Lakridsrodsbolsjer
19. december – lakridsrodsbolsjer
Kan man lave lakridsrodsbolsjer? Det er en lidt usædvanlig kombination, så det måtte jeg prøve!
Det er bare ikke altid, at tingene går, som man planlægger, og sådan er det også ind imellem i mit køkken. I går fik jeg lavet noget, som godt kunne ligne et monster fremmanet af Cthulhu selv, men heldigvis endte det lykkeligt. Hvis du vil skræmmes fra vid og sans, kan du se et billede fra selve fremstillingen nederst i dette indlæg.
Jeg ville lave bolsjer, og det er noget, jeg længe har glædet mig til. Først skulle der dog investeres i udstyr, og det koster altså en sjat penge, hvis du vil i gang med bolsjefremstillingen. Til gengæld har du så også tingene og kan lave mange bolsjer derefter med de samme remedier. Jeg var forbi Panduro for at købe ind til eksperimentet for et par uger siden, men desværre opdagede jeg – da jeg var gået i gang med fremstillingen – at det helt nye sukkertermometer var knækket! Nu håber jeg så, jeg kan få det byttet, for det var godt nok ærgerligt. Jeg overvejede kort at panikke men endte med at sjusse mig frem, og det lykkedes at få fremstillet nogle udmærkede bolsjer. Konsistensen blev muligvis en smule sejere, end de ville være blevet med den helt rigtige temperatur, men jeg var glad for, at det ikke var helt spildt arbejde. Det er dog noget risikabelt bare at chance den med temperaturen, så jeg vil kraftigt anbefale, at du bruger et sukkertermometer.
Jeg tog udgangspunkt i en grundopskrift, som jeg fandt i konfektbogen ‘Guf’, hvor jeg brugte rørsukker i stedet for hvidt sukker, og så legede jeg mig frem til smagen.
1 dl vand
450 g rørsukker
100 g druesukker
3 spsk lakridsrodspulver
1 tsk lakridsolie
1 tsk sort farve
rapsolie
lakridsekstrakt til at vende bolsjerne i
Læg teflonvæv på køkkenbordet og brug tape til at fastgøre det til bordet, så vævet ligger helt fast. Smør væv, skrabere og saks med lidt rapsolie og hav lidt ekstra olie stående ved siden af, så du kan smøre redskaberne under fremstillingen. Bland vand, rørsukker og druesukker i en gryde, læg låg på og skru helt op for varmen. Lad grydens indhold være, indtil det koger, og tag så låget af. Brug termometeret til at holde øje med massen – når den kommer op på 162 grader, hælder du sukkermassen ud på teflonvævet.
Vent et minuts tid, indtil massen har dannet hinde. Brug derefter skraberne til at ælte lakridsrodspulveret godt ind i sukkermassen. Tilsæt derefter lakridsolie og sort farve og ælt også dette godt ind i sukkermassen. Rør meget forsigtigt ved massen for at tjekke, hvornår den er afkølet nok til, at du kan bruge hænderne til at rulle massen ud med. Når den er klar til det, tager du en klump og ruller til en smal pølse, som du klipper ud til bolsjer. Husk at smøre saksebladene undervejs.
Note: Selvom jeg ikke havde et sukkertermometer, så kom jeg alligevel så tæt på den ønskede temperatur, at disse lakridsrodsbolsjer blev udmærkede. Smagen er rimelig voksen – de er tættere på lakridsrod end traditionelle lakridsbolsjer – men det kan jeg nu meget godt lide.
Åh det bringer minder frem fra folkeskoletiden, hvor vi i tiende klasse lavede bolcher og solgte dem for at få penge til vores rejse til Frankrig.
Uhmmm de blev godt nok også gode 😀
Det lyder meget spændende! Tænk at lave bolcher selv – tanken var aldrig faldet mig ind, før jeg læser det, du fortæller her.
God søndag til dig, Piskeris!
Det er bare skønt med hjemmelavede bolcher.
Jeg bruger altid mit digitale stegetermometer, når jeg laver bolcher. Det bipper … så skal man ikke være over dem hele tiden.
Ha' en skøn søndag.
Hold da op hvor er de blevet fine 🙂 Jeg elsker lakridsbolcher….
Har aldrig forsøgt mig med at lave bolcher selv, men måske det skal på listen 😉
Mange hilsner
Birthe
Jeg er lakrids-narkoman nr. 1. Er overbevist om at min mave er sort indvendig og eventuelle retsmedicinere bliver forskrækkede når de åbner min mavesæk når jeg en gang er død. Men skidt med det, for hvad er livet uden lakrids – og uden lakridsbolsjer. Uhh, de ser virkelig gode ud. Er tæt på at slikke på skærmen!!
Sådan nogle bolcher kan du da næsten sælge ud af, hvis du ikke spiser dem selv 😉
Uhhh de ser også MUMS ud !
Men.. det kommer jeg ikke til at forsøge mig med… Er hammerende ræd for det der varme sukkermasse…
Hyggehygge
Marianne
Tak….. Nu fik du mig til at ville have redskaber til at lave bolsjer…Fordælendullemig hvor ser de forbandet gode ud… Er syg med lakrids… Det kan ikke blive stærkt nok 🙂
Litzy – sådan en gang hjemmelavede bolsjer er altså sjove at lave… øhm, altså bortset fra når det er ved at gå galt som her! 😀
Men jeg endte med et fint resultat trods udfordringerne, og det er jeg glad for – ellers havde jeg da fortrudt indkøbet af remedier 🙂
Madame – det er ellers hyggeligt, og der er gode variationsmuligheder! Måske er det noget, du kan lave med Bella, når hun er blevet lidt større?
Mange tak og i lige måde 🙂
Hanne – vi har også et digitalt, men jeg tror kun, at det kan/må gå op til 120 grader, så det turde jeg ikke bruge.
Men jeg må have fat i et nyt 🙂
Mange tak – håber også du fik det 🙂
NYBH – mange tak! Jeg syntes også, at de endte med at blive noget mere fotogene, end de var under arbejdsprocessen! 😀
Camilla – … der blev jeg lige bange et øjeblik! 😀
Uhm, men lakrids er altså også skønt… 🙂
Lene – jeg tror ikke, jeg røber for meget ved at afsløre, at de indgår i julegave-sortimentet 😉
Mad skal der til – mange tak skal du have 🙂
Øv, det er synd – tror ellers du vil synes, det er sjovt…
Vibeke – hæhæhæ! Kan jeg så ikke få nogle procenter? 😛
Jeg er gået i tænkeboks mht. hvad mit næste bolsjeprojekt skal være!
Kan afsløre at hos http://www.bolsjehuset.dk/ bliver du ikke flået nær så meget som i Panduro og Lonnie dernede er altid til at snakke med
Hej Martin!
Tak for tippet – det må jeg lige undersøge ved lejlighed. Det kan jo være, jeg bliver helt afhængig af det bolsjekogeri, når jeg for alvor kommer i gang 🙂
Kan virklig anbefale Bolchehuset i glostrup til alt der har med bolcher at gøre