Måned: januar 2011

Februar: Hvidløg og chili

Februar: Hvidløg og chili

Jeg overvejede at kalde månedens benspænd for Burn Baby Burn – men skal jeg være ærlig, så er der grænser for, hvor stærk mad jeg kan tåle. Det er jo ingen hemmelighed, at jeg godt kan lide mad, hvor der er smæk til smagsløgene, og 

Iransk ret med kylling med nødder og couscous

Iransk ret med kylling med nødder og couscous

Jeg var lidt usikker på, hvad jeg skulle lave til aftensmad i dag, men da jeg lige havde købt nogle kyllingefileter, tog jeg udgangspunkt i det. Det var oplagt at kombinere det med månedens benspænd, men nu er Mellemøsten jo et vidt begreb, så jeg 

Köfte og hummus

Köfte og hummus

Jeg kan ikke rigtig forestille mig månedens tema uden at der skal sniges lidt hummus ind, så det var, hvad der blandt andet stod på menuen i søndags. Jeg fandt ud af, at jeg slet ikke har blogget en basisopskrift på hummus, så nu får I opskriften på, hvordan jeg vil lave en helt almindelig omgang hummus. Jeg brugte en dåse kikærter, der stod på lageret, men ellers har jeg lige købt en stor pose tørrede kikærter, som bare venter på at blive lagt i blød, kogt og derpå frosset ned. Smart og meget billigere. Resten af måltidet bestod af grøntsager, bulgur samt köfte. Sidstnævnte kan nok laves i lige så mange varianter, som folk laver frikadeller, men det her er i hvert fald min udlægning.

Köfte

ca. 10 stk.

400 g hakket oksekød
1 løg, finthakket
1 æg
1 tsk chili
1 tsk spidskommen
½ tsk kanel
salt
2 spsk hakket frisk mynte

Farsen røres grundigt med alle ingredienser og hviler i 15-30 minutter, inden de formes med en spiseske og steges på en pande.

Note: Nu er jeg vant til at putte alt muligt – og umuligt – i kødboller, så disse var ikke så anderledes i forhold til, hvad jeg plejer at lave. Men det er nu dejligt med godt krydrede kødboller, og mynten giver lige lidt ekstra friskhed.

Hummus

3-4 personer

1 dåse kikærter
1 dl olivenolie
2 spsk tahin
2 fed pressede hvidløg
½ tsk salt
saften fra ½ citron
½ tsk spidskommen
½ tsk paprika
evt. lidt chili

Alle ingredienser blendes grundigt. Hæld en lille smule olie oven på og drys skålen med hummus med lidt paprika inden servering.

Note: Uhm! Jeg synes, denne hummus har en god konsistens og smag, og så er jeg ikke til oliepøl, som mange fastfoodsteder hælder oven på, så det er rart at lave sin egen udgave, hvor man selv kan bestemme mængden.

hummus, humus, kikærter, olivenolie, tahin, hvidløg, citroner, spidskommen, paprika
Tyrkisk appelsin-yoghurt med glaserede valnødder

Tyrkisk appelsin-yoghurt med glaserede valnødder

Jeg faldt over denne lille og forholdsvis sunde dessert, appelsin-yoghurt, i ‘Mad fra fjerne gryder’. Der indgår dog lime i den, hvilket efter sigende ikke skulle være så tyrkisk igen, men jeg puttede det alligevel i – dels fordi jeg har en del lime på 

Kurdisk gnocchi af bulgur

Kurdisk gnocchi af bulgur

Den anden dag prøvede jeg en lækker opskrift på kurdisk gnocchi, som jeg fandt hos Mums-filibaba. Jeg kunne ikke nære mig og puttede lidt chili og paprika i kødretten. Samtidig syntes jeg, at der skulle være lidt mere kød i forhold til den originale opskrift, 

Hjemmelavet shawarma og fladbrød med spidskommen

Hjemmelavet shawarma og fladbrød med spidskommen

I søndags havde vi gæster allerede fra middagstid og frem, så vi startede med en gang frokost, inden vi skulle spille brætspil. Jeg ville teste en opskrift på hjemmelavet shawarma fra ‘Mellemøstlige køkkener’, som jeg har fået af Klematis, og jeg kan lige så godt sige det med det samme – fremover vil jeg varmt anbefale hjemmelavet shawarma, for det er både afsindig let at lave og smager virkelig godt! Jeg lavede lige i underkanten af kød, så selvom var var fire personer, så har jeg normeret nedenstående til tre.

