mere afdæmpet udgave men til gengæld med en dejlig cremet top.

Servicen hos Falang Asiateria var meget frisk, sød og opmærksom. Vores tjener strålede af positivitet og livsglæde, og det kan man jo kun blive i godt humør af – især her i det våde og grå februarvejr.

Falang Asiateria var en ganske god oplevelse – ikke mindst på grund af servicen, men maden var bestemt også glimrende. Helt sikkert et sted, jeg gerne kigger forbi igen.

Grillede fladbrød

Grillede fladbrød

Grillede fladbrød kan spises, som de er, men de fungerer også fint som tilbehør til vikingemad, så selvfølgelig har jeg bagt flere portioner i denne måned. Jeg har både prøvet at tilberede dem på grillen samt på en støbejernspande på komfuret, for ja – vejret 

Vikingegryde

Vikingegryde

I vikingetiden blev en del retter tilberedt i gryde over bål, så jeg har selvfølgelig lavet en stor portion vikingegryde – dog på komfuret, for weekendvejret har ikke budt på særlig godt bålvejr i denne måned. Suk. Nå, men så er det godt, at man 

Bytur i Roskilde

Roskilde

Roskilde har meget at byde på – også når det gælder gastronomi. I løbet af det sidste halve år er der kommet mange nye, spændende barer og spisesteder i Roskilde i området tæt på stationen. Vi så det som en god anledning til at prøve nogle af stederne sammen med et vennepar, og første stop skulle selvfølgelig der, hvor vi ville spise aftensmad. Det blev hos Burgerklubben – en miniburgerkæde, der pt. tæller restauranten i Roskilde samt en på Frederiksberg samt en på Nørrebro i København.

Hos Burgerklubben kan du få et bredt udvalg af burgere, hvor du også kan vælge mellem forskellige typer boller og kød. En menu – dvs. burger + fritter + dip – koster 99 kr, men der er nogle enkelte burgere, du skal betale lidt ekstra for. De fleste af os kunne dog ikke stå for tilbuddet om, at man kunne få samme menu men med to sliders i stedet for én burger til 109 kr. Hvis du ikke kender sliders, så er det kort fortalt en lille burger, og det gav os jo mulighed for at smage flere burgere! To sliders hos Burgerklubben passer i øvrigt mængdemæssigt fint med én burger. Du kan også få tre sliders til 129 kr, men så sultne var der dog ingen af os, der var.

Jeg prøvede en mexiburger samt en BBQ Star – begge med oksekødsbøf og med grove fritter samt aioli til. De små burgere var virkelig lækre – saftige og velsmagende. De er muligvis Roskildes bedste burgere pt – i skarp konkurrence med Burgerkilden, der ligger tæt på. Hvis jeg endelig skulle påpege noget, de kunne gøre bedre, så ville det være flere burgere, der skilte sig ud, for selvom der var mange burgere på menukortet, så var der ikke den store forskel i indholdet. Og så var der også mange af burgerne, man skulle betale ekstra for, hvilket virkede lidt rodet.

Fritterne var ganske gode, mens dressingen var udmærket – den måtte gerne have været lidt kraftigere. Vi drak sodavand til, og det vil jeg ærlig talt ikke anbefale, for den var umanerlig flad! Næste gang snupper jeg nok bare et glas vand, for ja – det bliver ikke sidste gang, jeg besøger Burgerklubben! Aldeles glimrende fastfood!

Nu var det tid til en øl (noget man i øvrigt ikke kan få på Burgerklubben, der ikke serverer alkohol), så vi gik over til Røde Port. Selvom klokken kun var lidt over syv, så var der godt fyldt. Det lykkedes os dog at finde et ledigt bord, og så valgte vi lidt forskellige øl. Røde Port har primært egne øl på hanerne, men du finder også et par enkelte fra andre bryggerier.

Jeg synes, at det var en meget positiv oplevelse at se hvor mange, der sad og hyggede denne fredag aften, hvor et par stykker spiste aftensmad (Røde Port kan også byde på enkelte varme retter), mens de fleste sad og sludrede eller spillede terninger. En musiker var i gang med at rigge udstyret til på en lille bitte scene, men ham nåede vi dog ikke at opleve, for vi smuttede videre til næste destination, inden han gik i gang.

Røde Port er som en lokal engelsk pub, hvor man mødes og nyder en øl eller to, mens man snakker. Det er for det voksne publikum (de unge går jo først i byen langt senere på aftenen, og Røde Port lukker kl. 23 torsdag til lørdag), og jeg vil tro, at gennemsnitsalderen denne aften var et sted mellem 40 og 50 år.

