Gemalen var med til at planlægge lidt sjov og spas på arbejdet i dag, som blandt andet involverede at servere mini-gåsebryster! På en eller anden måde fik han blandet mig ind i projektet, så der blev bagt lagkagebunde i går aftes, og så stod vi ellers i morges og lagde kagerne sammen. Da de skulle kunne holde til at blive transporteret, lavede vi dem som to lange stykker, som han så skar ud lige inden serveringen.
Jeg anede ikke en pløk om gåsebryster og må også indrømme, at det er en del år siden, jeg sidst har smagt dette, så jeg måtte lige researche lidt på nettet – uden dog at finde en fremgangsmåde, der var lige mig. Der var dog generel enighed om, at det var bedst med hindbærsyltetøj, og at den hvide creme skulle smage af vanilje.
Jeg bagte en portion lagkagebunde. Jeg foretrækker at bage dem som én stor kage, men reelt set brugte jeg under en tredjedel af den – resten røg i fryseren, så jeg kan bruge det til en hurtig kage i weekenden. Bundene blev bagt om aftenen, og her blev vaniljecremen også lavet. Den blev dog puttet i køleskab og først rørt ud i flødeskum om morgenen, så kagerne ikke blev for svampede. Men jeg har skrevet nedenstående som om, det bliver lavet ud i ét.
Mini-gåsebryster
20-25 små stykker
1 lagkagebund
ca. 4-5 spsk. hindbærsyltetøj
½ l piskefløde
2 tsk vaniljesukker
½ vaniljestang
1 spsk flormelis
lidt majsstivelse
tyndt udrullet marcipan
lidt flormelis til pynt
Bag og afkøl lagkagebunde. Skær dem ud i ca. 7 cm’s bredde og smør dem med hindbærsyltetøj. Kog en vaniljecreme af 2 dl piskefløde, vaniljesukker og den opskårne vaniljestang. Når det har småkogt et par minutter, tilsætter du flormelis, pisker det godt ind i cremen og tykner den med lidt majsstivelse. Lad cremen køle helt af.
Pisk flødeskummet rimelig stift og bland nænsomt vaniljecremen i. Smør den på bundene – det er lidt en smagssag, om et gåsebryst skal være trekantet eller mere buet i det. Vi valgte den sidste løsning, da det var lettere, når nu vi arbejdede i mini-størrelsen. Kagerne dækkes af tyndudrullet marcipan og lidt flormelis sigtes over.
Note: Nu smagte jeg kun lidt af kageresterne undervejs i processen, men det virkede ret lovende, og jeg fik at vide bagefter, at forsøget skulle være ret vellykket. Jeg vil i øvrigt tilføje, at marcipanen valgte jeg at købe færdigudrullet – man kan købe pakker, der ligner dem med færdigdej til pizza, og det plejer jeg at foretrække til marcipanovertræk, for det er pænt besværligt at rulle marcipan tyndt ud!
Mens vi hyggede os i køkkenet, blev der også tid til en smoothie, og her udfordrede jeg mig selv ved at prøve lidt andre ingredienser end normalt.
Hindbærsmoothie
1½ glas
150 g frosne hindbær
1 banan
2½ dl soyamælk
2 spsk hørfrø
1 tsk vaniljesukker
1 tsk sukker
Alle ingredienser blendes grundigt.
Note: Jeg har længe tænkt på at købe soyamælk og fandt noget på tilbud for nylig. Det smagte dog pænt mærkeligt ‘råt’, men fungerede fint i smoothien.