Lammesuppe med bønner
Da jeg annoncerede mit stop-spild-af-mad-benspænd, nævnte jeg blandt andet, at jeg havde nogle bønner og linser, der skulle udryddes. Dem nåede jeg til i weekenden, hvor jeg brugte hvide bønner i denne lammesuppe.
Jeg elsker at bruge bønner i madlavningen, men det kræver jo lidt planlægning, eftersom tørrede bønner ofte skal ligge i blød i vand i op mod et døgn, inden de skal koge 30-45 minutter. Ikke super smart til travle dage. Men hvis du har mod på lidt planlægning, så kan du bruge et lille trick – nemlig at hælde en hel pose tørrede bønner i en stor skål, hælde koldt vand over og lad dem trække i et døgn. Hæld så vandet fra og hæld de udblødte bønner over i en frostpose og læg dem i fryseren. Næste gang, du så vil bruge bønner i madlavningen, skal du blot tage den mængde op, du vil bruge, og derefter koge dem. Det gør det noget lettere at inkorporere bønner i madlavningen…
Nå, men bønner var ikke det eneste, jeg fandt frem fra gemmerne. Jeg fandt nemlig også en smule lammekød, der var tilbage fra sidste år, hvor vi købte et helt lam (dog parteret). Der var to stykker lammebryst tilbage, og de kunne jo meget passende bruges i en lammesuppe. Stykkerne var meget små – havde de været større, ville jeg have brugt dem til denne opskrift på røgede lammeribben – men i dette tilfælde, hvor knoglerne fyldte mere end kødet, egnede lammebrystet sig glimrende til en lammesuppe i stedet.
Lammesuppe med bønner
2 personer
500 g lammebryst
1 løg, skåret i tynde både
smør til stegning
1 tsk timian
7 dl vand
200 g udblødte men ukogte hvide bønner
salt og peber
2 fed hvidløg
samt evt. lidt frisk timian til at drysse på suppen til sidst
Fjern evt. fedt fra lammebrystet. Smelt smør i en gryde og steg løg og timian ved middelvarme, til løgene er bløde. Tag løgene op, smelt lidt mere smør i gryden og brun kødet. Hæld derefter løg og vand i, læg låg på og lad retten simre i 45 minutter. Tag kødet op og hæld i stedet bønnerne i. Lad det småkoge i yderligere 45 minutter – denne gang uden låg. Mens bønnerne koger, lader du lammebrystet køle lidt af, inden du piller kødet af benene og skære det i mundrette stykker.
Når bønnerne er kogt møre, blender du grydens indhold. Sæt gryden tilbage på komfuret og lad din lammesuppe simre videre ved lav varme. Steg kødstykkerne på en pande sammen med hvidløg. Smag din lammesuppe til med salt og peber og fordel derefter suppen i to skåle. Fordel kødet i skålene og top din lammesuppe med lidt frisk timian.
Note: God fyldig lammesuppe, hvor der er noget at tygge på. Det er en mættende og meget vinteragtig suppe, hvor bønnerne giver en god fylde til retten.
Jeg har brugt tørrede bønner i madlavningen i over 30 år. Først satte jeg mig grundigt ind tilberedning af bønner, da det var et ukendt område. Jeg færdigkoger altid en hel pose ad gangen, smider vandet ud og fryser bønnerne. Så er det let tage tage en håndfuld og putte i en salat eller smide en portion i en ret.
Når man vil koge bønnerne i en ret, er det f.eks. vigtigt, at der ikke er tilsat syre, f.eks. tomater og eddike, til retten. Det tilsættes, EFTER retten er kogt færdig.
Er man ‘nybegynder’, skal man først orientere sig om, hvad det kan medføre at bære sig forkert ad.
Jeg koger ikke altid bønner, inden jeg smider dem i fryseren – nok mest affødt af, at hvis jeg skal bruge kikærter til falafler, så er det bedre at bruge ukogte kikærter. Men det er altid godt at have bønner udblødte bønner i fryseren 🙂