Måned: marts 2010

Lammepie og salat med krydrede ris, røde bønner og snackpeber

Lammepie og salat med krydrede ris, røde bønner og snackpeber

Mandag aften havde vi besøg af et vennepar samt deres bøllespire, og her lavede jeg en lammepie, som jeg havde set mig lidt lun på et par dage i forvejen. Opskriften havde jeg set i en lille opskriftbog, der hedder ‘Hakket kød‘, som jeg ikke 

Torskefad med grøntsager – og en portion blommesirup

Torskefad med grøntsager – og en portion blommesirup

Der er et stort problem ved at læse madblogs. I hvert fald for mig. Og det er, at jeg konstant falder over noget, som jeg bare må prøve! Enten noget, der er helt nyt for mig – eller noget, som jeg fuldstændig havde glemt eksisterede. 

Oksekød i spinat

Oksekød i spinat

Da jeg havde gæster den anden dag, lavede jeg denne indiske ret, som jeg fandt inspirationen til i en af yndlingskogebøgerne – ‘Vores indiske køkken’. Jeg lavede dog en del ændringer i forhold til den oprindelige opskrift – først og fremmest blev den lavet på oksekød og ikke lam, og så erstattede jeg fløde med kokosmælk. Derudover blev en række andre ingredienser enten justeret op eller ned mængdemæssigt.

Oksekød i spinat
8-10 personer
oksekød i spinat, indisk, oksekød, olivenolie, løg, hvidløg, kardemommekapsler, nelliker, peber, koriander, gurkemeje, garam masala, chili, spinat, kokosmælk
1,8 kg oksekød skåret i tern
3 spsk olivenolie
10 g smør
3 store løg, hakkede
10 fed knuste hvidløg
16 grønne kardemommekapsler
12 nelliker
20 hele peberkorn
6 tsk stødt koriander
6 tsk stødt gurkemeje
6 tsk garam masala
4 tsk stødt chili
4 tsk salt
1 l vand
500 g frossen spinat
1 dåse kokosmælk
peber

Læg spinaten til optøning. Brun kødet i en stor gryde sammen med olie og smør og tag derefter kødet op. Steg løgene i gryden over middelvarme i fem minutter, tilsæt hvidløg og ingefær og lad det stege i yderligere fem minutter. Tilsæt kardemommekapsler, nelliker og sorte peberkorn og rør rundt i to minutter. Kom derefter alle krydderierne i og tilsæt lidt vand. Rør godt rundt i et par minutter, hæld kødet i og blandt det godt med krydderierne. Hæld vandet i og lad retten simre uden låg, indtil halvdelen af væden er kogt ind. Kom spinat og kokosmælk i og lad det simre nogle minutter. Smag til med salt og peber.

Note: Meget lækker og krydret – lige noget for mig! Retten blev serveret sammen med salat med koriander, vilde ris og pappadums. Jeg kan varmt anbefale at lave pappadums i mikrobølgeovnen – det tager ingen tid, er langt sundere og koster nok også mindre. Og og og – mindre opvask, ja tak!

Appelsinkugler og hjemmelavede bountys

Appelsinkugler og hjemmelavede bountys

I går lavede jeg lidt godter i forbindelse med Operation Påskeglad, så det er forhåbentlig en modtager, der godt kan lide lidt sødt til tanden. Jeg lavede appelsinkugler og bountys – sidstnævnte med inspiration fra Annes chokoladeblog. Appelsinkugler – marcipan – appelsinlikør og små stykker 

Rugbrød med ris

Rugbrød med ris

Nej, du har ikke læst forkert. Det er en rugbrødsopskrift med ris i. Og jeg kan afsløre, at det tilmed smager umanerlig lækkert og har en god blanding af bid og blødhed. Den oprindelige opskrift er fra ‘Varm på brød…’, men jeg havde en surdej 

Mini-gåsebryster og hindbærsmoothie

Mini-gåsebryster og hindbærsmoothie

gåsebryster, kage, dessert, lagkagebunde, lagkage, hindbærsyltetøj, fløde, vaniljesukker, vaniljestang, vanilje, majsstivelse, marcipan, flormelisGemalen var med til at planlægge lidt sjov og spas på arbejdet i dag, som blandt andet involverede at servere mini-gåsebryster! På en eller anden måde fik han blandet mig ind i projektet, så der blev bagt lagkagebunde i går aftes, og så stod vi ellers i morges og lagde kagerne sammen. Da de skulle kunne holde til at blive transporteret, lavede vi dem som to lange stykker, som han så skar ud lige inden serveringen.

Jeg anede ikke en pløk om gåsebryster og må også indrømme, at det er en del år siden, jeg sidst har smagt dette, så jeg måtte lige researche lidt på nettet – uden dog at finde en fremgangsmåde, der var lige mig. Der var dog generel enighed om, at det var bedst med hindbærsyltetøj, og at den hvide creme skulle smage af vanilje.

Jeg bagte en portion lagkagebunde. Jeg foretrækker at bage dem som én stor kage, men reelt set brugte jeg under en tredjedel af den – resten røg i fryseren, så jeg kan bruge det til en hurtig kage i weekenden. Bundene blev bagt om aftenen, og her blev vaniljecremen også lavet. Den blev dog puttet i køleskab og først rørt ud i flødeskum om morgenen, så kagerne ikke blev for svampede. Men jeg har skrevet nedenstående som om, det bliver lavet ud i ét.