Det eneste, jeg savner hos Røde Port, er et lidt større udvalg på fad, for jeg kan godt lide at smage noget forskelligt i løbet af en aften, men det kan være, at det kommer med tiden.

Næste stop lå ikke langt fra Røde Port – et sted mellem 50 og 100 meter – for vi ville også aflægge Klosterkælderen, et besøg. Stedet er ved at have nogle år på bagen, men de har et ret stort udvalg af øl. De vælger også hver måned et bryghus, som de giver ekstra opmærksomhed, og i januar var der Yeastie Boys fra New Zealand. Dem skulle vi naturligvis prøve, og det var nogle ret spændende og funky øl. Jeg fik en øl, der mere var en form for syrlig og frisk limonade, og jeg er helt sikker på, at den vil gøre sig godt på en varm sommerdag. Klosterkælderen var i øvrigt også velbesøgt, og igen en dejlig hyggelig stemning. Gennemsnitsalderen var lidt lavere – nok et sted mellem 30 og 40 år.

Efter et par omgange øl vovede vi os atter udenfor – for blot at gå nogle få skridt og ende hos Skänk, som både er øl- og vinbar og som også har eksisteret i flere år. De er særligt stærke på vinfronten, hvor de har et fint udvalg af vine på glas. Igen-igen var vi heldige at få et bord, selvom der var næsten fyldt den aften. Gennemsnitsalderen var atter faldet, men om det skyldtes stedet eller det faktum, at klokken nu var over 22, ved jeg dog ikke. Der er dog ingen tvivl om, at Skänk er et dejligt sted at hænge ud, hvis man holder af et godt glas vin, men de to i selskabet, der atter valgte øl, var dog også ganske tilfredse med deres valg.  

Vi nåede ikke længere denne aften, selvom vi burde have besøgt den nye cocktailbar Chase, der ligger over for Skänk. Det må blive en anden gang. Vi kom heller ikke forbi Mulligan’s eller SOHO, der ligger i samme område, men de steder er nok mere til dem, der leder efter en fest med gang i.

Perlebygsuppe med kylling

Perlebygsuppe med kylling

Vikingernes måltider bestod ofte af grød eller suppe, og dengang brugte man langt oftere byg og rug i madlavningen, end man gør i dag. Jeg måtte selvfølgelig lave en suppe – en perlebygsuppe helt bestemt – som blev tilføjet kyllingekød, kål og svampe. Den blev 

Citronsnegle

Citronsnegle

Citronsnegle… mmm… Er du fast læser af bloggen, så ved du, at jeg har et virkelig blødt punkt hvad angår citroner, så alle citronbaserede kager og desserter er selvfølgelig lige noget for mig! Jeg er dog ikke den eneste citrus lover – jeg ved, at 

Varm mjød med æble

Varm mjød med æble

Kan varm mjød være vikingeudgaven af gløgg? Det har jeg besluttet, at det kan, og jeg mener også, at jeg har set det hos et af de danske vikingecentre på et tidspunkt. Ideen er i hvert fald meget sjov.

Smagen vil selvfølgelig variere noget i forhold til hvilken mjød, du bruger. Jeg brugte en kraftig mjød fra Ribe Mjød, der havde lagret i flere år. Som udgangspunkt vil jeg anbefale en almindelig mjød, men det kunne også være interessant at prøve med en æblemjød.

Varm mjød med æble og nødder

1 person

1½ dl mjød
1 stang kanel
1 rosmarinkvist
1 spsk hasselnødder
Lidt æble skåret i tern

Start med at riste nødderne på en tør pande, indtil de får farve, og skallen løsner sig. Hæld nødderne over på et rent viskestykke og gnid skallen af. Hæld mjød, kanel og rosmarin i en kasserolle og varm det langsomt op. Når væsken er på grænsen til at koge, hælder du mjøden over i et lille tykt krus. Stik kanelstangen i sammen med nødder og æblestykker.

Varm mjød nydes allerbedst ude i naturen omkring et blussende bål, men i sofaen med et tæppe går også an.

Note: Varm mjød er en glimrende vikingefortolkning af gløgg. Det kunne også være interessant at krydre den med andre ting såsom stjerneanis.  

Hjemmelavet smør

Hjemmelavet smør

Hjemmelavet smør er overraskende noget, jeg ikke har prøvet før, men det måtte jeg naturligvis lave i forbindelse med mit vikinge-benspænd. Jeg skal jo have noget at smøre på de fladbrød, jeg har tænkt mig at bage en af de nærmeste dage. Hjemmelavet smør er