Fladbrødet fandt jeg en opskrift på hos Brødet, hvor jeg holdt mig til en enkelt dl ølandshvedemel og brugte hvedemel for resten, og så tilsatte jeg noget spidskommen, så det ville stå ekstra godt til shawarmaen.

Hjemmelavet shawarma med lammekød

3 personer

450 g lammekød i små stykker
2 spsk shawarmakrydderi
½ tsk sort peber
1 spsk salt
4 spsk eddike
2 tsk olivenolie

Bland alle ingredienser i en skål og lad det marinere i mindst to timer – men gerne i et døgn – i køleskabet. Læg kødet i et smurt, ildfast fad og steg dem i en forvarmet ovn ved 250 grader i 15-20 minutter. Rod gerne rundt i kødet, når det er ca. halvvejs.

Servér det for eksempel med salat, agurk, tomat, babaganoush og fladbrød.

Note: Uhm! Det kød blev så mørt og lækkert af at marinere, og jeg synes, at krydderisammensætningen var god. Hjemmelavet shawarma kan klart anbefales!

OBS: Shawarmakrydderiet købte jeg hos en grønthandler.

fladbrød, brød, mellemøsten, shawarma, spidskommen

Fladbrød med spidskommen

6-8 stk.

3½ dl lunkent vand
25 g gær
1 tsk spidskommen
½ tsk salt
1 tsk mørk sirup
1 dl ølandshvedemel
hvedemel for resten (400-500 g)

Opløs gæren i vandet og rør resten af ingredienserne i – gerne i den nævnte rækkefølge. Ælt dejen i fem til ti minutter, til den er god og fast. Lad dejen hæve i en times tid under et viskestykke, og form derpå dejen i 6-8 stykker, som rulles helt tynde og helst så runde som muligt, så de passer med den pande, du vil bruge.

Bag dem enkeltvis på en meget varm pande uden fedtstof på og hold godt øje med, at de ikke brænder på.

Note: Lækre, bløde og en lille smule seje i det – på den helt rigtige måde! Helt perfekt sammen med babaganoush eller hummus og meget lette at lave. Dem må jeg huske på, en anden gang jeg laver mellemøstlig frokost, for de her fladbrød er lige noget for mig!

Tyrkisk lammegryde med limecreme

Tyrkisk lammegryde med limecreme

Nu hvor jeg endelig fik fat i lammekød i fredags, så skulle jeg bestemt også bruge det til lækre mellemøstlige retter her i weekenden. Her til aften fik vi en stærk tyrkisk lammegryde, hvor jeg havde skelet til en opskrift hos Arla og så ellers 

Auberginegratin med pecorino

Auberginegratin med pecorino

Nu foretrækker jeg at holde mig til årstidens udvalg af råvarer – af smagsmæssige, miljømæssige og prismæssige årsager – men i går måtte jeg bukke under og lave en gang sommermad! Da jeg i fredags alligevel skulle købe aubergine til en mellemøstlig ret, jeg laver 

Rødbedesalat med grønne bønner

Rødbedesalat med grønne bønner

Her er et close-up på min aftensmad i dag. Jeg fik en god rødbedesalat, og så skulle jeg egentlig have et par frikadeller til, men nu havde jeg nogle æg med sidste holdbarhedsdato netop til i dag, og så kogte jeg dem i stedet og spiste sammen med – det fungerede fint.

Rødbedesalat med grønne bønner

2 personer

4 små rødbeder
250 g grønne bønner
10 små syltede agurker
3 spsk sherryeddike
0,25 dl olivenolie
1 tsk salt
1 tsk dijonsennep
1 fed presset hvidløg

Kog rødbederne, til de er møre men stadig lidt faste. Put dem i koldt vand og gnub skrællen af dem, inden du skærer dem i mindre stængler. Kog de grønne i tre til fem minutter og hæld dem i koldt vand. Bland dem med rødbedestænglerne. Hak de små agurker og bland i salaten. Mix en dressing af resten af ingredienserne og vend det i salaten.

Note: Denne rødbedesalat er en fin salatvariant, som er dejlig saftig og sprød og samtidig både har lidt bid, syrlig og sødme på grund af dressingen. Lidt feta i salaten vil heller ikke være så ringe endda.

Mseyer – kylling med oliven og citron

Mseyer – kylling med oliven og citron

I søndags kunne vi igen sætte tænderne i en gang mellemøstlig mad – det er altså et skønt benspænd at have! Jeg havde igen fundet ‘Mellemøstlige køkkener’ frem, som jeg tester for Klematis, og her havde jeg forelsket mig i en opskrift med kylling med