Rødkålssalat med kirsebær og rød grape
Rødkålssalat er en klassiker på det danske julebord, og de sidste mange år har vi altid fået en frisk rødkålssalat til julemiddagen, så det fede andekød kunne få lidt modspil. I år lavede jeg som bekendt en varm rødkålssalat med solbær, men der skulle naturligvis også være en kold rødkålssalat til, og det blev denne version – rødkålssalat med kirsebær og rød grape. Normalt bruger jeg kun appelsin i salaten, men i år valgte jeg også at tilføje en rød grape, da det gav lidt mere syre til salaten. De syltede kirsebær fra Selleberg var nogle, jeg havde tilovers, da jeg havde lavet kirsebærkonfekt tidligere på dagen.
Rødkålssalat med kirsebær og rød grape
6-8 personer
et kvart rødkål (stort)
2 håndfulde fintsnittet spidskål
6-7 spsk syltede kirsebær fra Selleberg
3-4 spsk kirsebæreddike
salt
1 appelsin
1 rød grape
Fintsnit rødkålen – gerne på et mandolinjern, hvis du har det – og hak derefter rødkålsstrimlerne i korte stykker. Hæld rødkål og spidskål i en stor skål og kram kålen med fingrene. Tilsæt de syltede kirsebær samt kirsebæreddiken og kram det godt ind i kålen. Ikke noget med at snyde ved at bruge en ske til at vende det i kålen – kirsebærrene skal krammes sammen med kålen, så sidstnævnte rigtig kan optage smagen. Tilsæt en smule salt til salaten. Tag en skarp kniv og skær forsigtigt skrællen af både appelsinen og grapen, så frugtkødet blotlægges, og du undgår den hvide hinde. Skær appelsinbådene og grapebådene i mindre stykker og fordel dem udover salaten.
Note: Rødkålssalat med kirsebær og rød grape passer rigtig godt til andekødet, da denne rødkålssalat har lidt mere syre på grund af grapefrugten. Har du ikke Selleberg-kirsebær, men bruger et andet – og sødere – mærke – så sørg for at bruge lidt ekstra kirsebæreddike (og evt. også en rød grape mere), så salaten ikke bliver for sød.
Uhm, hvor lækkert og juleagtigt!
Tak skal du have! Jeg var også ret glad for kombinationen – og at få brugt grape i retten, for det er ærlig talt ret sjældent, at jeg husker at bruge grape i madlavningen.
Et smukt syn og det lyder som et dejligt modspil til andesteg 🙂
Mange tak! Jeg tror, jeg vil prøve at lave den til svinekød – det vil den sandsynligvis også være god til 🙂
Hvor er det en god idé at bruge grape som modspil til kirsebærrene! Jeg har set opskrifter på rødkål med amarenakirsebær før, men har altid syntes, det så for sødt ud. Er sikker på, at grapen løser det problem 🙂
Amarena-kirsebærrene plejer jeg at holde mig fra – de er for parfumerede til min smag. Der egner Selleberg-kirsebærrene sig godt, fordi de ikke er så søde i smagen 🙂