Lam med rodfrugter og spidskål
I weekenden lavede jeg en toretters menu til gemalen og jeg i forbindelse med, at jeg blev tilbudt at teste konceptet Tastersbox. Det går i korte træk ud på, at du modtager fire flasker vin om måneden inklusiv et blad, hvor vinene er beskrevet, og hvor der er opskrifter til matchende retter. Jeg har skrevet mere om konceptet nederst i dette indlæg.
Til hovedretten havde jeg valgt en flaske Chianti Montespertoli 2010. En traditionel toscansk vin med en frisk, frugtet smag og en god mængde syre. Vinen blev suppleret af en opskrift på braisseret lammeskank med rodfrugter og kartoffelmos. Lammeskank havde jeg ikke på lager, men jeg havde et lamme-inderlår, og jeg kunne ikke lade være med at tænke på opskriften på lam med æbler, som jeg lavede i november måned. Jeg besluttede mig for at lave en ny version – denne gang blev det til lam med rodfrugter – som jeg kunne servere sammen med rødvinen.
Lam med rodfrugter
2 personer
1 lamme-inderlår
100 g renset knoldselleri i tern
1 stor pastinak, skrællet og skåret i tern
3 dl æblemost
1 stor spsk frisk rosmarin
salt og peber
½ dl fløde
Fjern evt. sener, hinder og fedt fra ydersiden af lammekødet. Gnid det derefter med salt og rosmarin og læg det i et ildfast fad. Hæld æblemost i fadet og fordel rodfrugtsternene omkring kødet.
Læg stanniol over fadet og stil det i ovnen ved 150 grader i 2-2½ time. Lad kødet hvile, mens du fisker rodfrugtsternene op og blender dem til mos sammen med fløde og lidt af æblemosten. Tilsæt mere æblesaft, hvis mosen ikke bliver cremet nok fra start. Smag til med salt og peber.
Anret lammekødet oven på et lag af fintsnittet rød spidskål (jo, det findes – og det er utrolig smukt) sammen med rodfrugtscremen.
Note: Vinen passede udmærket til retten, da æblemosten var med til at give noget af den sødme, der ellers ville mangle, når nu jeg havde undladt at lave den rødvinssauce, der var beskrevet i forslags-opskriften. Glimrende vin – også selvom den ikke normalt hører til mine favoritter (her skal vi nok prøve Ripassoen på et tidspunkt).
Det eneste, der ikke blev helt vellykket, var at jeg havde sat næsen op efter, at kødet ville blive lige så mørt som sidst, men denne gang var udskæringen åbenbart mere mager og blev derfor ikke lige så ‘pulled pork’-mør.
Hvad er Tastersbox?
Men tilbage til Tastersbox – hvad er det for et koncept? Her modtager du fire vine (3 rødvine og 1 hvidvin/dessertvin/mousserende vin) hver måned sammen med et blad med vinbeskrivelser og opskrifter. En superlet måde at købe vin på og samtidig en lidt anderledes måde at blive inspireret til at prøve nye vine/vinområder på. Temaet for denne måned er italienske vine, hvilket hænger godt sammen med, at det lige netop er et område, jeg gerne vil blive lidt klogere på i år.
Jeg kan godt lide, at der følger en detaljeret beskrivelse af hver vin samt vinområder og producenter med i kassen, for det giver lidt mere baggrundsviden og dermed også et bedre grundlag for, hvis du har mod på at prøve at lave en anden ret end lige den, som Tastersbox foreslår. Selvom jeg sjældent følger opskrifter slavisk, så kan jeg også godt lide, at der følger en opskrift med til hver vin, for det er også inspirerende – som ovenstående opskrift forhåbentlig viser.
I morgen blogger jeg om den dessert, vi spiste bagefter, og den dessertvin, vi nød til (det er flasken yderst til højre herunder).
Fy-føj det kød ser gåååådt ud!
Og ja, der er vist ingen tvivl om, at jeg også bakker op om en god spandfuld vin dertil 😉
– Anne
Altid godt med vin til maden 😉