Sådan laver du en vandmelonskål
Hvis du ligesom jeg spiser en masse frugt i løbet af sommeren – og måske også bruger det som dessert eller snack, når du har gæster – så kan det være, at du også har lyst til at anrette på en ny og spændende måde.
Lige siden jeg så Klidmoster fremvise sin første vandmelonskål på bloggen, har jeg haft lyst til at eksperimentere med denne sjove måde at anrette på, og da vi skulle mødes med en stor flok venner sidste weekend, var det en glimrende anledning til at tage frugt og hjemmelavet is med (sidstnævnte kommer selvfølgelig også på bloggen de kommende dage).
Når du skal lave en vandmelonskål, har du brug for følgende ting:
- en vandmelon (!) – gerne en med en pæn, jævn og ensfarvet skal
- et stort spækbræt
- en skarp kniv, mediumstørrelse
- en ske til at udhule vandmelonen med
- god tid
- tålmodighed
OBS – især den første samt de to sidste ting er yderst vigtige!
Hvis du vil lave mere komplicerede former for udsmykning på din vandmelonskål, har du brug for flere redskaber. Du kan for eksempel bruge en udstikkerform til at tegne mønstre på vandmelonen, som du kan skære efter, eller du dekorere vandmelonskallen indvendig med et melonjern (der også kan bruges, hvis du – under udhulningen af vandmelonen – gerne vil have nogle pæne, runde melonstykker).
Start med at skære toppen af melonen. Sørg for at lave snittet højt oppe, så du kan få en dyb vandmelonskål. Udhul derefter vandmelonen med en ske og gem frugtkødet – det skal du bruge senere.
Lav otte små markeringer i kanten af vandmelonen, som du kan bruge som pejlemærker, når du skal snitte takkerne i skålens kant. Hvis du vil være meget nøjagtig, bruger du en lineal. Forestil dig, at vandmelonen er et ur og lav en markering ud for kl. 3, 6, 9 og 12. Brug derefter linealen – og kniven – til at lave en forsigtig markering mellem hver af de fire markeringer, du lige har lavet.
Mellem hver af markeringerne snitter du nu et V. Det her kræver lidt forsigtighed, hvis du gerne vil have et pænt resultat. Vil du have spidserne meget præcise, bruger du atter linealen, men jeg advarer – det bliver lige lovlig stræberagtigt!
Nu har du en fin vandmelonskål med takkede kanter. Har du ikke så megen tid – eller tålmodighed – kan du stoppe her. Er du i legehumør, fortsætter du med at dekorere!
Jeg valgte at lave en bred kant, der fulgte den takkede kant. Her tog jeg den skarpe kniv og snittede to parallelle linjer og fjernede dernæst den grønne skræl mellem de to linjer.
Her er jeg i gang med dekoreringen. Jeg brugte et parisiennejern. Det krævede lidt fingerfærdighed, men jeg fandt hurtigt ud af, at det var lettest at trykke kanten af parisiennejernet ned langs kanten af den øverste snittede linje og derefter skrabe skrællen fri med små, forsigtige bevægelser.
Ok, det er lidt svært at beskrive, men pointen er, at du skal have god tid og være tålmodig, når du gør dette her – ellers løber du sur i det.
Når du har færdigdekoreret din vandmelonskål, skyller du den (så eventuelle rester af den grønne skræl forsvinder) og fylder derefter melonen med frugt. I dette tilfælde blev min vandmelonskål fyldt med stykker af vandmelon, netmelon og honningmelon.
2 thoughts on “Sådan laver du en vandmelonskål”