Hjemmelavede æblebolsjer
Så er der skønne, grønne og letsyrlige æblebolsjer! Ja, selvfølgelig skal jeg lave bolsjer i forbindelse med mit slik-benspænd, og her i juledagene kan de tilmed bruges som værtindegave eller som supplement til slikudvalget til brætspilstimerne eller når du binger tv-serier.
Det er faktisk over ti år siden, jeg sidst har blogget om bolsjer, og dengang lavede jeg lakridsrodsbolsjer (!). Det er mere eller mindre samme fremgangsmetode, jeg bruger denne gang, men har i stedet fundet æble-essens, citronsyre og grøn farve frem.
OBS – du skal bruge teflonvæv, skrabere til bolsjeproduktion samt et sukkertermometer – samt en saks til at klippe bolsjerne med.
Hjemmelavede æblebolsjer
½ dl vand
225 g hvidt sukker
50 g druesukker/dextrose
½ tsk citronsyre
½ tsk æble-essens (til bolsjeproduktion)
½ tsk grøn farve
rapsolie
Læg teflonvæv på køkkenbordet og brug evt. tape til at fastgøre det til bordet, så det ligger helt fast. Smør væv, skrabere og saks med lidt rapsolie og hav lidt ekstra olie stående ved siden af, så du kan smøre redskaberne under fremstillingen. Rør vand, sukker og druesukker sammen i en gryde og skru helt op for varmen. Rør i det igen, når det koger, og sæt så sukkertermometeret i. Hold godt øje med termometeret, for temperaturen stiger hurtigt. Så snart den når 165 grader, tager du termometeret op af gryden og hælder sukkermassen ud på teflonvævet. Pas på – det er brændende varmt!
Drys citronsyren ud over bolsjemassen og brug skraberne til at ælte det. I starten er bolsjemassen ret flydende. Vent derefter et halvt minuts tid, inden du drypper æble-essens over. Brug skraberne til hurtigt at folde sukkermassen om essensen, da olien (og dermed smagen) ellers vil fordampe hurtigt fra den varme sukkermasse. Tilsæt nu den grønne farve og brug igen skraberne til at ælte massen grundigt, så farven fordeles jævnt. Del bolsjemassen i to dele og brug skraberne til at rulle den ene ud i en land pølse. Rør forsigtigt ved bolsjemassen for at tjekke, hvornår den er afkølet nok til, at du kan bruge hænderne til at rulle massen ud med. Lige så snart, at du kan begynde at røre ved den, skal du arbejde hurtigt, for ellers risikerer du, at bolsjemassen når at stivne for meget, inden du er færdig. Brug saksen til at klippe bolsjepølsen ud til æblebolsjer. Når den første del er klippet, ruller den anden del af bolsjemassen ud og klipper til.
Hjemmelavede æblebolsjer kan let klistre sammen, da de ikke er overfladebehandlede ligesom bolsjer, du køber i supermarkedet. Det er derfor vigtigt, at du opbevarer dem i en lufttæt bøtte. Og husker at spise dem i løbet af kort tid. Ligesom med meget andet hjemmelavet slik så smager de bedst den første uges tid.