Kartoffelbrød på panden
Jeg stegte disse kartoffelbrød på panden den anden dag, for brød behøver jo ikke nødvendigvis at blive bagt i ovnen. Personligt er jeg fan af pandebrød, men laver det dog alt, alt for sjældent. I anledning af månedens brød-benspænd kan jeg dog endelig få eksperimenteret lidt igen.
Min oprindelige plan var at lave lomper – også kendt som norsk kartoffelbrød. Selvom dejen er meget simpel (består af moste, kogte kartofler rørt med mel og salt), så er den noget mere porøs og svær at rulle ud, end jeg er vant til. Så jeg tog en hurtig beslutning og tilføjede lidt mere mel samt brugte smør til stegningen (fordi… kartofler og smør er bare sådan en god kombination), og resultatet blev da også virkelig lækkert! En dejlig og lidt anderledes måde at få kartofler på.
Du kan servere disse kartoffelbrød enten varme eller kolde. Serverer du dem varme, kan du for eksempel toppe dem med skinke, ost og grøntsager, men du kan også bruge dem som bund til en rest gryderet. Serverer du dem kolde, kan du nærmest bruge dem på samme måde som rugbrød og hvedebrød og blot putte pålæg på. Det er kun din fantasi, der sætter grænser (… og dine smagsløg).
Kartoffelbrød på panden
3 stk
500 g skrællede kartofler
1½ dl hvedemel + ekstra til udrulning
salt
smør til stegning
Kog kartoflerne møre i usaltet vand og lad dem køle af. Riv dem eller pres dem gennem en sigte og rør kartoffelmosen sammen med hvedemel og salt. Del dejen i tre klumper og rul dem ud på en meldrysset bord. Dejen er ret klistret, så husk at bruge mel under udrulningen! Smelt en stor klat smør på en stor pande og steg dine kartoffelbrød én ad gangen på begge sider, indtil de er gyldne.
Du kan som sagt servere dem både varme og kolde. Da de er stegt i smør, kan jeg bedst lide dem lune, men det er helt op til dig.
Note: Som du nok kan regne ud er disse kartoffelbrød geniale at lave, hvis du har en pæn portion kogte kartofler stående fra dagen før.