Mini-gåsebryster
20-25 små stykker

1 lagkagebund
ca. 4-5 spsk. hindbærsyltetøj
½ l piskefløde
2 tsk vaniljesukker
½ vaniljestang
1 spsk flormelis
lidt majsstivelse

tyndt udrullet marcipan
lidt flormelis til pynt

Bag og afkøl lagkagebunde. Skær dem ud i ca. 7 cm’s bredde og smør dem med hindbærsyltetøj. Kog en vaniljecreme af 2 dl piskefløde, vaniljesukker og den opskårne vaniljestang. Når det har småkogt et par minutter, tilsætter du flormelis, pisker det godt ind i cremen og tykner den med lidt majsstivelse. Lad cremen køle helt af.

Pisk flødeskummet rimelig stift og bland nænsomt vaniljecremen i. Smør den på bundene – det er lidt en smagssag, om et gåsebryst skal være trekantet eller mere buet i det. Vi valgte den sidste løsning, da det var lettere, når nu vi arbejdede i mini-størrelsen. Kagerne dækkes af tyndudrullet marcipan og lidt flormelis sigtes over.

Note: Nu smagte jeg kun lidt af kageresterne undervejs i processen, men det virkede ret lovende, og jeg fik at vide bagefter, at forsøget skulle være ret vellykket. Jeg vil i øvrigt tilføje, at marcipanen valgte jeg at købe færdigudrullet – man kan købe pakker, der ligner dem med færdigdej til pizza, og det plejer jeg at foretrække til marcipanovertræk, for det er pænt besværligt at rulle marcipan tyndt ud!

Mens vi hyggede os i køkkenet, blev der også tid til en smoothie, og her udfordrede jeg mig selv ved at prøve lidt andre ingredienser end normalt.

Hindbærsmoothie
hindbærsmoothie, smoothie, hindbær, bananer, soyamælk, hørfrø, vaniljesukker, vanilje, rørsukker1½ glas

150 g frosne hindbær
1 banan
2½ dl soyamælk
2 spsk hørfrø
1 tsk vaniljesukker
1 tsk sukker

Alle ingredienser blendes grundigt.

Note: Jeg har længe tænkt på at købe soyamælk og fandt noget på tilbud for nylig. Det smagte dog pænt mærkeligt ‘råt’, men fungerede fint i smoothien.

Småkager med kaffesmag

Småkager med kaffesmag

Jeg skulle faktisk bruge flere bestikkelseskager den anden dag, så der blev også bagt sådan en portion her… jeg blev inspireret af samme blad, hvor yndlingschokoladekagen også var i…. Småkager med kaffesmag 36 stk. 125 g blødt smør 75 g rørsukker 2 tsk pulverkaffe 1 

Krydret fisk med papayasalsa

Krydret fisk med papayasalsa

For nylig arvede jeg en spændende kogebog fra min svigermor. Den hedder ‘Mad fra fjerne gryder’, og i den fandt jeg opskriften til gårsdagens aftensmad. Jeg brugte grøn chili i stedet for rød (og derfor også en større mængde), almindelig papaya i stedet for grøn 

Bananpandekager

Bananpandekager

bananpandekager, pandekager, morgenmad, brunch, dessert, kage, æg, bagepulver, vaniljesukker, rørsukker, yoghurt naturel, citroner, bananer, mandlerVi var til 30 års fødselsdag i går aftes, og det var superhyggeligt – masser af god snak, lækre kager fra La Glace og et bredt udvalg af drinkmuligheder. Det blev ret sent, men det forhindrede mig da ikke i at vågne kl. 8 som jeg plejer i weekenden! Men da vi havde planlagt afslapning – og enkelte praktiske ting – i dag, så kunne jeg med god samvittighed bare læne mig tilbage og læse videre i min bog.Og der har da også været plads til bare at trisse rundt og lave næsten ingenting i dag. Vi har kigget lidt i haven, vasketøjet er sat over, og jeg improviserede en hurtig brunch bestående af bananpandekager og smoothies. Sidstnævnte ville jeg egentlig lave i en anden udgave, men jeg havde noget yoghurt, der skulle bruges, så den oprindelige plan bliver nok udskudt til i morgen.

Om lidt vil jeg kaste mig over rengøringen og ellers blot nyde en stille og rolig søndag…

Bananpandekager
8 små stk.

1 stort æg
½ tsk bagepulver
1 tsk vaniljesukker
1 spsk rørsukker
2 dl yoghurt naturel
saften fra ½ citron
1 moden banan, godt moset
1 lille håndfuld mandler, godt hakkede
1-2 dl hvedemel

Ægget piskes godt med bagepulver, vanilje og sukker. Pisk yoghurt og citronsaft i og derefter banan og mandler. Slut af med at ‘mætte’ dejen med hvedemel – jeg ved ikke præcis, hvor meget jeg brugte, men dejen må ikke være alt for flydende, da bananen så fylder for meget smagsmæssigt, og pandekagerne derved godt kan blive lidt vamle i smagen. Smelt smør på en pande og sæt dejen på i klatter med en grydeske. Servér pandekagerne med lidt sirup eller hvad du nu godt kan lide til små pandekager.

Note: God banansmag og dejligt med lidt crunch fra mandlerne. Helt sikkert en dejlig variant, som konkurrerer godt med de amerikanske pandekager.

Stenbiderrogn i wraps og fiskelasagne

Stenbiderrogn i wraps og fiskelasagne

Der er to ting, jeg har været helt sikker på skulle indgå i månedens benspænd – og det var en ret med stenbiderrogn samt en form for fiskelasagne. Stenbiderrogn er diamanterne i de sidste vintermåneders ellers så grå udvalg af råvarer. Jeg plejer at nå